Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γ. Σαββίδης στην Offsite: Πήραμε δύσκολες αποφάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 10.05.2020

Γ. Σαββίδης στην Offsite: Πήραμε δύσκολες αποφάσεις

Thumbnail
Αποκαλυπτική συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Offsite

Στην ομολογία ότι δεν ήταν καθόλου εύκολες οι αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού προβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης. Σε αποκαλυπτική του συνέντευξή στην Offsite ο Υπουργός  μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής,αναλύει τον τρόπο που έδρασε η Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «τα διλήμματα ήταν πολλά και τα νερά αχαρτογράφητα». 

Ο Υπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στις θυσίες των πολιτών (στην πλειοψηφία πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα) και στα εγκωμιαστικά σχόλια που έλαβε η Κύπρος για τη διαχείριση της πανδημίας και υπενθυμίζει ότι ο ιός παραμένει.  Ο κ. Σαββίδης δίνει ακόμα λεπτομέρειες για την απόφαση της Κυβέρνησης για αξιοποίηση της τεχνολογίας στα Δικαστήρια, μέχρι να υλοποιοηθεί το ολοκληρωμένο σύστημα e-justice  και την καινοτομία που θα επιφέρει στα Δικαστήρια.

Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει ότι η ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων δεν θα επανέλθει «εν μια νυκτί» αναλύοντας τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ένα κορυφαίο στόχο για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. 

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας δίνει λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του Σώματος μετά την Α φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων και το πλάνο της Κυβέρνησης που προνοεί αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως στην Οffsite είναι το ακόλουθο: 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

«Μελετούμε δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης»

Ερ.: Με την πρόσφατη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων γίνεται πολύς λόγος για εισαγωγή της ψηφιακής δικαιοσύνης. Σχολιάστε παρακαλώ.

«Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων και αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών της Κυβέρνησης.  

Είμαστε στο στάδιο που το αρμόδιο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αξιολογεί τη διαδικασία των προσφορών για το e-justice, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε πολύ λόγω προσφυγών. Μέχρι να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο σύστημα, λήφθηκε πρόσφατα απόφαση όπως η Κυβέρνηση βοηθήσει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στα Δικαστήρια, μέσω της δημιουργίας μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων στα Δικαστήρια κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της καταχώρησης εγγράφων στο γραφείο του Εφόρου Εταιρειών. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη για επαναλειτουργία των Δικαστηρίων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με τα Δικαστήρια.

Γνώμονας της απόφασης της Κυβέρνησης, είναι να δοθεί μια μορφή ηλεκτρονικής ευελιξίας στα Δικαστήρια, ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και να αποφευχθεί η φυσική παρουσία προσώπων στα Πρωτοκολλητεία για την καταχώρηση εγγράφων.  Στο στάδιο αυτό, η δημιουργία της πλατφόρμας θα διαλαμβάνει την καταχώρηση μόνο των νέων υποθέσεων και θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική καταχώρηση των εγγράφων που κατατίθενται στα Δικαστήρια, θα δημιουργεί φακέλους για τον κάθε δικηγόρο ώστε τα τέλη που απαιτούνται για καταχώρηση να μπορούν να αποκόπτονται, θα μπορεί να δημιουργεί φάκελο για τα έγγραφα που καταχωρούνται και θα δίδει δικαίωμα έρευνας στον ηλεκτρονικό φάκελο από αυτούς που δικαιούνται. Ήδη, σε συνεννόηση με τον συνάδελφο Υφυπουργό, προχωρούμε στην συγκρότηση των αναγκαίων ομάδων ώστε να δοθούν  οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία στο Υφυπουργείο, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την αναγκαιότητα προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών και η εκτίμηση είναι πως η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τον Υφυπουργό, θα μπορεί να υποστηριχθεί για αρκετή χρονική περίοδο, μέχρι δηλαδή την εγκατάσταση του τελικού συστήματος, τα δε στοιχεία που θα συλλεχθούν και η εργασία που θα παραχθεί κατά την περίοδο που η πλατφόρμα θα είναι σε χρήση, θα μπορούν να μεταφερθούν στο πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, όταν αυτό εισαχθεί στα Δικαστήρια. 

