Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γερό παζάρι για αλλαγή Συντάγματος και μεταρρύθμιση Δικαστηρίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 30.06.2022

Γερό παζάρι για αλλαγή Συντάγματος και μεταρρύθμιση Δικαστηρίων

Τα κόμματα έχουν τα δικά τους θέλω για να πουν το ναι - Οι τάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα κριθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, μια από τις σημαντικότερες τομές που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση.

Σήμερα η Ολομέλεια θα κληθεί να λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος.. Ωστόσο, προβλέπεται έντονη συζήτηση με τα κόμματα να θέλουν να ικανοποιήσουν τα θέλω τους για να ψηφίσουν τη συνταγματική αυτή αλλαγή.

Η Offsite News πληροφορείται ότι πλην του ΔΗΣΥ τα υπόλοιπα κόμματα θα προσμετρήσουν όλα τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα όσα αλιεύσαμε το ΑΚΕΛ έχει επιφυλάξεις για τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων, αλλά η τελική του απόφαση θα ληφθεί μια ώρα πριν από την Ολομέλεια και αφού προηγουμένως συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα.

Το ΔΗΚΟ με επιστολή του προς την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ζήτησε εγγυήσεις ώστε: Πρώτο: Να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση και στα πρωτόδικα δικαστήρια. Δεύτερο: Όλα όσα θα γίνουν πρέπει να οδηγούν στην αποτροπή καθυστερήσεων. Εάν τα θέλω του ικανοποιηθούν τότε θα υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση.

Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος αλλά ζητεί με δυο τροπολογίες όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αναθεωρητική διαδικασία. Εξάλλου, οι Οικολόγοι θα υπερψηφίσουν την συνταγματική αλλαγή.

Σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Έκκληση Δράκου για την μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης<<<<

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη δέσμη των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, αυτά ετοιμάστηκαν κατόπιν αξιολόγησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και βασίστηκαν τόσο στην έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2016 για τις λειτουργικές ανάγκες των δικαστηρίων όσο και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων του 2018 αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, της κατάθεσης των νομοσχεδίων προηγήθηκε εντατική διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Οι προτεινόμενες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ρυθμίσεις είναι

  • Η επαναλειτουργία των δύο ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων του συντάγματος, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα χορηγείται, πέραν της προβλεπόμενης στο σύνταγμα δικαιοδοσίας τους, ανώτατη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία και δικαιοδοσία τρίτου βαθμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται στο νομοσχέδιο.
  • 2. Η ίδρυση Εφετείου που θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει όλες τις εφέσεις κατά αποφάσεων οποιουδήποτεδικαστηρίου, εκτός των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των εφέσεων που θα παραπέμπονται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο στο πλαίσιο της ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας τους.
  • 3. Η επαναλειτουργία των δύο Δικαστικών Συμβουλίων που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 133.8 και 153.8 του συντάγματος, τα οποία θα αποφασίζουν επί της αποχώρησης, της απόλυσης ή του με οιονδήποτε τρόπο τερματισμού της υπηρεσίας των δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
  • 4. Η διεύρυνση της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε, πέραν των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα οποία σήμερα απαρτίζουν το εν λόγω συμβούλιο, να συμμετέχουν σε αυτό και άλλα μέλη του δικαστικού σώματος, καθώς και μέλη του δικηγορικού σώματος.
Home