Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γαστρεντερίτιδα: Ξεκίνησε στα παιδιά, έρχεται και στους μεγάλους

Offsite Team
- 13.10.2021

Γαστρεντερίτιδα: Ξεκίνησε στα παιδιά, έρχεται και στους μεγάλους

Ποια τα συμπτώματα & τι πρέπει να προσέξουμε

Δύσκολος φαίνεται ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας σε σχέση με τα περιστατικά λοιμώξεων σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Για φέτος αναμένεται ότι θα υπάρξει έξαρση λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην Offsite ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου δρ Αβραάμ Ηλία ανέφερε πως ήδη παρατηρείται έξαρση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Ήδη ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις ή και πυρετό». Μάλιστα υποστήριξε πως παιδιά εισάγονται στο Νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης. 

Συνεχίζοντας ο δρ Ηλία δήλωσε πως αναμένεται πως οι ιώσεις φέτος θα είναι πιο αυξημένες. «Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κλειστών σχολείων, των lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαμε ήσυχους χειμώνες αλλά τώρα αναμένουμε ότι θα έρθουν στο προσκήνιο».

Δεκέμβριο-Φεβρουάριου η «κορύφωση» έξαρσης της γαστρεντερίτιδας

Την ίδια ώρα ο γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου και προσωπικός ιατρός δρ Βασίλης Καραθάνος, ανέφερε στην Offsite πως υπάρχει ανησυχία για αύξηση λοιμώξεων φέτος. 

«Το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών γαστρεντερίτιδας παρατηρείται συνήθως από τον Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου και ακολούθως σιγά-σιγά η καμπύλη του ποσοστού ξεκινά να μειώνεται μέχρι και τον Μάρτιο».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε σχέση με τα συμπτώματα ο δρ Καραθάνος υποστήριξε ότι ξεκινάνε με κοιλιακό άλγος. «Πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει επίσης εμετός, διάρροια και πυρετό». Συνήθως τα συμπτώματα σύμφωνα και με τον ιατρό, διαρκούν για 3 ημέρες.

Καταληκτικά σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό εκτός από την πρόληψη, σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό δε θα πρέπει από τα πρώτα συμπτώματα να πάρει φάρμακα για να σταματήσουν τα συμπτώματα. Θα πρέπει να αφήσουμε τα συμπτώματα να εκτονωθούν, να ενυδατωνόμαστε και να περιοριστούμε στο σπίτι».

Home