Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓεΣΥ: Τι θα ισχύει με τα φάρμακα

Του Στέλιου Στυλιανού
- 23.02.2019

ΓεΣΥ: Τι θα ισχύει με τα φάρμακα

Thumbnail
Το ΓεΣΥ προ των πυλών. Τα φάρμακα, τα φαρμακεία και τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς...

Λίγους μήνες πριν την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα. Οι ασθενείς περιμένουν απαντήσεις ακόμα σε σχέση με το ποιοι θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας και πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες.

Ένα ανοιχτό θέμα που απασχολεί τους πολίτες, είναι πως θα παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Τα βασικά 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, από την 1η Ιουνίου του 2019, οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα από όλα τα φαρμακεία που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ, αφού πρώτα έχουν την σχετική συνταγή από το γιατρό τους.

Μάλιστα, η συνταγή αυτή θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο φαρμακοποιός θα δεί στο λογισμικό σύστημα την συνταγή του ασθενή και θα παραχωρεί το φάρμακο αφού του καταβληθεί συμπληρωμή €1, για το κάθε φάρμακο που θα δώσει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύστημα - η λίστα, θα έχει συγκεκριμένα φάρμακα που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο φάρμακο κρίνει ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή. 

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να έχει ή θα πρέπει αν δεν το έχει, να παραγγείλει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Τι θα ισχύει όταν το φάρμακο δεν υπάρχει στη λίστα του ΓεΣΥ;

Ωστόσο, το φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που θα καλύπτει το ΓεΣΥ.

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα δικαιούται να πάρει άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, που δεν θα είναι όμως αυτό που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του.

Θα πάρει δηλαδή ένα από τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, που θα περιέχει τα βασικά συστατικά που θα είχε και το φάρμακο που συνταγογράφησε ο γιατρός του.

Στην περίπτωση που επιμένει να πάρει το φάρμακο που περιλαμβάνεται στη συνταγή του γιατρού, αν αυτό είναι πιο ακριβό από αυτό που καλύπτει η λίστα, τότε ο ασθενής θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα υποθετικό σενάριο: Ο γιατρός συνταγογραφεί γιατί έτσι κρίνει κατάλληλο, ένα φάρμακο αξίας 12 ευρώ. Το φάρμακο αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ΓεΣΥ. Η λίστα έχει ένα άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, το οποίο κοστολογείται στα 8 ευρώ.

Ο ασθενής, στην περίπτωση αυτή, θα μπορεί να επιλέξει είτε να πάρει αυτό που υπάρχει στη λίστα του ΓεΣΥ, είτε να επιμείνει στο φάρμακο που του έγραψε ο γιατρός και να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο σκευασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο γιατρός μπορεί, εάν το κρίνει απαραίτητο, να χορηγήσει απαραιτήτως μια συγκεκριμένη μάρκα φαρμάκου η οποία δεν έχει γενόσημα.

Τότε το κράτος θα καλύπτει το κόστος, όποιο κι αν είναι αυτό.

Παράλληλα θα μπορεί να κλειδώσει στο λογισμικό μια συγκεκριμένη συνταγή, αν το κρίνει σκόπιμο, έτσι ώστε ο ασθενής να μην πάρει άλλο φάρμακο από αυτό που ο ίδιος κρίνει σωστό.

ΓεΣΥ: Τι αλλάζει στα φαρμακεία-Φάρμακα μόνο με συνταγή;

Τι θα γίνει με τα Κρατικά φαρμακεία;

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί, είναι το τι θα γίνει με τα κρατικά Φαρμακεία και αν αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση τα Κρατικά φαρμακεία στα δημόσια νοσηλευτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο για τους Εσωτερικούς ασθενείς.

Μάλιστα, αυτό που φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά, είναι το γεγονός ότι θα κατεβάσουν ρολά στα Κέντρα υγείας σε περιοχές όπου υπάρχουν σήμερα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι πολίτες με την μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας δεν θα επιβαρύνονται κάτι περισσότερο στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε περιοχές που υπάρχουν κέντρα υγείας και δεν υπάρχει σήμερα ιδιωτικό φαρμακείο, τα φαρμακεία αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά για εξυπηρέτηση του κοινού, χωρίς να αποκλείεται να κλείσουν εάν αναπτυχθεί στον περιοχή ιδιωτική πρωτοβουλία.

Home