Μια άλλη επίσης απόφαση που λήφθηκε κατά τη σύσκεψη, είναι η μελέτη της δυνατότητας διεξαγωγής κάποιων δικών μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε πρώτο στάδιο, μελετούμε το ενδεχόμενο να γίνονται δίκες με τηλεδιάσκεψη στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν αγορεύσεις ή που υπάρχει ανάγκη μόνο για διευκρινίσεις. Δηλαδή, εκεί κι όπου δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία κατηγορούμενου ή μαρτύρων στο Δικαστήριο. Το νομικό σκέλος της ρύθμισης αυτής, θα εξετάσει η Επίτροπος Νομοθεσίας και το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μελετηθεί και το θέμα της διεξαγωγής δίκης μέσω τηλεδιάσκεψης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται προσωπική παρουσία μαρτύρων και κατηγορουμένων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως οι τροποποιήσεις που θα απαιτηθούν να είναι πολύ σημαντικές και να αγγίζουν ακόμα και το Σύνταγμα».

«Η ομαλότητα δεν έρχεται εν μια νυκτί»

Ερ.:«Πόσο διάστημα εικάζεται θα εφαρμόζεται η κατά κάποιον τρόπο «έκτακτη ανάγκη» στα Δικαστήρια;

Κατ’ αρχήν έχω ήδη χαιρετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επαναφορά της λειτουργίας των Δικαστηρίων στην κανονικότητα, μέσα στα  πλαίσια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Άλλωστε είναι από όλους αναγνωρισμένο, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ο πυλώνας της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητος για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα ευνομούμενο κράτος, Όπως ξέρετε, στον τομέα της Δικαιοσύνης που είναι μια εντελώς ανεξάρτητη εξουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων. 

Βεβαίως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα Δικαστήρια δεν θα επανέλθουν στην πλήρη κανονικότητα και σε πλήρη λειτουργία εν μία νυκτί. Και λέω σε πλήρη λειτουργία, διότι τα Δικαστήρια από τον Μάρτη που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, συνέχισαν την εργασία τους εκδικάζοντας μόνο τις εξαιρετικά επείγουσες αστικές και ποινικές υποθέσεις και αυτές που ενέπιπταν στον περί Λοιμοκαθάρσης Νόμο που ήταν ο Νόμος κάτω από τον οποίο είχε διασφαλιστεί ο έλεγχος της πανδημίας και η λειτουργία του Κράτους στην έκρυθμη αυτή κατάσταση.

Αναπόφευκτα, εξαιτίας της πανδημίας, η εκδίκαση πολλών υποθέσεων αναβλήθηκε, ενώ κάποιες ιδιαιτερότητες στη κτηριακή υποδομή Επαρχιακών Δικαστηρίων, στη βάση και των οδηγιών συμμόρφωσης που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία τους, ενδεχομένως να περιορίζουν ακόμη και σήμερα την αποτελεσματική χρήση όλων των αιθουσών που διαθέτουν.

Βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία, τόσο με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κι από την πληροφόρηση που έχω, υπάρχει αγαστή συνεργασία και πλήρης συνεννόηση μεταξύ των τοπικών δικηγορικών Συλλογών και των Προέδρων των Επαρχιακών Δικαστηρίων, και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μέσα στα πλαίσια των δύσκολων συνθηκών. 

