Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φυλακές: Σχέδιο δράσης κατά υπερπληθυσμού / Πώς προέκυψε καταδίκη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.01.2021 - 06:00

Φυλακές: Σχέδιο δράσης κατά υπερπληθυσμού / Πώς προέκυψε καταδίκη

Thumbnail

Εκκρεμούν κανονισμοί για Φυλακές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σχέδιο δράσης με στόχο να υλοποιήσει τους τρόπους συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ετοιμάζει το Τμήμα Φυλακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. 

Η απόφαση (για την οποία έκανε αναφορά προχθές Κυριακή 03 Ιανουαρίου 2021 σε συνέντευξη της στην Offsite η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους) αφορά Πολωνό κατάδικο που έθιξε τις συνθήκες υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές. Τα δεδομένα όμως που τέθηκαν αφορούν υπόθεση της περιόδου 2011 -2012.

 

Τα προηγούμενα χρόνια, ο υπερπληθυσμός έφτανε το 214% αφού είχαμε χωρητικότητα 340 προσώπων και ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 700 κρατούμενους. Σήμερα, με τον καθορισμό πολιτικής για τους αλλοδαπούς, τις απονομές χάριτος και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού, καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας σε 566 πρόσωπα με πληθυσμό περίπου 630 προσώπων, μειώθηκε και ο υπερπληθυσμός.

Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών όπως ανέφερε στην Offsite, το τελικό πόρισμα της Ad Hoc Επιτροπής που προεδρεύει η κα Αριστοτέλους, θα εκδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η Ad Hoc Επιτροπή ασχολείται με δέσμη προτάσεων με ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού γενικότερα και ειδικότερα θα σκιαγραφεί το διαχρονικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές μας με στατιστική τεκμηρίωση. 

Την ίδια ώρα  η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε συστάσεις από  την Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) του ΣτΕ για εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων και κυρώσεων αντί της φυλάκισης και κράτησης, και έγκαιρης αποφυλάκισης αλλοδαπών». Σημειώνεται ότι τόσο η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα  Αριστοτέλους όσο και η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη είναι υπέρμαχες  των εναλλακτικών μέτρων φυλάκισης.

 

Στην Επιτροπή Νομικών κανονισμοί για Φυλακές

Στην Επιτροπή Νομικών βρίσκεται εξάλλου από το 2019 πακέτο  με στόχο την εφαρμογή νέων κανονισμών στις Κεντρικές Φυλακές.

 

 

Home