ΓεΣΥ: Πονοκέφαλος από τη μη εγγραφή παιδιάτρων

ΓεΣΥ: Πονοκέφαλος από τη μη εγγραφή παιδιάτρων

Κάλεσμα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ
Αν και εκφράζεται αισιοδοξία ακόμα δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός που αναμενόταν

Πονοκέφαλο στον Οργανισμό Ασφάλισης υγείας φαίνεται να προκαλεί η μέχρι στιγμής εγγραφή των παιδιάτρων στο ΓεΣΥ. 

Συγκεκριμένα αν και εδώ και δύο μήνες έχουν ανοίξει οι κατάλογοι για εγγραφή των προσωπικών ιατρών φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο σύστημα ο απαιτούμενος αριθμός παιδιάτρων.

Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΟΑΥ, οι οποίοι αν και εκφράζουν ικανοποίηση όσον αφορά την εγγραφή των προσωπικών ιατρών για ενήλικες, την ίδια ώρα τονίζουν το γεγονός ότι η εγγραφή σε ότι αφορά τους παιδίατρους είναι πίσω από τις αρχικές προβλέψεις. 

Συγκεκριμένα αν και για το θέμα των προσωπικών ιατρών για ενήλικες επισημαίνεται ότι έχουν σχεδόν εγγραφεί γύρω στους 350 για τους παιδίατρους δεν δίνεται σαφής εικόνα,με τον οργανισμό να εκφράζει αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί και στο κομμάτι αυτό.

Όπως επισημαίνεται τόσο τα σεμινάρια όσο και οι επιμέρους πληροφορίες για το σύστημα που έχουν δοθεί στους παιδιάτρους αναμένεται να δράσουν καταλυτικά έτσι ώστε να πεισθούν και να συμμετάσχουν τελικά στο νέο σύστημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για να λειτουργήσει το σύστημα σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση χρειάζονται 260 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 70 παιδίατροι, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να έχει θέσει τον πήχη όσον αφορά στους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες στους 350 και στους 130 παιδίατρους, με στόχο να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

Καμία αλλαγή στάσης

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά την αισιοδοξία που δείχνει ο ΟΑΥ για αύξηση εγγραφής των παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, από πλευράς παιδιατρικής εταιρείας Κύπρου φαίνεται να υπάρχει μια στάση αναμονής.

Όπως μας έχει αναφερθεί από επίσημα χείλη οι παιδίατροι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο να πετύχουν κάποιες αλλαγές στο προτεινόμενο σύστημα υγείας.

Μάλιστα όπως μας έχει λεχθεί οι ίδιοι έχουν κοινοποιήσει επανειλημμένα τις προτάσεις τους προς τον Οργανισμό, αλλά τις έχουν κοινοποιηθεί δια μέσου του νομικού τους συμβούλου προς την Βουλή στην διάρκεια της συζήτησης για τους κανονισμούς των προσωπικών γιατρών. 

Παράλληλα από πλευράς Παιδιατρικής Εταιρείας μας τονίστηκε ότι οι ίδιοι παραμένουν υπέρμαχοι των πέντε προϋποθέσεων τις οποίες έθεσε ο ΠΙΣ για ένταξη των γιατρών στο νέο σύστημα υγείας.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι από την στιγμή που ο ΟΑΥ δεν αναφέρει τον αριθμό παιδιάτρων που εγγράφηκαν στο σύστημα, δείχνει το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος με τα σημερινά δεδομένα. 

Τέλος επισημαίνεται ότι εάν ο Οργανισμός είχε τον αριθμό παιδιάτρων με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα θα το ανακοίνωνε για να κερδίσει και επικοινωνιακούς πόντους στην προσπάθεια υλοποίησης του ΓεΣΥ. 

 

Home