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι το Ανώτατο  Δικαστήριο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να καλυφθεί κατά το δυνατόν ο δικαστικός χρόνος που χάθηκε εξαιτίας της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την περίοδο των θερινών διακοπών των Δικαστηρίων, ώστε να προχωρήσει η διεκπεραίωση υποθέσεων που καθυστέρησαν τον Μάρτιο και Απρίλιο. Στη βάση των πιο πάνω, καθώς και της κοινής βούλησης που δεικνύεται από τους εμπλεκόμενους, είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 

Ας μην ξεχνάμε βεβαίως ότι όλα εξαρτώνται και από την εξέλιξη της επιδημιολογικής πορείας της νόσου στην χώρα μας, που δόξα τω Θεώ φαίνεται ότι μέχρι στιγμής πηγαίνει πολύ καλά».

«Μεταρρύθμιση πριν το καλοκαίρι»

Eρ:Ο κορωνοϊός φέρνει πίσω τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Θα αλλάξει κάτι στα νομοθετήματα ή στους σχεδιασμούς;

«Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων παραμένουν ως έχουν και καλύπτουν όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης όπως,  τη δομική αλλαγή των Δικαστηρίων, τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων Δικαστηρίων, την αύξηση του αριθμού των Δικαστών, την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την κτηριακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας κ.ά. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη και θεμελιώδη μεταρρύθμιση. Δεν θα κουραστώ να μιλώ για τη σημαντικότητα υλοποίησης της μεταρρύθμισης, που αφορά έναν τομέα που διαχρονικά παραμελήθηκε. 

Η παρούσα διακυβέρνηση, από την πρώτη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ενέσκηψε στο θέμα, τολμώντας να κάνει τις μεγάλες τομές εκσυγχρονισμού που απαιτούνται. Στη βάση λοιπόν του Προγράμματος Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχίσαμε την υλοποίηση ακόμα και μέσα στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Επειδή η συζήτηση των πλείστων σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση είχε ήδη ολοκληρωθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, αξιοποιήσαμε πλήρως την περίοδο του lockdown. Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις των βουλευτών και διαβουλευτήκαμε με το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα. Λάβαμε τα σχόλια και τις απόψεις τους στα όσα οι βουλευτές επεσήμαναν. Έγινε μέχρι τώρα μια πολύ επωφελής και συναινετική συζήτηση, με εποικοδομητικά σχόλια από τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.

>>>Σαββίδης: Ζητά επίσπευση ψήφισης νόμου για τις κλίμακες δικαστών>>>

Αποτέλεσμα ήταν την περασμένη εβδομάδα, όπως υποσχεθήκαμε, να επανακαταθέσουμε στην Επιτροπή Νομικών τα πιο σημαντικά από τα νομοσχέδια που αφορούν στο πακέτο της μεταρρύθμισης στα οποία υπήρχαν απόψεις και σχόλια και ελπίζω πως με την παρουσίαση των αναθεωρημένων κειμένων, η Επιτροπή  θα μπορέσει να τα επανεξετάσει πολύ σύντομα, ώστε κι αυτά, μαζί με τα άλλα των οποίων η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί, να προχωρήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων πρέπει να προχωρήσει σε υλοποίηση για να αλλάξουμε ξεπερασμένα μοτίβα που μας παίρνουν πίσω δεκαετίες στα θέματα της απονομής της Δικαιοσύνης. 

Η πανδημία ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη σημαντικότητα για εκσυγχρονισμό του νευραλγικού αυτού τομέα του Κράτους μας. Η Κύπρος είναι ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, είμαστε μια δημοκρατική, σταθερή και ασφαλής χώρα, έχουμε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και  πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας καθιστούν έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η ποιότητα, η εντιμότητα και η ανεξαρτησία των δικαστών μας είναι πιστεύω δεδομένη. Πρέπει όμως να  καταστήσουμε και το δικαστηριακό σύστημα σύγχρονο, ευέλικτο, μα πάνω απ’ όλα γρήγορο. Σε αυτό αποσκοπεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Πιστεύω λοιπόν πως εάν η πολύ θετική θέση  των βουλευτών και η συναίνεση που επιδείχθηκε κατά τις συζητήσεις μας παραμείνει η ίδια, και θέλω να είμαι αισιόδοξος, διότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης γίνεται για τους πολίτες και τον τόπο και δεν χωρεί κομματικό χρώμα, ότι το πακέτο των νομοσχεδίων θα μπορέσει να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι. 

