Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γάμοι και κορωνοϊός: “Χαμένη” χρονιά το 2020

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
21.04.2020

Γάμοι και κορωνοϊός: “Χαμένη” χρονιά το 2020

Thumbnail
Τι εκτιμούν οι επαγγελματίες της βιομηχανίας των γάμων

Πολυεπίπεδες αλλαγές και στην βιομηχανία των γάμων έφερε η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας την σεζόν των γάμων να πάει “χαμένη” για φέτος, καθώς οι αναβολές διαδέχονται η μια την άλλη με κανένα να μην μπορεί να υπολογίσει τι ακριβώς θα επακολουθήσει.

Σε επικοινωνία που είχε η Offsite με διάφορους επαγγελματίες από την βιομηχανία του γάμου στο νησί μας, ενημερωθήκαμε ότι οι περισσότεροι γάμοι μεταφέρονται σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι ίσως δεν καταστεί δυνατό να γίνουν καθόλου γάμοι μέσα στο 2020. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της σεζόν είναι ήδη χαμένο! 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

Κτήμα Κουσιουμή (Λευκωσία)

Όπως εξήγησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κτήματος Κουσιουμή, Κωνσταντίνος Κουσιουμής, η βιομηχανία των γάμων επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση. “Τα ζευγάρια Απριλίου και Μαΐου έχουν επηρεαστεί άμεσα και προχώρησαν με αλλαγή ημερομηνίας την ίδια χρονιά μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας για τα Σαββατοκύριακα, έτσι δίνουμε και τις επιλογές καθημερινών ημερών όπως είναι η Πέμπτη, Παρασκευή και Τρίτη. Σίγουρα είναι δύσκολο για ένα ζευγάρι να περιμένει αρκετό καιρό πλέον για να βρει την ιδανική ημερομηνία”

“Μερικά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν τον γάμο τους Πέμπτη ή να κάνουν ένα συνδυασμό, δηλαδή Πέμπτη το μυστήριο και τη δεξίωση και την Παρασκευή το δείπνο. Κάποια άλλα ζευγάρια κατάφεραν και πήραν ορισμένες άδειες από τις μητροπόλεις, ώστε να τελέσουν και το μυστήριο την Παρασκευή. Το θέμα που έχουμε τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες, άρα εδώ έρχεται και η συμβολή της εκκλησίας που πρέπει να βοηθήσει με την έγκριση ορισμένων ημερών όπως για παράδειγμα Παρασκευές ή ορισμένες ημερομηνίες κατά τις νηστείες και τα Χριστούγεννα”

Όπως εξήγησε ο κ. Κουσιουμής αναφορικά με τους γάμους του Ιουνίου τα ζευγάρια κρατούν τις ημερομηνίες τους, αλλά έχουν ένα plan B, σε περίπτωση που αναβληθεί ο γάμος, ενώ σε αυτά του Σεπτεμβρίου και μετά υπάρχει μια ανησυχία. “Έχουμε δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δείχνουν αρκετά συνηδιτοποιημένοι, δεν υπάρχει πανικός και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση”.

Ερωτηθείς με το πως θα επηρεαστεί ο τομέας της βιομηχανίας των γάμων, ο κ. Κουσιουμής απάντησε ότι αυτό θα φανεί από το πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. “Αν είναι μόνο αυτή την περίοδο και μετά συνεχίσουμε από εκεί που ήμασταν δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Αν όμως η κατάσταση αυτή μας πάρει χρόνο να επανέλθουμε σίγουρα θα υπάρξει σημαντική αλλαγή και στις τιμές. Η οικονομική δύναμη του καταναλωτή θα αλλάξει είτε και λόγω ψυχολογικής πίεσης, είτε και λόγω οικονομικής κατάστασης του καθενός. Για την ώρα δεν τέθηκε τέτοιο θέμα”

Royal Hall (Λευκωσία) - Monte Caputo (Λεμεσός)

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο Διευθυντής του Royal Hall στη Λευκωσία και του Monte Caputo στην Λεμεσό, Κώστας Κίρκος, σχεδόν όλοι οι γάμοι και των δύο εγκαταστάσεων μέχρι τον Αύγουστο μεταφέρθηκαν. “Υπάρχουν μερικοί που κρατούν τις μέρες τους και τον Ιούλιο, αλλά είναι λίγες οι πιθανότητες να γίνουν. Για να γίνει ο γάμος θα πρέπει το ζευγάρι να επισκεφθεί τους καλεσμένους του για να τους καλέσει και να υπάρχει ένα καθαρό περιβάλλον. Αυτό δε θα το έχουμε μέχρι τον Αύγουστο”

Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ. Κίρκος άλλο ένα ζήτημα είναι και τα περιοριστικά μέτρα που ίσως θα ισχύουν και τους επόμενους μήνες. “Οι γάμοι που κάνουμε είναι μεγάλοι με περισσότερα από 500 άτομα (Royal hall 500 άτομα, Monte Caputo 1 500), το κράτος ίσως δεν επιτρέψει να γίνουν τόσο μεγάλοι γάμοι με τόσα άτομα σε ένα χώρο. Ακόμα και οι γάμοι που θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο υπολογίζω ότι θα επηρεαστούν γιατί θα υπάρχει περιορισμός στα άτομα. Αν προτείνουμε γάμους με 150 άτομα σίγουρα θα υπάρχουν ζευγάρια που θα προτιμήσουν να παντρευτούν τον επόμενο χρόνο χωρίς κανένα περιορισμό” 

