ΓεΣΥ: Τα 532 φαρμακεια και τα πρώτα προβλήματα (Πίνακας)

ΓεΣΥ: Τα 532 φαρμακεια και τα πρώτα προβλήματα (Πίνακας)

Σε ποια προβλήματα εστιάζουν οι φαρμακοποιοί και τι ζητούν από τον ΟΑΥ

Το νέο σύστημα Υγείας στην Κύπρο συμπληρώνει αισίως δύο εβδομάδες ζωής, με τα προβλήματα να μην λείπουν. Προβλήματα ωστόσο που τόνιζαν τόσο στον ΟΑΥ τόσο και στο υπουργείο Υγείας ότι θα υπάρξουν, με τους ίδιους να είναι έτοιμοι να παράσχουν την κάθε δυνατή βοήθεια για επίλυση τους.

Μια ομάδα παροχέων υγείας η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ζητούν κάποιες αλλαγές νωρίς από τον ΟΑΥ με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα στην πορεία.

Μιλώντας στην Offsite φαρμακοποιοί εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Συγκεκριμένα επισημαίνουν το γεγονός ότι τις πρώτες μέρες παρατηρούν το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης , από πλευράς γιατρών τονίζοντας ότι θα πρέπει το λογισμικό σύστημα να επιτρέπει ανώτατο αριθμό του χορηγούμενου φαρμάκου.

Προβλήματα επίσης οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν και στο γεγονός  ότι ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι κατάλογος των φαρμάκων που είναι στο ΓεΣΥ δόθηκε την υστάτη και σε αυτό περιλαμβάνονται ακριβά φάρμακα που δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα βρίσκονταν στο σύστημα, με φαρμακοποιούς να τονίζουν ότι θα έπρεπε για αυτά να αποζημιώνονται με διαφορετική μονάδας. 

Τέλος, τονίζουν ότι οι ίδιοι θέλουν ο ΟΑΥ να τηρήσει την δέσμευση του ότι σε περιοχές που υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με υπάρχοντα φαρμακεία δεν θα δέχεται μετά τις 15 Ιουλίου την εγγραφή νέων φαρμακείων σε εκείνες τις περιοχές στο ΓεΣΥ.

532 τα φαρμακεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στο ΓεΣΥ έχει ενταχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των Φαρμακοποιών με συνολικά 532 φαρμακεία σε όλη την Κύπρο να εντάσσονται στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι Φαρμακοποιοί είναι μοναδική ομάδα παρόχων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα, χωρίς να αποκλείεται αναλόγως το πως θα κυλήσει το επόμενο διάστημα και νέες εγγραφές. 

Δείτε πιο κάτω όλα τα Φαρμακεία που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.  

FARMAKEIA.pdf147.47 KB
Home