Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓεΣΥ μετά από μισό αιώνα συζητήσεων - Όλο το ιστορικό από το 1966

Του Στέλιου Στυλιανού
- 01.06.2019

ΓεΣΥ μετά από μισό αιώνα συζητήσεων - Όλο το ιστορικό από το 1966

Thumbnail
Πως φτάσαμε στην επίσημη πρώτη του ΓεΣΥ μετά από 50 χρόνια - Αναδρομή

Επίσημη πρώτη η σημερινή για το νέο σύστημα υγείας καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ η πρώτη φάση του νέου συστήματος υγείας στην Κύπρο μετά από συζητήσεις οι οποίες είχαν κατάληξη μετά από μισό αιώνα. Η 1η Ιουνίου 2019 αποτελεί ορόσημο για την υγεία της χώρας καθώς παρά τα όποια προβλήματα αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λήψη υπηρεσιών υγείας  για τους πολίτες. 

Μάλιστα μέχρι χθες το μεσημέρι μάλιστα συμβλήθηκαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια. 

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία.  

Η Offsite με αφορμή την επίσημη πρώτη του ΓεΣΥ κάνει ανασκόπηση στις διεργασίες που προηγήθηκαν την περασμένη πενηνταετία μέχρι και την επίσημη πρώτη του νέου συστήματος υγείας που μπαίνει από σήμερα  στην ζωή των πολιτών.

Η αρχή του δρόμου.....

Συγκεκριμένα οι πρώτες συζητήσεις για εφαρμογή του ΓεΣΥ ξεκίνησαν από το 1966. Από την περίοδο αυτή μέχρι και το 2001 υπήρξε σειρά μελετών στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων από διάφορους οίκους με σκοπό να ερευνηθεί το κόστος ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας όπως επίσης και να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μετάβαση στο νέο σύστημα.

Σημείο καμπής στην όλη πορεία του ΓεΣΥ αποτέλεσε το 2001 όταν η Βουλή ο νόμος για το ΓεΣΥ και ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Σημαντικό βήμα επίσης στην πορεία για εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας αποτελεί η ανάθεση στον οίκο Mercer το 2008  για τον υπολογισμό εσόδων και  εξόδων του ΓεΣΥ και την δημιουργία πρόβλεψης και εκτίμησης  δαπανών.

Tο Μάρτιο του 2012, μετά τη διεξαγωγή μελέτης υπό την καθοδήγηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο οργανισμός υπέβαλε πρόταση για ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μετά την πρόταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την πολιτική απόφαση για την προώθηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ στην βάση του συγκεκριμένου οδικού χάρτη.

Η επόμενη καθοριστική πολιτική απόφαση λήφθηκε το καλοκαίρι του 2016. Σε σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, αποφασίστηκε, μέσα σε κλίμα συναντίληψης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών ότι το ΓεΣΥ θα προχωρήσει ως μονοασφαλιστικό.

Οι αριθμοί του ΓεΣΥ: Γιατροί, δικαιούχοι & παροχείς υγείας

Η τελική ευθεία.....

 

Μεγάλο βήμα για εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτέλεσε  η ομόφωνη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των πρώτων νομοσχέδια του ΓεΣΥ στις 16 Ιουνίου 2017.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αφορούσαν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κανονισμών για τα εργασιακά, και αποτέλεσαν ουσιαστικά την αρχή του τέλους για ένα νέο ξεκίνημα στο χώρο της Υγείας. 

Σημειώνεται ότι παρά την ψήφιση των νομοσχεδίων σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκαν αρκετές να φράξουν τον δρόμο στο ΓεΣΥ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την  1η Μαρτίου του 2019 να ξεκινήσουν οι συνεισφορές των πολιτών για το ΓεΣΥ, όσο αφορά την έξω-νοσοκομειακή περίθαλψη. Εν πρώτοις και βάσει προγραμματισμού οι εργαζόμενοι άρχισαν από την 1η Μαρτίου να καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 % και το κράτος 1,65%. Οι αυτοεργοδοτούμενοι πληρώνουν ως συνεισφορά το 2,55%, ενώ οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Τέλος, με την εισαγωγή της δεύτερης φάσης η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1 Μαρτίου 2020 μπαίνουμε στην ουσία στην τελική φάση για μεταφορά στο νέο σύστημα υγείας. 

Στο στάδιο αυτό στο τομέα της εξωνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης μέχρι και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, ενώ οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Home