Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΔ ΣΕΛΚ: Το ΚΕΠ θα έπρεπε να ήταν κάτω από την ομπρέλα του νόμου

Offsite Team
- 28.01.2021

ΓΔ ΣΕΛΚ: Το ΚΕΠ θα έπρεπε να ήταν κάτω από την ομπρέλα του νόμου

Thumbnail
"Το σχέδιο ήταν χρήσιμο για την οικονομία, όμως θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει κάτω από πιο αυστηρό πλαίσιο".

Δεν ήταν σωστό ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (ΚΕΠ), να είναι ανεξέλεγκτο για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και είναι αυτό που οδήγησε την κατάσταση εδώ που έφτασε, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιορδάνου ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του ΓΔ του ΣΕΛΚ από την 1η Ιανουαρίου του 2012, είπε ότι στο λογιστικό επάγγελμα αναλογεί μόνο το 24% των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις και όχι το 90% όπως έχει λεχθεί, ενώ σημείωσε πως ο ΣΕΛΚ εντόπισε 73 παρόχους να είναι μέλη του, εκ των οποίων «οι 30 έχουν ασκήσει δραστηριότητα στο πλαίσιο του ΚΕΠ» που παρήξαν συνολικά 756 αιτήσεις από το 2007.

 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι το 2018 σε επαφές του συνδέσμου με το Υπουργείο Οικονομικών έγιναν δύο εισηγήσεις για βελτίωση του ΚΕΠ και οι οποίες ήταν να επιτρέπεται στο ΣΕΛΚ να βοηθήσει στον καταρτισμό του Σχεδίου με κώδικα κριτηρίων ως εποπτική αρχή και «να περιέλθει το ΚΕΠ κάτω από έλεγχο για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος», το οποίο έγινε μόνο τον περασμένο Αύγουστο.

 

«Το σχέδιο ήταν χρήσιμο για την οικονομία, όμως θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει κάτω από πιο αυστηρό πλαίσιο, θα έπρεπε από την αρχή να ήταν κάτω από την ομπρέλα του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και θα έπρεπε να είχε ξεκάθαρους κανονισμούς λειτουργίας», υπογράμμισε.  

Είπε ακόμη ότι το ΚΕΠ «θα μπορούσε να είχε στηθεί κάπως καλύτερα και θα μπορούσε να λειτουργήσει για τον σκοπό που ήταν η αρχική φιλοσοφία του, κατ΄ εξαίρεση και όχι κατά κανόνα».  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων που διενήργησαν τρία ελεγκτικά γραφεία μέλη του ΣΕΛΚ και σε ερώτηση αν έχουν ελεγχθεί αυτά τα γραφεία για τις πολιτογραφήσεις που έκαναν, ο κ. Ιορδάνου απάντησε καταφατικά.  

Ανέφερε ότι το 2020 ο ΣΕΛΚ έτρεξε μεγάλη έρευνα στα εποπτευόμενα γραφεία του Συνδέσμου που είναι στο μητρώο του ΥΠΕΣ για παρόχους υπηρεσιών, ως προς την δραστηριότητα τους στο πλαίσιο του ΚΕΠ.  

Επικαλούμενος στοιχεία, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι από την λίστα των 637 παρόχων που βρίσκονται στο μητρώο του ΥΠΕΣ ο ΣΕΛΚ εντόπισε 73 παρόχους να είναι μέλη του, εκ των οποίων «οι 30 έχουν ασκήσει δραστηριότητα στο πλαίσιο του ΚΕΠ».  

Ανέφερε ότι αυτά τα 30 γραφεία μέλη του παρήξαν συνολικά 756 αιτήσεις από το 2007 και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν μέχρι 10 αιτήσεις.  

«Τα τρία γραφεία που αναφέρατε είχαν την πιο μεγάλη δραστηριότητα», σημείωσε.  

Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ είπε ότι η δράση που είχε το λογιστικό επάγγελμα στο πλαίσιο του ΚΕΠ δεν ήταν στο 90% των αιτήσεων όπως λέχθηκε από τον Τύπο, αλλά «στο 24% σε σχέση με τις συνολικές αιτήσεις όπως τις ακούσαμε από τον Υπουργό Εσωτερικών» Νίκο Νουρή που κατέθεσε στην Ερευνητική.  

Ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό είναι από το 2013 και μετά διότι δεν υπάρχουν στατιστικά προηγουμένως, ενώ σημείωσε πως οι αριθμοί του ΣΕΛΚ έχουν διασταυρωθεί και με το ΥΠΕΣ.  

Σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνου, οι πιο πολλές αιτήσεις έγιναν το 2019 και ακολούθησαν οι χρονιές 2018 και 2016.  

Ανέφερε επίσης ότι από τα 30 γραφεία τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ο ΣΕΛΚ έλεγξε τα 25 για θέματα ξεπλύματος χρήματος από το 2018 -  2020 εκ των οποίων τα 17 επιλεγήσαν σαν ΚΕΠ γραφεία, ενώ σημείωσε ότι ο σύνδεσμος προχώρησε σε τροποποίηση της διαδικασίας ρίσκου με αποτέλεσμα όποιο γραφείο έχει πελάτες κάτω από το ΚΕΠ να θεωρείται υψηλού κινδύνου.  

Ανέφερε ότι ο έλεγχος για τα υπόλοιπα πέντε γραφεία έχει προγραμματιστεί για φέτος.  

Όσον αφορά τα τρία μεγάλα λογιστικά γραφεία, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι ελέγχθηκαν και αυτά με τα δύο από τα τρία να ελέγχονται «και για τις διαδικασίες που ακολουθούν και όχι τόσο για το ΚΕΠ, και πριν από τις αξιολογήσεις της MoneyVal το 2019.  

Είπε ακόμη ότι επειδή δεν δόθηκε στον ΣΕΛΚ η έκθεση της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο σύνδεσμος προχώρησε σε δικές του πρόσθετες επισκέψεις και «είμαστε στην διαδικασία ετοιμασίας των τελικών εκθέσεων» σε σχέση με τις έρευνες.  

«Την έκθεση (της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής) την ζητήσαμε και από το Προεδρικό και από τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος μου εξήγησε γιατί δεν μπορεί να την δώσει και ύστερα από δύο εβδομάδες την είδαμε σκιασμένη στις εφημερίδες», πρόσθεσε.  

 

Ερωτηθείς αν δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο που διενεργεί ο ΣΕΛΚ το γεγονός ότι τα τρία λογιστικά γραφεία έχουν εκπροσώπους στο συμβούλιο του συνδέσμου, ο κ. Ιορδάνου απάντησε αρνητικά.  

Σε ερώτηση αν συνεχίζουν αυτοί που πολιτογραφήθηκαν από τα 30 μέλη του συνδέσμου και ανέρχονται στους 756 να είναι πελάτες των συγκεκριμένων γραφείων, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι από τα 30 γραφεία τα 24 συνεχίζουν να έχουν επιχειρηματική σχέση με τους πελάτες τους, ενώ από το σύνολο των 756 αιτητών, το 40% διατηρεί μια σχέση.  

Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ είπε ακόμη δεν έχει υποβληθεί πρόστιμο για θέμα πολιτογραφήσεων και σημείωσε ότι ο ΣΕΛΚ δεν ήταν μέρος του Προγράμματος πολιτογραφήσεων και έγινε από τον Αύγουστο του 2020 μετά από ψήφιση σχετικής νομοθεσίας.  

 

Είπε ακόμη ότι ο ΣΕΛΚ ζήτησε στοιχεία από τα αρμόδια Υπουργεία όταν αναφύονταν στον Τύπο διάφορες περιπτώσεις για να μπορέσει να προβεί σε ελέγχους αλλά «δεν πήραμε απάντηση».  

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είχαμε λάβει ποτέ κάποια καταγγελία για να κοιτάξουμε διαφορετικά».  

Είπε ακόμη ότι όταν τερματίστηκε το σχέδιο τον Οκτώβριο του 2020 φαίνεται ότι για αυτά τα γραφεία «που έδωσε οδηγίες το κράτος να γίνουν ποινικές και άλλες έρευνες τους έχει ξανά περιλάβει στο μητρώο».  