«Ο ΠτΔ έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημόσια υγεία»

Ερ.:Ως μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής είχατε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις. Πολλοί λένε ότι ακολουθούσαμε μόνιμα το ελληνικό μοντέλο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πείραμα βάσει κρουσμάτων  πέτυχε. Τα σχόλιά σας.

Η πανδημία ανέδειξε άγνωστες ίσως πτυχές και του χαρακτήρα μας και των δυνατοτήτων μας. Δεν υπήρξε ποτέ υποτίμηση του κινδύνου από την Κυβέρνηση. Εξαρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και οι κυβερνητικές αποφάσεις που το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε, και τα έγκαιρα και αυστηρά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο έχουν φέρει αποτέλεσμα. 

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήταν για κανένα μας εύκολες οι αποφάσεις. Τα διλήμματα ήταν πολλά και τα νερά αχαρτογράφητα. Έπρεπε να περιοριστούν ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες σχέσεις, ήθη και έθιμα, ο εκκλησιασμός στις Άγιες Μέρες του Πάσχα, η ψυχαγωγία, συνήθειες ή ακόμα και ανθρώπινες ανάγκες. Πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολη περίοδος, όταν όμως κάποιος έβλεπε από την τηλεόραση σκηνές από χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία είχε ξεφύγει και τα ιατρικά συστήματα κατέρρεαν, δεν μπορούσε κανείς να παραγνωρίσει ότι το υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα είναι αυτό της ζωής. Ίσως κάπου να έγιναν και κάποια λάθη ή παραλήψεις, αλλά τα αποτελέσματα δικαιώνουν μέχρι στιγμής τις αποφάσεις. Το ότι υπήρξε παρόμοιος τρόπος διαχείρισης με την Ελλάδα δεν είναι σημείο κριτικής μια και οι δυο χώρες είχαν παρόμοια καλή πορεία.

>>>Σαββίδης:Κανένα περιθώριο εφησυχασμού κατά τη χαλάρωση των μέτρων>>>

Σήμερα, με τον τρόπο που η Κύπρος διαχειρίστηκε την πανδημία, εγκωμιάζεται από ξένα δημοσιεύματα και επιστήμονες. Αυτή η  αποτελεσματικότητα, πέραν από τους χειρισμούς του Προέδρου και της Κυβέρνησης καθώς και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών, οφείλεται και στην υπευθυνότητα και την ευσυνειδησία των πολιτών της χώρας μας. 

Κι αυτή ακριβώς η συμπεριφορά και οι θυσίες των πολιτών είναι που επέτρεψαν σήμερα να έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο και να είμαστε αισιόδοξοι. Παρόλα ταύτα, η συλλογική προσπάθεια πρέπει να συνεχίσει, διότι μέχρι τουλάχιστον να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, ο ιός θα είναι μέρος της ζωής μας. Τα όποια θετικά αποτελέσματα έχουμε σήμερα, δεν σημαίνουν το τέλος της πανδημίας. Η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων σαφώς είναι ένα σημαντικό βήμα για επιστροφή στην ομαλότητα, όμως υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία και αυστηρότητα». 

