Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Frontex: 12.407 παράτυπες αφίξεις στην Κύπρο το 2022

Offsite Team -
14.07.2022 - 20:39

Frontex: 12.407 παράτυπες αφίξεις στην Κύπρο το 2022

214% αύξηση σε σχέση με πέρσι

Τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ο πιο ενεργός μεταναστευτικός διάδρομος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Frontex, ο οργανισμός αρμόδιος για τη συνοριοφυλακή και την ακτοφυλακή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου καταγράφηκαν συνολικά περίπου 114.720 παράτυπες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας αυξηθεί κατά 84% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού έξω από τα νοσοκομεία από τη Δευτέρα

Για το μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν 23.290 παράτυπες διελεύσεις στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 59% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, όπου οι καταγραφές σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τον Frontex μπορεί να αποδοθεί σε προσπάθειες μεταναστών και αιτητών ασύλου που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Ειδικότερα, στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων καταγράφηκαν 55.321 παράτυπες διελεύσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, αριθμό που αποτελεί σχεδόν το μισό των παράτυπων διελεύσεων σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι διελεύσεις από τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων περιλαμβάνουν κυρίως μετανάστες και αιτητές ασύλου από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Ο διάδρομος της Κεντρικής Μεσογείου κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων διελεύσεων, συνολικά 25.164 το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, κατά 23% μεγαλύτερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 5.651 διελεύσεις στον εν λόγω διάδρομο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατεχόμενα: Συνεχίζεται ο απόηχος της σύλληψης βαρόνου ναρκωτικών

Οι διελεύσεις στη Κεντρική Μεσόγειο αφορούν κυρίως πολίτες του Μπανγκλαντές, της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει την Κύπρο, καταγράφηκαν 17.957 αφίξεις την ίδια περίοδο, αύξηση 125% σε σχέση με πέρσι. Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 2.220 αφίξεις στον διάδρομο αυτό.

Οι πλείστες αφίξεις μέσω Ανατολικής Μεσογείου αφορούν πολίτες της Νιγηρίας, της Συρίας και του Κονγκό - Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Οι αφίξεις στην Κύπρο παραμένουν σημαντικό κομμάτι της κίνησης αυτής, καθώς καταγράφηκαν 12.407 παράτυπες αφίξεις (αύξηση 214% σε σχέση με πέρσι).

1

Στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, καταγράφηκαν 2.452 παράτυπες αφίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 (αύξηση 141% σε σχέση με πέρσι), κυρίως από πολίτες της Ουκρανίας, του Ιράκ και της Λευκορωσίας.

Όπως υπενθυμίζεται, οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία μέσω επίσημων σημείων διέλευσης στα σύνορα της ΕΕ δεν υπολογίζονται πως παράτυπες αφίξεις. Συνολικά 7,2 εκατομμύρια άτομα έχουν περάσει στην ΕΕ από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής, εκ των οποίων τα 6,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Frontex.

Τέλος, καταγράφεται στην ανακοίνωση πως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τη θάλασσα της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 22.400 διελεύσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, αριθμός που αποτελεί αύξηση 87% σε σχέση με πέρσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home