«Υπάρχει μια μικρή αντίφαση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έγινε τροποποίηση του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος τον Αύγουστο του 2020 και συνδέθηκε το ΚΕΠ με τον σχετικό νόμο όπου έπρεπε πλέον να είναι αδειοδοτημένοι όλοι όσοι (πάροχοι) υποβάλουν από εκείνη την στιγμή και μετά αιτήσεις αλλά με «τον κλείσιμο του Σχεδίου τον Οκτώβριο του 2020 που υποβλήθηκαν αρκετές αιτήσεις φαίνεται αρκετές αιτήσεις που υποβληθήκαν δεν ήταν από δεόντως αδειοδοτημένα άτομα, σύμφωνα με το νόμο.  

Σε παρατήρηση του κ. Νικολάτου ότι μέλος του ΣΕΛΚ παρείχε υπηρεσίες στην εταιρεία που πλήρωσε εισφορά 300.000 στην Αρχιεπισκοπή και ερωτηθείς αν έγινε έρευνα για το θέμα, ο κ. Ιορδάνου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι μετά από έλεγχο του συνδέσμου διαπιστώθηκε το μέλος του συνδέσμου λειτουργεί ως πάροχος της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά «η εταιρεία που έκανε την εισφορά δεν είναι εποπτευόμενη από κανέναν επόπτη και δεν έχουμε δικαιοδοσία σε αυτή την εταιρεία».  

Ανέφερε ότι μετά από έλεγχο στο μέλος του συνδέσμου δεν ήρθε στην αντίληψη του ΣΕΛΚ η συγκεκριμένη εταιρεία.  

Ερωτηθείς από το μέλος της Επιτροπής Κυριάκο Κυριακού αν έχουν προβεί σε αναφορά προς την ΜΟΚΑΣ το 2017, ο κ. Ιορδάνου απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως «από τον έλεγχο που κάναμε κρίναμε ότι υπήρχαν ύποπτες συναλλαγές οι οποίες κατά την άποψη μας θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί».  

Σημείωσε ότι έγιναν συμπληρωματικοί έλεγχοι στο συγκεκριμένο γραφείο το οποίο θα περιληφθεί στην τελική έκθεση που ετοιμάζει ο ΣΕΛΚ στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων του.  

Αναφερόμενος στον αριθμό των εποπτευόμενων, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι ο ΣΕΛΚ απαριθμεί 5.115 μέλη από τους οποίους οι 1.273 κατέχουν πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος από τον σύνδεσμο, ενώ υπάρχουν 951 αδειοδοτημένα γραφεία.  

Σε σχέση με τον αριθμό των ελεγκτικών γραφείων που ασχολούνται με τα ελεγκτικά θέματα και πόσοι είναι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι 339 γραφεία παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες και 450 γραφεία που είναι αμιγώς ελεγκτικά γραφεία.  

Επιπλέον, ο ΓΔ του ΣΕΛΚ είπε ότι ο σύνδεσμος διενέργησε από το 2015 που θεσπίστηκε η νέα διαδικασία στην μετά Τρόικα εποχή, μέχρι σήμερα 660 ελέγχους σε εποπτευόμενους κάτω από την διαδικασία του συνδέσμου για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος επίβαλε διάφορες ποινές για μη συμμόρφωση σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος.  

Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των ελέγχων και καταβάλλεται προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα ελέγχου, πρόσθεσε.  

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση MoneyVal για τον ΣΕΛΚ, γενικά, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι «η έκθεση είναι δίκαιη, ούτε υπερβολικά αυστηρή ή κακή ούτε ιδιαίτερα φιλική και αποτύπωσε την πραγματικότητα».  

Πρόσθεσε ότι καταδεικνύει τέσσερις πυλώνες υψηλού κινδύνου, που είναι το ΚΕΠ, ο τομέας των ακινήτων, ο τομέας των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ο τομέας των υπηρεσιών.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home