Φρουρές πολιτικών:Φεύγουν 21 αστυνομικοί -Τι ισχύει -Πόσοι μένουν

Φρουρές πολιτικών:Φεύγουν 21 αστυνομικοί -Τι ισχύει -Πόσοι μένουν


Ενημερώνονται σύντομα οι αρχηγοί και οι ενδιαφερόμενοι

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε  στη μείωση φρουράς των πολιτικών προσώπων μετά από πρόταση της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη. Τα νέα δεδομένα προέκυψαν μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας.

Από το σύνολο των 56 αστυνομικών που είναι σήμερα επιφορτισμένοι με τη φρούρηση των πολιτικών αρχηγών ή άλλων πολιτικών προσώπων, έμειναν 35. Οι υπόλοιποι 21 θα αξιοποιηθούν από την Αστυνομία στην ενίσχυση των ελέγχων και περιπολιών της παλιάς Λευκωσίας.  Όπως πληροφορείται η Offsite, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τον ακριβή αριθμό των φρουρών που τους αναλογούν πλέον.

Μέχρι την τελευταία απόφαση του Υπουργικού, 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου φρουρείτο από οκτώ αστυνομικούς. Πλέον η φρουρά θα μειωθεί μεταξύ 2-4 αστυνομικών αναλόγως των αποφάσεων της Επιτροπής  Αξιολόγησης Κινδύνου. 

Ο Γενικός Γραμματέας  του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαθέτει επίσης  φρουρά οκτώ αστυνομικών. Η φρουρά του θα μειωθεί μεταξύ 2-4 αστυνομικών αναλόγως των αποφάσεων της Επιτροπής  Αξιολόγησης Κινδύνου. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος φρουρείται μέχρι στιγμής από έξι αστυνομικούς και η φρουρά του θα μειωθεί πιθανότατα κατά ένα αστυνομικό. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος φρουρείται από τέσσερις αστυνομικούς και θα χάσει μάλλον  ένα φρουρό.

Όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα, οι πρόεδροι ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας διαθέτουν τρεις φρουρούς. Φρουρά δεν διαθέτει μόνο ο εκάστοτε πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ωστόσο,το Κίνημα λάμβανε επίδομα 1200 ευρώ το μήνα με σκοπό την εργοδότηση φρουρού - οδηγού αλλά δεν το χρησιμοποιεί. Ωστόσο, το εν λόγω επίδομα τερματίστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 κατόπιν αιτήματος του Κινήματος. Πολύ πιθανόν οι αρχηγοί των εν λόγω κομμάτων να μείνουν με ένα φρουρό.

Βεβαίως, στο μικροσκόπιο της Αρχής βρίσκεται και η περίπτωση της Ελένης Θεοχάρους λόγω κάποιων απειλών που δέχεται. 

Φρουρά μέχρι στιγμής διαθέτουν: O εν ζωή πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου από τρεις, ο βετεράνος πολιτικός πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης επίσης τρεις, Δυο φρουρούς διαθέτουν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου, ενώ φρουρά διαθέτουν οι πρώην πρώτες Κυρίες, κυρίως οδηγούς. Ανάλογα με την αξιολόγηση κινδύνου της κάθε περίπτωσης θα ληφθεί απόφαση σε σχέση με τις μειώσεις φρουρών.

Το ζήτησε ο Αδάμου

Ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου με την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου τη μείωση της φρουράς του. Έτσι μετά από απόφαση του Αρχηγού από 15 που βρίσκονταν στην υπηρεσία του εκάστοτε προέδρου της Βουλής, οι φρουροί μειώθηκαν στους οκτώ. 

Κάθε μήνα αξιολόγηση για Συλλούρη

Η περίπτωση του παραιτηθέντα προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος μετά την παραίτησή του αποχώρησε με τη φρουρά του. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων μετά το βίντεο του Al jazzera που τον οδήγησε σε παραίτηση, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου αξιολογεί την περίπτωσή του κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αστυνομικοί εκτελούν χρέη είτε οδηγού, είτε φρούρησης οικιών, είτε συνοδείας αναλόγως του αριθμού κάθε προσώπου.

Η προεδρική Φρουρά

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η Προεδρική Φρουρά η οποία αποτελείται από 89 άτομα.  

Για την προστασία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επιφορτισμένα 30 άτομα, χωρισμένα σε δύο φρουρές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι επιφορτισμένα με την φύλαξη κτιρίων.

Αναλυτικά:

  • Υπάρχουν δύο φρουρές των 15 ατόμων για την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Αυξημένη με 40 άτομα επιφορτισμένα με τη φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμένει μονο στο Προεδρικό Μέγαρο με την έναρξη της πανδημίας.
  • 16 άτομα φρουρούν την οικία Αναστασιάδη στη Λεμεσό
  • 3 άτομα είναι επιφορτισμένα με τη συνοδεία της πρώτης κυρίας Άντρης

Γιολίτη: «Ίσως επαναξιολογηθεί η Προεδρική Φρουρά»

Στο παρόν στάδιο δεν προκύπτει θέμα μείωσης τη δεδομένη στιγμή. Σύμφωνα όμως με δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη την Πέμπτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, «Για το θέμα της προεδρικής φρουράς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ανέκαθεν ο αριθμός των αστυνομικών/ φρουρών, προέδρων της Δημοκρατίας, ήταν περίπου ο ίδιος.  Οι αστυνομικοί των εκάστοτε προέδρων της Δημοκρατίας, πέραν της φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη, επί 24ωρου βάσεως, του Προεδρικού Μεγάρου, της εξοχικής προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος και της κατοικίας του εκάστοτε Προέδρου.  Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείω, να επαναξιολογηθούν και οι αριθμοί της Προεδρικής Φρουράς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας».

ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗ

Αρχηγός: «Ασφάλεια στο κέντρο της πόλης»

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου μιλώντας στην Offsite αναφερόμενος στη μείωση φρουρών πολιτικών προσώπων τόνισε ότι αποφασίστηκε η μείωση των Φρουρών και η επιστροφή αστυνομικών σε αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα. Όπως είπε, ο κ. Παπαθεοδώρου, «θα επέλθει εξοικονόμηση 21 αστυνομικών, οι οποίοι θα διοχετευτούν, προς το παρόν, στο κινητό Σπίτι της Αστυνομίας, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας». 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο Αρχηγός είπε ακόμα ότι θα ενισχυθεί η αστυνόμευση σε περιοχές όπως η Πλατεία Ελευθερίας, η Λήδρας και αλλού, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια. Αναφορικά με το θέμα της φρουράς πολιτικών προσώπων ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου θα αξιολογεί μηνιαίως την κάθε περίπτωση και θα λαμβάνει αποφάσεις. 

 

Home