Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτίου: Eπιδιώκουμε την επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας

Offsite Team -
04.10.2022 - 17:19

Φωτίου: Eπιδιώκουμε την επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας

Thumbnail

Eπιδιώκουμε την επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας ως του μόνου εχέγγυου για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην εκδήλωση «Η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού – Η Κύπρος ανάμεσα στους πολιτισμούς της Μεσογείου», στη Ρώμη.

Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε, εκ μέρους του  ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία Γιώργος Χριστοφίδης, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η Κύπρος, με τη μοναδική γεωγραφική της θέση, ανέπτυξε ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών που διαμόρφωσαν με το πέρασμα του χρόνου μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα με ιστορία 11 χιλιάδων χρόνων.

"Και δεν είναι καθόλου άξιο απορίας το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος διακρίνεται από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ενώ σαφώς υπερέχει ο εθνικός πλούτος της ιστορίας της, η ταυτότητα, οι αξίες και οι παραδόσεις της, γεγονός που συμβάλλει στο σημερινό φωτεινό παράδειγμα της λεκάνης της Μεσογείου, ως χώρου ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών. Μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού, σύμφωνα και με το θέμα της ωραίας αυτής εκδήλωσης", είπε.

Πρόσθεσε ότι θλιβερή και μόνη παράκρουση η επιθετικότητα και η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, ο μεγαλοϊδεατισμός και η αλαζονεία της ηγεσίας της, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά δημιουργεί και ένταση με τις βλέψεις της στις θαλάσσιες περιοχές άλλων κρατών, όπως της Λιβύης και πιο πρόσφατα της Ελλάδας με την έντονη παραγνώριση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης και γειτονίας των κρατών.

Και αυτό, συνέχισε, ενώ όλα τα άλλα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνον, επιδιώκουν με τη συνεργασία και τις διμερείς ή πολυμερείς τους συμφωνίες να διαμορφώσουν μόνιμες συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, εδραιώνοντας την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή τους, όπως και την ευημερία των λαών τους.

"Θέλουμε η θάλασσα να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Θέλουμε και επιδιώκουμε την επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας ως του μόνου εχέγγυου για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας" σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Φωτίου συνεχάρη τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ) για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, " της οποίας το θέμα θα μπορούσε να καθοριστεί ως διαχρονικό, αλλά, παράλληλα, και ως κρίσιμα επίκαιρο κατά την τρέχουσα περίοδο με όσα έχουν διαδραματιστεί και συνεχίζουν να διαδραματίζονται με επίκεντρο τις επεκτατικές βλέψεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου".

Home