«Να μην κατεδαφίσουμε ότι κτίσαμε»

Ερ.:Πιστεύετε ότι το πρόστιμο των 300 ευρώ για παραβίαση των διαταγμάτων δεν «έπεισε» τους Κύπριους με δεδομένο τον αριθμό καταγγελιών; Έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα;

«Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε και παραμένει συμμορφωμένη με τα διατάγματα όχι υπό τον φόβο του προστίμου, αλλά γιατί ακριβώς αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατανόησε την επιβεβλημένη ανάγκη της τήρησης των μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό άλλωστε έδειξε ο μικρός, σε αναλογία ελέγχων, αριθμός των πολιτών που καταγγέλλονται από την Αστυνομία και είμαι ευτυχής που η πλειοψηφία των πολιτών έγινε κοινωνός της προσπάθειας της Κυβέρνησης επιδεικνύοντας ευσυνειδησία, σεβασμό και υπεύθυνη στάση, ώστε να μην κατεδαφίσουμε ό,τι θετικό κτίζεται με τις θυσίες όλων».

>>>Υπ. Δικαιοσύνης:«Ο ιός δεν ξεχωρίζει γιορτές -Τήρηση διαταγμάτων»>>>

Ερ.:Πλέον μετά από τη χαλάρωση των μέτρων η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι πιο έντονη;

«Η Αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες και τους ελέγχους της έχοντας ένα και μοναδικό στόχο: τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και υγείας, διότι η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων ουδόλως σημαίνει ότι έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής. Αντίθετα, πιστεύω ότι η περίοδος την οποία σήμερα διανύουμε είναι εξίσου επισφαλής και, αν υπάρξει παρέκκλιση, θα έχουμε αποτύχει συλλογικά. Κάτι τέτοιο θα είναι κρίμα γιατί θα πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες τόσων εβδομάδων. 

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων, η Αστυνομία προέβη σε νέους σχεδιασμούς και αναδιαμορφώσεις πλάνων ώστε να διασφαλιστεί με κάθε επαγγελματισμό η τήρηση και των νέων μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους σχεδιασμούς αυτούς παρουσιάσαμε με τον Αρχηγό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα και ήδη εφαρμόζονται από την Αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε στενότατη συνεργασία με τους λειτουργούς άλλων Υπηρεσιών του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καθορίζονται σε σχετικό διάταγμα. Οι λειτουργοί αυτοί εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα και σε συνεργασία με την Αστυνομία, επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων. 

Από την ενημέρωση που έχω, τα αποτελέσματα είναι θετικά, ο κόσμος στην πλειοψηφία του επιδεικνύει συλλογική συνείδηση, τηρεί τα μέτρα και συνεργάζεται με την Αστυνομία, εξ ου και οι καταγγελίες είναι λίγες». 

«Εμπειρογνώμονες για εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας»

Ερ.:Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην ηγεσία της Αστυνομίας. Η θητεία του πετυχημένου Αρχηγού Κύπρου Μιχαηλίδη ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2020. Ο πολιτικός προϊστάμενος θα έχει ρόλο στις αποφάσεις. Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο πλάνο για την Αστυνομία σε πολιτικό επίπεδο;

«Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι ένας πολύ στενός συνεργάτης μου μια και είμαστε καθημερινά σε επικοινωνία. Ο κ. Μιχαηλίδης είναι ένας πολύ έμπειρος Αξιωματικός, πετυχημένος Αρχηγός, και πιστεύω ότι συνέβαλε πολύ στην αναβάθμιση του κύρους και της εκτίμησης που απολαμβάνει η Αστυνομία. Όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανανέωσε μέχρι 30 Ιουνίου 2020 τη θητεία του κ. Μιχαηλίδη, που κανονικά έληγε αρχές του χρόνου. 

ΚΥΠΡΟΣ - ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Η απόφαση για διορισμό και παύση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού του Σώματος είναι αποκλειστική συνταγματική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις θέσεις των Ανώτερων Αξιωματικών μέχρι και τη θέση του Βοηθού Αρχηγού, ο διορισμός γίνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.  Με την κένωση θέσεων τίθενται σε λειτουργία οι μηχανισμοί διορισμού αντικαταστατών. Το πλάνο της Κυβέρνησης που προνοεί αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, με την ασφάλεια του πολίτη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος να παραμένουν διαχρονικά ουσιώδεις προτεραιότητες της Αστυνομίας».

Home