ΓεΣΥ: Επέλεξαν ιδιώτη Προσωπικό γιατρό οι  περισσότεροι Κύπριοι 

ΓεΣΥ: Επέλεξαν ιδιώτη Προσωπικό γιατρό οι  περισσότεροι Κύπριοι 

Αλλάζει το κλίμα τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την επιλογή Προσωπικών γιατρών του ΟΚΥπΥ  

Στροφή προς τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ φαίνεται να έκαναν οι δικαιούχοι του συστήματος τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος Υγείας. Το γεγονός αυτός μάλιστα ανέφερε και ο ίδιος υπουργός Υγείας την περασμένη Πέμπτη στα πλαίσια της παρουσίασης των δεδομένων για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος υγείας.  

Σημειώνεται ότι τις πρώτες μέρες φαίνεται να υπάρχει εξισορρόπηση ανάμεσα στους γιατρούς του δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα ως προς τον αριθμό δικαιούχων που έγραψαν στους καταλόγους τους καθώς υπάρχουν γιατροί οι οποίοι έγραψαν εκατό ασθενείς αλλά και γιατροί οι οποίοι συμπλήρωσαν τον μέγιστο αριθμό που δικαιούνται γράφοντας 2500 ασθενείς.

Αν και αυτό είναι θεμιτό βάση και της νομοθεσίας του ΓεΣΥ με το κάθε δικαιούχο να έχει την ελεύθερη επιλογή να εγγραφεί στον γιατρό της αρεσκείας του, φαίνεται να δημιουργεί εν μέρη προβληματισμό κατά πόσο θα μπορέσουν οι γιατροί οι οποίοι έχουν τον μέγιστο αριθμό ασθενών να τους παρέχουν σωστές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite από τον ΟΚΥπΥ, ο οργανισμός πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς όπως τονίζεται η αγορά θα ρυθμιστεί με τους δικαιούχους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην λίστα προσωπικών γιατρών με πολλούς ασθενείς θα αποχωρήσουν για να ενταχθούν σε λίστα άλλου γιατρού ο οποίος μπορεί να τους παρέχει ευκολότερα υπηρεσίες υγείας.   

Μάλιστα όπως τόνισαν πηγές από τον Οργανισμό στην ιστοσελίδα μας στο πρώτο μήνα λειτουργίας του ΓεΣΥ στους 110 προσωπικούς γιατρούς που είναι ενταγμένοι στον ΟΚΥπΥ έχουν εγγραφεί περισσότερες από 120 χιλιάδες δικαιούχοι

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη για τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται στα αγροτικά κέντρα υγείας λόγω και του γεγονότος ότι οι ηλικιωμένοι κυρίως ασθενείς επέλεξαν να συνεχίσουν να επισκέπτονται ως προσωπικό γιατρό, αυτό που τους εξυπηρετούσε και πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας, λόγω και τους γεγονότος ότι απέκτησαν με τους γιατρούς οικειότητα και ήταν ευχαριστημένοι με την ιατρική εξυπηρέτηση.

Τέλος, τονίζεται ότι τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να συνδέουν την επιλογή γιατρού ως μέτρο για την αξιολόγηση τους καθώς θα περιμένουν να δουν αν και το γεγονός αυτό βελτιωθεί σταδιακά μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς πιστεύετε ότι θα υπάρχουν συνεχιζόμενες αλλαγές από δικαιούχους σε λίστες προσωπικων γιατρών μέχρι να καταλήξουν σε αυτούς που τους εξυπηρετούν καλύτερα.

Καταληκτικά επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των γιατρών θα γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης και κάποιος γιατρός δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τον αριθμό των ασθενών που έγραψε, καθώς μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συντρέχουν στο να μην καταφέρει κάποιος να εγγράψει τον συγκεκριμένο αριθμό. 

 

Home