Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στις κεντρικές φυλακές

Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στις κεντρικές φυλακές

Τι δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Άννα Αριστοτέλους

Στο πολύ σημαντικό έργο που γίνεται στοπ Τμήμα των Φυλακών τα τελευταία 5 χρόνια, και για το οποίο έχουν γίνει εγκωμιαστικά σχόλια από διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Τμήματος Άννα Αριστοτέλους στο χαιρετισμό της στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων των Φυλακών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Αριστοτέλους είπε, προβαίνοντας σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου, πως το Τμήμα Φυλακών έχει προχωρήσει σε καινοτομίες και σειρά αλλαγών, με την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης με στόχο την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο χώρο των Φυλακών, εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό σύστημα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού, έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτεροι.

 

Όπως είπε, η εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης learning organisation – μαθησιακού οργανισμού και η δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος στο χώρο των Φυλακών για τους κρατούμενους δεν ήταν εύκολο εγχείρημα ειδικότερα στην αρχή. Πρόσθεσε πως η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα παρά την πολυπλοκότητα του οργανισμού και τις προκλήσεις που είχαν να διαχειριστούν εν συγκρίσει με άλλες Διευθύνσεις Φυλακών άλλων χωρών.

 

Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα, η κ. Αριστοτέλους εξέφρασε περηφάνια αφού έχουν καταφέρει, με την προσωπική συμβολή του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες των Φυλακών.  

Στο Τμήμα λειτουργούν σήμερα επτά σχολεία, στα οποία ικανοποιούνται οι μαθησιακές ανάγκες όλων των κρατουμένων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και των ελεύθερων πολιτών, στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση, με την εφαρμογή του εσπερινού γυμνασίου, λυκείου, και εσπερινής τεχνικής σχολής, και τις εξ’ αποστάσεως σπουδές. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τυπική εκπαίδευση, κατά την σχολική χρονιά 2018-2019 φοίτησαν στους 7 κλάδους της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, 142 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 91 επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου ενώ οι 51 παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοίτησαν συνολικά 57 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 23 από αυτούς παρακολούθησαν τα μαθήματα από την αρχή της χρονιάς και παρακάθισαν σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.  

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών κρατουμένων για τη παρούσα σχολική χρονιά έφτασε στους 482 εκ των οποίων 14 είναι φοιτητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ φέτος, ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν και ένας μεταπτυχιακός απόφοιτος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Επίσης, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Τμήμα στηρίζει τη δια βίου μάθηση μέσω της οποίας οι κρατούμενοι έχουν ισόβια επαφή με τη μάθηση, την παιδεία και τον πολιτισμό.  

Η κ. Αριστοτέλους είπε πως το Τμήμα έχει προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με Πανεπιστήμια, και στρατηγικές συμφωνίες με φορείς και άλλους οργανισμούς, καθώς και με άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Τόνισε πως επισφράγιση της επιτυχούς λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος στα  σχολεία των Φυλακών, είναι η πραγματοποίηση του πρώτου κύκλου εργασιών του Expert Group του EUROPRIS για το Prison Education στην Κύπρο, με συμμετοχή του συντονιστή των Σχολείων Ιάκωβου, καθώς και το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, στο European Prison Regime Forum του EUROPRIS για το Prison Education το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών, καταγράφηκε στις βέλτιστες πρακτικές των εκπαιδευτικών συστημάτων των ευρωπαϊκών Φυλακών, το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στη Χάγη.

  

Επιπρόσθετα, είπε, εφαρμόζονται από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ομάδες γυναικών, ανδρών, και ειδικότερα νεαρών, καθώς και βιωματικά εργαστήρια και προγράμματα σε  ειδικές ομάδες κρατουμένων όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών, και οι ψυχικά ασθενείς.

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο διαβίωσης, η επιδίωξη όπως είπε, είναι αυτό να προσομοιάζει με τις συνθήκες εκτός Φυλακών στη βάση του μοντέλου “work-life balance”, ώστε ο χρόνος των κρατουμένων στο έγκλειστο περιβάλλον, να κατανέμεται κατά το δυνατό ισορροπημένα μεταξύ εκπαίδευσης, οικογένειας και επαφής με τον έξω κόσμο, εργασίας, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και διαβίωσης στη πτέρυγα και στο κελί τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις προσωπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε κρατούμενου ξεχωριστά.

kentrikesfilakes

 

Σε σχέση με τις δραστηριότητες των κρατουμένων εντός και εκτός Φυλακής, το προσωπικό και οι κρατούμενοι γυναίκες και άνδρες, συμμετέχουν σε αρκετές κοινωνικές, ψυχαγωγικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Φυλακών, αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια. Επίσης, η μικτή ομάδα του θεάτρου στην οποία προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της η Ζωή Κυπριανού, έχει φτάσει μέχρι τον τελικό γύρο του παγκύπριου ερασιτεχνικού διαγωνισμού Θεάτρου με δεύτερο βραβείο ανδρικού ρόλου σε κρατούμενο, και σύντομα θα ανεβάσει νέα θεατρική παράσταση με την καθοδήγησή της.  Περαιτέρω, θετικές εντυπώσεις, κερδίζει η μικτή μουσική μπάντα, χορωδία, και ομάδα χορού, με τις οποίες συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Φυλακών.   

Επίσης, στις Φυλακές έχουν δημιουργηθεί 6 γυμναστήρια για τους κρατούμενους και ένα για το προσωπικό με σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό, τα οποία λειτουργούν με καθημερινή επίβλεψη από καθηγητές φυσικής αγωγής από τον ΚΟΑ, μέσω αγοράς υπηρεσιών, με τον οποίο έχουμε υπογράψει στρατηγική συνεργασία.  

Πρόσθεσε πως τα 4 τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής των κρατουμένων σε διάφορες ποδοσφαιρικές συναντήσεις εντός και εκτός Φυλακής, ειδικότερα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μέσα από τις οποίες διακρίνεται πάντα η αθλητοπρεπή συμπεριφορά των κρατουμένων ποδοσφαιριστών. 

 

Η κ. Αριστοτέλους σημείωσε πως η αναγνώριση του έργου που γίνεται στο Τμήμα και όλων των θετικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, επισφραγίστηκε με την ανάθεση στο Τμήμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της διοργάνωσης του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαΐου στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία όπως δήλωσαν ψηλόβαθμα στελέχη του ΣτΕ.  

Περαιτέρω, είχε ανατεθεί στο Τμήμα και η 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του οργανισμού EUROPRIS, από την οποία αποκόμισαν πολύ θετικά σχόλια. Και στα δύο Συνέδρια συμμετείχαν συνολικά πέραν των 270 συνέδρων εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Διευθυντές Φυλακών από 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Επίσης, πριν ένα μήνα περίπου, έχει προταθεί στο Τμήμα από τον οργανισμό EUROPRIS, να αναληφθεί η διοργάνωση του European Prison Regime Forum στην Κύπρο, για το 2019.  

Κλείνοντας, η κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε τους κρατούμενους για την συνεργασία στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του χώρου των φυλακών, διαβεβαιώνοντας ότι ο μεταξύ τους σεβασμός είναι πάντοτε αμοιβαίος.

Home