ΓεΣΥ - ΟΚΥπΥ: "Βραχυκύκλωμα" του συστήματος και λειτουργοί υγείας

Εμπόδια από τους γιατρούς στο παρά ένα του ΓεΣΥ
Στο επίκεντρο οι αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών στον ΟΚΥπΥ. Τα κενά και οι επιδιώξεις στο νέο σύστημα Υγείας.

Αν και απομένουν μόλις 18 μέρες για την απόσπαση τους, γιατροί και νοσηλευτές έκαναν μόλις προ ημερών τις πρώτες τους συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νίκο Πολύζο, για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας αλλά και το καθεστώς που θα έχουν ως εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Το γεγονός αυτό, καθιστά το επόμενο 15νθήμερο κρίσιμο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθως οι συζητήσεις των επόμενων ημερών θα είναι εντατικές και θα καταδείξουν εάν μπορούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν να ελαχιστοποιηθούν.

Γιατροί και νοσηλευτές επιδιώκουν να γίνει ένα πολύ ουσιαστικό ξεκαθάρισμα σε σχέση με τις δομές και το οργανόγραμμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεδομένα τα οποία επισημαίνουν από την συζητηση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ στην Βουλή.

Από πλευράς συντεχνιών, επισημαίνεται ότι αν και έχουν αργήσει κατά πολύ οι συζητήσεις, οι ίδιοι είναι έτοιμοι μέσα από ένα εντατικό διάλογο να εξεβρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν χωρίς να βραχυκυκλωθούν στις διαδικασίες, γιατί σε αυτή την περίπτωση όπως υποστηρίζουν θα βραχυκυκλωθεί και το ίδιο το ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι, αν και θα γίνει απόσπαση όλων των υπαλλήλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων στον ΟΚΥπΥ από την 1η Ιανουαρίου, οι υπαλλήλοι θα έχουν 18 μήνες για να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν συμβόλαια με τον Οργανισμό ή εάν θα κρατήσουν την δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα.

Τα κενά 

Η απόσπαση του προσωπικού των δημόσιων νοσηλευτηρίων στον ΟΚΥπΥ φαίνεται ότι παρουσιάζει ωστόσο κάποια κενά, τα οποία θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθούν για να λειτουργήσουν τα νοσηλευτήρια με σωστές δομές και οργανογράμματα.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που προσωπικό που βρίσκεται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα αποφασίσει θα μείνει και μετά την πάροδο των 18 μηνών, ως δημόσιος υπάλληλος, θα αξιολογείτε στην βάση του αναχρονιστικού συστήματος της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας, σε αντίθεση με αυτούς που θα ενταχθούν στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχής αξιολόγηση.

Αυτό σύμφωνα με συντεχνίες ιατρών και νοσηλευτών θα πρέπει να διορθωθεί, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να έχουν μια σωστή αξιολόγηση, η οποία θα ανταμείβει τους άριστους όχι για το δικό τους συμφέρον αλλά για το συμφέρον της δημόσιας υγείας και των ασθενών.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι θα είναι προς το συμφέρον του ΟΚΥπΥ να βρει τα κίνητρα τα οποία θα αφήνουν ικανοποιημένη την πλειονότητα των εργαζομενων, έτσι ώστε να υπογράψουν τα συμβόλαια και να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα οι συντεχνίες ζητούν όπως ξεκαθαρίσει από την αρχή η δομή και το οργανόγραμμα του κάθε νοσηλευτηρίου για να είναι ξεκάθαρο, όπου και αν επιλέξουν να ανήκουν οι υπάλληλοι, να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην λειτουργία των νοσηλευτηρίων. 

Καταληκτικά, γιατροί και νοσηλευτές, παρά την οποία καθυστέρηση υπήρξε, δηλώνουν ότι οι ίδιοι μέσα από θετικό κλίμα θα συμβάλουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλοι μαζί να δουν το συμφέρον των ασθενών.

10