Όπως εκτιμά ο κ. Κίρκος “ίσως για το υπόλοιπο 2020 να μην έχουμε γάμους. Δεν θα μπορεί ο κόσμος να διασκεδάσει, να περάσει καλά αν περιπλανάται στην ατμόσφαιρα ο ιός. Για να τελειώσει όλο αυτό πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο. Δεν πρόκειται να γίνουν οι γάμοι που ξέραμε για φέτος. Υπολογίζω γύρω στον Μάρτιο-Απρίλιο του 2021 ότι θα είμαστε πιο άνετοι, ώστε να κάνουμε τέτοιες τελετές. Κάποιοι που θέλουν να παντρευτούν για διάφορους λόγους θα κάνουν γάμους με πολύ λίγα άτομα 100-150. Επίσης, έχουμε γάμους και από το εξωτερικό Βρετανία ή Αμερική. Αυτοί σίγουρα δε θα γίνουν, αφού οι καλεσμένοι έρχονται από το εξωτερικό, δε θα μπορούν να βρουν καν εισιτήρια και υπάρχει και περίπτωση να τους βάλουν σε καραντίνα για 14 ημέρες¨.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ο κ. Κίρκος είναι και οι άνω των 65. “Όπως ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν οι άνω των 65 πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και οι περισσότεροι γονείς των ζευγαριών είναι αυτών των ηλικιών”.

“Αυτά που δίνουμε ως λύση στους πελάτες μας μέχρι τώρα είναι η επιστροφή προκαταβολής σε περίπτωση που δεν βρούμε λύση, η αλλαγή ημέρας βάζοντας συγκεκριμένη ή όχι ημερομηνία”

Τρίκκης (Λευκωσία)

Σύμφωνα με τον κ. Λένο Τρίκκη, Διευθυντή του Trikkis Palace η κατάσταση που επικρατεί είναι η μεταφορά ημερομηνιών. “Μεταφέρουμε τις ημερομηνίες. Ξεκινήσαμε με τον Μαιο, ενώ μέχρι τώρα έχουμε ακυρώσεις και τον Ιούλιο. Προτείνουμε ημερομηνίες μέσα στο 2020, αλλά γιατί υπάρχουν ήδη κρατήσεις, πρέπει να τακτοποιηθούν μερικοί και το 2021. Τα ζευγάρια του Σεπτεμβρίου είναι ανήσυχοι, προσπαθούμε να μην τους αλλάξουμε προς το παρόν, μέχρι να υπάρχουν εξελίξεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο χρόνος χάθηκε. Υπολογίζω ότι συνεχίσει η κατάσταση αυτή μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ακυρωθούν και οι γάμοι του Σεπτεμβρίου, γιατί ένας γάμος χρειάζεται προετοιμασία. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι θα προκύψει και δεύτερο κύμα του κορωνοϊού , τότε θα ακυρωθούν όλοι οι γάμοι του 2020”

Mardi’s FlorArt Wedding and Events

Σύμφωνα με την Διοργανώτρια και Διακοσμήτρια γάμων, Μαρία Διανέλλου, και ο τομέας της υπέστη αρκετές αλλαγές με αλλαγές σε ημερομηνίες γάμων αλλά και βαπτίσεων. “Είχαμε μεταφορές ημερομηνιών. Κατά την άποψη μου, θα είναι δύσκολο και τον Ιούλιο να κάνουμε γάμους, κάποια πιο μικρά events ίσως θα είναι ευκολότερο να γίνουν, όπως οι βαφτίσεις. Όλες οι βαφτίσεις μετακινούνται σε μεταγενέστερο στάδιο για Ιούλιο ή Σεπτέμβριο. Σίγουρα είναι πιο πιθανό να γίνουν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την χαλάρωση των μέτρων. Αν υπάρχει περιορισμός στα άτομα μερικές που έχουν λιγότερα άτομα θα μπορέσουν να γίνουν” 

Αναφορικά με την διοργάνωση γάμων η κα Διανέλλου δήλωσε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της είναι από τους πρώτους επαγγελματίες που επικοινωνεί ένα ζευγάρι. Ενώ οι αλλαγές που δέχονται οι τελετές γάμων δε θα είναι μόνο στην ημερομηνία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και στη φιλοσοφία τους γενικότερα. “Υπάρχουν διάφορες αλλαγές στη διακόσμηση λόγω της εποχής. Για παράδειγμα ένας γάμος που ήταν Μάιο και θα πάει Σεπτέμβριο μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση του.  Τον Μάιο μιλάμε για πολύ διαφορετική διακόσμηση με πιο πολύχρωμους τόνους, ενώ τον Σεπτέμβριο ίσως πιο παστέλ χρώματα. Επιπλέον, είναι πιθανό να μην βρίσκουμε και τα ίδια λουλούδια. Στο δικό μας αντικείμενο δεν αλλάζει απλά η ημερομηνία αλλά και η φιλοσοφία του γάμου"

 

Home