Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φυλακές: Πάει με σωρεία εγγράφων στο Προεδρικό η Δράκου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
30.11.2022 - 06:45

Φυλακές: Πάει με σωρεία εγγράφων στο Προεδρικό η Δράκου

Το παίρνει πάνω του ο ΠτΔ - Ετσι θα «σβήσει» τα κινητά στις Φυλακές η Δράκου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πόρισμα κόλαφος για τις Κεντρικές Φυλακές και την ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 ο  Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης οι οποίοι συμπερασματικά κάνουν λόγο για κόλαση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές.

Τα όσα ανακοίνωσε η Νομική Υπηρεσία μετά τη μελέτη του πορίσματος των 4 ποινικών ανακριτών με επικεφαλής τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Μιχαλάκη Χριστοδούλου και τα όσα ακολούθησαν θορύβησαν το Προεδρικό με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να καλεί ευρεία σύσκεψη σήμερα στις 18:30 το απόγευμα στο Προεδρικό με παρόντες τους: Γενικό Εισαγγελέα, Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,  Υπουργό Μεταφορών,  Αρχηγό Αστυνομία, Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και  Αναπληρωτή Διευθυντή των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

ΠτΔ: «Ανυπέρβλητο πρόβλημα»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Λεύκαρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών, είπε ότι «είναι ένα θέμα που (φαίνεται πως) αποτέλεσε και αποτελεί στον δημόσιο διάλογο ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Θεώρησα ότι υπό τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, όπως μέχρι σήμερα, είτε του Τμήματος Φυλακών είτε της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμών, θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη, να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, να αρθούν οι όποιες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις, έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί ομαλά όπως μέχρι πρότινος λειτουργούσε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως με το αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει η σύγκρουση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω λόγους γιατί να υπάρχει σύγκρουση, όλοι ενδιαφέρονται για το καλύτερο δυνατό, για αντιμετώπιση προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει».

>>>>Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης:Δεν μπορεί να με κατηγορούν & οι Αρχές να αδιαφορούν<<<<

Με ογκοδέστατο φάκελο η Στέφη

Η Offsite News επικοινώνησε με την Υπουργό Δικαιοσυνης Στέφη Δράκου η οποία ανέφερε ότι θα πάει στη σύσκεψη και εκεί θα δώσει τις απόψεις της. Η Υπουργός ανέφερε ότι μελετά από το Σαββατοκύριακο το πόρισμα.

Πληροφορίες της Offsite News αναφέρουν ότι η Υπουργός θα πάει με ογκοδέστατο φάκελο στη σύσκεψη μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσε και καθόλα έτοιμη να δώσει πλήρη ενημέρωση στον Πρόεδρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επικοινωνία ή συνάντηση και με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου (επιστρέφει από το Ισραήλ) ώστε να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων.

Επισημαίνεται ότι οι Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθος Γενικός Εισαγγελέας θα αναλύσουν  στον Πρόεδρο το πόρισμα  μέσα από το οποίο προκύπτει διάπραξη εγκληματικών ενεργειών από κρατούμενους ενόσω βρίσκονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα. 

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος με τον αναπληρωτή διευθυντή των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκο Μάρκου θα εξηγήσουν τον τρόπο απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές και θα δώσουν εξηγήσεις για τα κενά και τις αστοχίες που παρουσιάζονται.

Όπως πληροφορούμαστε προκύπτει σημαντική εξέλιξη αφού μέσα στο επόμενο διάστημα θα παραληφθεί από τις Κεντρικές το αναβαθμισμένο σύστημα απενεργοποίησης Κεντρικών Φυλακών,

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Νομικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. 

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Ομοίως, επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών.  Αυτό από μόνο του εκθέτει το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Εκ του αποτελέσματος όπως σημειώνουν  και με βάση αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά.  

Η αντίδραση Άννας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση και κατ’επέκταση η αντίδραση της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους η οποία βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 μετά την ανακοίνωση για το πόρισμα. Η κα Αριστοτέλους μετά την έκδοση του πορίσματος αντέδρασε έντονα λεγοντας ότι  γίνεται «καταφανής προσπάθεια αποδόμησής της». 

Σύμφωνα με την διευθύντρια των Φυλακών  δεν προτίθεται πλέον να παίξει «τον ρόλο της Ιφιγένειας για να φουσκώσουν περισσότερο τα πανιά της διαφθοράς» Εκφράζει ακόμη λύπη για «το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος, για λόγους που γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται, αποφάσισε να κατεδαφίσει ό,τι χτίστηκε για 8 χρόνια» στις φυλακές, μετά την καταγγελία για πράξεις διαφθοράς εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας.

«Καταρχάς είναι θετική εξέλιξη που ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλάζουν την τακτική που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα σε σχέση με τα πορίσματα» λέει η κ. Αριστοτέλους.

Μέχρι στιγμής, προσθέτει, δεν ανακοινώνονταν τα πορίσματα παρά μόνο οι αποφάσεις «ενώ βλέπουμε ότι στην περίπτωση των Φυλακών ακολουθήθηκε διαφορετικός χειρισμός για το τελευταίο πόρισμα».

Τον τελευταίο καιρό, συνεχίζει, υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για τα πορίσματα και ο κόσμος είναι σε θέση να κρίνει τους λόγους για τους οποίους σε αυτή την περίπτωση η Νομική Υπηρεσία είχε την ανάγκη να αναφερθεί αποσπασματικά στο πόρισμα μέσω ανακοίνωσης.

>>>>ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ<<<<

Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους δικηγόροι Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης κάνουν λόγο για καθαρή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τον ανεπαρκή και τουλάχιστον ατυχή μέχρι σήμερα χειρισμό της καταγγελίας που υπέβαλαν οι πελάτιδες  τους εναντίον του Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας Μ. Κατσουνωτού για διαπλοκή και διαφθορά.

>>>>ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ<<<<<

Home