ΓεΣΥ: Άλλαξε για τα κάλα το κλίμα - Επόμενα βήματα

ΓεΣΥ: Άλλαξε για τα κάλα το κλίμα - Επόμενα βήματα

ΟΑΥ: Προχωρεί στην υπογραφή συμβολαίων με προσωπικούς ιατρούς
Εντατικές εγγραφές γιατρών στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του

Αλλάζει για τα καλά το κλίμα υπέρ του ΓεΣΥ λίγες μόλις μέρες πριν εφαρμογή της πρώτης φάσης του νέου συστήματος υγείας, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να κρύβει τα χέρια του από ικανοποίηση από την συνεχιζόμενη εγγραφή γιατρών και ασθενών.

Παράλληλα στον ΟΑΥ τρέχουν τις διαδικασίες για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το πρώτο διάστημα του ΓεΣΥ, καθώς  η λειτουργία του πρώτου κρίσιμου διαστήματος αποτελεί για τους ανθρώπους του ΟΑΥ προσωπικό στοίχημα.

Μετά και την αύξηση που παρουσιάστηκε στο αριθμό των παιδιάτρων οι οποίο σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ήταν στους 83, πλέον δεν υπάρχει η όποια αμφιβολία ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά όσον αφορά των κομμάτι των γιατρών με τον ΟΑΥ να στρέφεται σε βελτίωση άλλων δεδομένων.

Καταρχάς χθές μετά από απόφαση υπουργικού Συμβουλίου δόθηκε η δυνατότητα προσωρινών μέτρων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τους Ειδικούς Ιατρούς των νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ στο πλαίσιο της έναρξης της 1ης φάσης του ΓεΣΥ από 1η Ιουνίου 2019.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας κατόπιν συνεννόηση με τον ΟΑΥ αποφάσισε να υιοθετηθούν προσωρινά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί πως όσοι ασθενείς έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με Ειδικούς Ιατρούς του ΟΚΥπΥ μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019, θα μπορέσουν να τα εκτελούν κανονικά χωρίς να απαιτείται νέο παραπεμπτικό. Η ίδια διευθέτηση για την ίδια περίοδο θα ισχύσει και για τα προγραμματισμένα ραντεβού για διαγνωστικές/απεικονιστικές εξετάσεις.

Σύστημα Πληροφορικής

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο τρέχει ο ΟΑΥ είναι το σύστημα Πληροφορικής μέσα από το οποίο ουσιαστικά θα διεξάγονται όλες οι διαδικασίες σε περιβάλλον ΓεΣΥ, καθώς δια μέσου του θα γίνεται η παραπομπή ασθενών σε ειδικό γιατρό αλλά και η διεκπεραίωση συνταγών από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΥ  η μεγάλη ανησυχία είναι να διαφανεί πως θα αντιδράσει τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα πληροφορική, καθώς αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα δεν θα μπορεί ο ασθενής να λάβει τις υπηρεσίες από τον γιατρό τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχουν κάποια εναλλακτικά σενάρια που μελετούνται έτσι ώστε αν παρουσιαστεί το όποιο πρόβλημα αυτό να μην έχει αντίκτυπο στο ασθενή και να λάβει τις υπηρεσίες χωρίς προβλήματα, όπως άλλωστε είναι και ο λόγος ύπαρξης του ΓεΣΥ.

Home