Γ. Γιαννάκη: «1000 οικογένειες στην Κύπρο θέλουν βοήθεια»

Γ. Γιαννάκη: «1000 οικογένειες στην Κύπρο θέλουν βοήθεια»

Η ώρα του εθελοντισμού έφθασε - Ο Επίτροπος αποκαλύπτεται

Ο εθελοντισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε έκφανση της ζωής μας πόσο μάλλον τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει βοηθώντας συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη απαντά στις ερωτήσεις της Οffsite και αποκαλύπτει παραμονή Χριστουγέννων τον τρόπο που θα δράσει, πόσες οικογένειες χρήζουν βοήθειας και το νόημα του εθελοντισμού.

Επίσης,μιλά για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε και θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου και αναφέρεται στη γάγγραινα της επαιτείας.

Ερ: Πως προγραμματίζεστε για τις γιορτές στο Γραφείο του Επ. Εθελοντισμού;

«Έχει αλλάξει η φύση των αναγκών της κοινωνίας ακόμα και από την περσινή χρονιά. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που χρειάζονται βοήθεια αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή διαθέτουν παιδιά που σπουδάζουν και χρήζουν βοήθειας. Ωστόσο, το περιβάλλον άλλαξε όπως και οι ανάγκες.  Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι σαφώς ο μεγάλος όγκος των μεταναστών. Ο ρόλος του εθελοντισμού είναι να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και δεν αφορά μόνο τους άπορους αλλά και άλλες παραμέτρους όπως: Η κουλτούρα, η αντιμετώπιση του ρατσισμού, η ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κλιματική αλλαγή και τα νέα μας προγράμματα όπως το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων και οι παρατηρητές των δασών».

Ερ.: Ποιος είναι ο στόχος του Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων;

«Το Κέντρο θα αξιοποιείται σε περιόδους Κρίσεων εντός και εκτός Κύπρου. Θα αποτελεί χώρο φύλαξης και διαχείρισης μεγάλου όγκου ειδών ακόμα και ανθρώπινου δυναμικού».

Ερ.: Πόσες οικογένειες χρήζουν βοήθειας τη φετινή χρονιά;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου περίπου 1000 οικογένειες  χρήζουν βοήθειας. Είναι τόσο ξένοι όσο και Κύπριοι. Η βοήθεια αυτή δεν αφορά μόνο τρόφιμα αλλά και οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, σαφώς τα Χριστούγεννα ενδυναμώνουμε τη βοήθεια μέσω κουπονιών για τρόφιμα. Η βοήθεια θα διαρκέσει εντός της εβδομάδας που διανύουμε».

Η περίπτωση μικρού Ανδρέα

Ερ.: Πόσο βοήθησε ο εθελοντισμός στην περίπτωση του μικρού Ανδρέα που συγκλόνισε την κοινωνία;

«Σαφώς σε περιπτώσεις που η κοινωνία πολιτών δραστηριοποιείται έντονα ο εθελοντισμός εξετάζει την κάθε υπόθεση αφού πολλές από αυτές είναι προβληματικές. Ο εθελοντισμός έχει υποστηρικτικό ρόλο. Στην περίπτωση του μικρού οι εθελοντές δούλεψαν οργανωμένα και με διάφορες δράσεις βοήθησαν αποτελεσματικά.

Επαιτεία: Οι καταγγελίες και η άδεια

 

Ερ.: Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η επαιτεία. Η θέση σας ποια είναι;

Το θέμα των παράνομων εράνων, της επαιτείας δηλαδή έχει δυο παραμέτρους. Πρώτο: Το θέμα της καταστολής που ανήκει στην Αστυνομία. Δεύτερο:Τον ρόλο της κοινωνίας που πρέπει να προσέχει και να ζητεί από τον κάθε ένα που μαζεύει λεφτά άδεια από τον έπαρχο. Όσοι δεν κατέχουν άδεια, αποτελούν μια κερδοσκοπική οργάνωση. Όντως τα Χριστούγεννα παρατηρείται έξαρση του φαινομένου και οι πολίτες πρέπει να καταγγέλλουν τους παράνομους επαίτες.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση

Θα δοθούν άλλες αρμοδιότητες στο Γραφείο του Επιτρόπου;

Η αντιμετώπιση κρίσεων σαφώς αποτελεί μια μετεξέλιξη του Γραφείου Εθελοντισμού και μάλιστα πάρα πολύ σημαντική. Αναπτύσσουμε μια διεθνή δράση αφού θα συμμετάσχουμε σε ένα διεθνές συνέδριο για τον εθελοντισμό. Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι η νομοθεσία που αφορά τα Σωματεία, τα ιδρύματα και τις λέσχες θα εφαρμοστεί 1η Ιανουαρίου 2020.

Όλοι και πολύ σωστά μετά από ένα απαράδεκτο νόμο που υπήρχε, πρέπει να υποβάλλουν οικονομικούς λογαριασμούς και στοιχεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τομέα αυτό. ‘Οσοι εντάσσονται στον Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων  δεν το πράττουν θα χάσουν τη νομική τους οντότητα».

Home