Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΠΕΟ: Επιδρά στις γυναίκες η ανεπάρκεια κοινωνικών πολιτικών

Offsite Team
- 13.03.2022

ΓΓ ΠΕΟ: Επιδρά στις γυναίκες η ανεπάρκεια κοινωνικών πολιτικών

«Για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις χρειάζονται έργα, πολιτικές, αντίληψη για τα πραγματικά αίτια των διακρίσεων»

Οι πολιτικές της λιτότητας, η εργασία χωρίς ρυθμίσεις και δικαιώματα, η συρρίκνωση και η ανεπάρκεια των κοινωνικών πολιτικών, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παρούσα διακυβέρνηση, επιδρούν πιο έντονα πάνω στις γυναίκες, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο τον στόχο της πραγματικής ισότητας, δήλωσε την Κυριακή η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία σημείωσε ότι το γεγονός πως μετά από χρόνια προσπαθειών των οργανωμένων εκφράσεων του αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία, ιδιαίτερα των προοδευτικών συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων στον κόσμο και στην Κύπρο, όλοι μιλούν για την ισότητα, αναγνωρίζοντας ότι οι διακρίσεις είναι πλήγμα για τις κοινωνίες ολόκληρες -και όχι μόνο για τις γυναίκες- είναι σημαντικό.

 

Σε ομιλία της, στις εκδηλώσεις ΠΕΟ προς τιμή της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις χρειάζονται έργα, πολιτικές, αντίληψη για τα πραγματικά αίτια των διακρίσεων», υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι όταν από τις 27 χώρες τις Ευρώπης η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση σ’ ότι αφορά τον Δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, για την Ισότητα των Φύλων».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «ούτε είναι για πανηγυρισμούς, διθυράμβους και διαφήμιση το ότι το χάσμα αμοιβών είναι σήμερα στο 10%», για να σημειώσει ότι «μια προσεκτική, σωστή, επιστημονική και όχι επιφανειακή, για σκοπούς εντυπώσεων ανάλυση, καταδεικνύει ότι η μείωση του χάσματος της ωριαίας αμοιβής εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεν οφείλεται σε βελτίωση της θέσης των γυναικών, αλλά σε επιδείνωση της θέσης των ανδρών».

 

Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat μεταξύ 2010 και 2018, αναφέρει πως η μέση αμοιβή εργασίας των γυναικών παραμένει αμετάβλητη, ενώ του άνδρα μειώθηκε κατά 7%.  

Επίσης, σημειώνει πως «γίνεται μια άλλη επιλεκτική αναφορά για το ψηλό ποσοστό της Κύπρου, που μας κατατάσσει στην 8η θέση από τις 27, σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΓΓ της ΠΕΟ «δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός πως σ’ ό,τι αφορά τον διαχωρισμό και την ποιότητα της εργασίας είμαστε 7η από το τέλος, στην 21η θέση», εξηγώντας ότι «η γυναίκα της Κύπρου εργάζεται μαζικά, αλλά σε θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, χωρίς ρυθμισμένα δικαιώματα, με μορφές εργασίας επισφαλείς, αρρύθμιστο ωράριο, αγορά υπηρεσιών, με συμβόλαια τακτής προθεσμίας».

«Συσσωρεύεται», συνέχισε, «η γυναικεία απασχόληση σε θέσεις ανειδίκευτης ή χαμηλής εξειδίκευσης κάτι που και πάλι αναδεικνύεται στις στατιστικές αφού στο δείκτη για τον διαχωρισμό η Κύπρος είναι 26η από τις 27, προτελευταία δηλαδή».

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους αναφέρει πως «η κακής ποιότητας γυναικεία εργασία έχει ως αποτέλεσμα και το μεγάλο χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο είναι γύρω στο 44% και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης». 

 

Τόνισε ότι «χρειάζεται να γίνουν πολλά και συγκεκριμένα, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», για να σημειώσει ότι «η υιοθέτηση της θέσης, που εδώ και χρόνια προβάλλει η ΠΕΟ, για ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν σ’ όλους τους εργαζόμενους βασικά δικαιώματα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες».

 

Πρόσθεσε πως «η διεκδίκηση αυξήσεων με έμφαση στους νεοεισερχόμενους στην εργασία και η επανεξέταση των επαγγελματικών κατατάξεων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με στόχο την αξιολόγηση και την κατάταξη στη βάση της αξίας της εργασίας -και όχι ποιος κάνει την εργασία- είναι επίσης ένα στοιχείο για σωστή αποτίμηση της γυναικείας εργασίας και αυτή η δουλειά αφορά και εμάς».  

Σε σχέση με την προώθηση του κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης ως βασικό συστατικό στοιχείο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είπε πως  πρέπει επίσης να τεθεί στις προτεραιότητες της ΠΕΟ, συμβάλλονται έτσι έμπρακτα στη δημιουργία εργαλείων και μηχανισμών, που δεν θα επιτρέπουν σε φαινόμενα σεξιστικής προκλητικής συμπεριφοράς στους χώρους εργασίας.  

«Καθοριστικός παράγοντας για την εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζει η γυναίκα στο συνδυασμό οικογένειας και εργασίας είναι και ο τομέας της παροχής διευκολύνσεων στις εργαζόμενες οικογένειες.  Η δημιουργία επαρκών ποιοτικών δομών στήριξης προστασίας και φροντίδας των παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιδότηση του κόστους φροντίδας των παιδιών είναι απαραίτητα μέτρα για πλήρη και παραγωγική παρουσία της γυναίκας στην εργασία.   Αναγκαία είναι και  η κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα όπως και η αύξηση της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί», ανέφερε.  

Αναφερόμενη στην απόφαση της ΠΕΟ να δημιουργήσει το Τμήμα Εργατριών της ΠΕΟ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και φέτος κλείνει 70 χρόνια, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε πως ο αγώνας για την ισότητα, ενάντια στις διακρίσεις κάθε μορφής, για τα δικαιώματα των γυναικών, δεν ήταν ποτέ ξεκομμένος από τους αγώνες της εργατικής τάξης, για εργασία με δικαιώματα, για αξιοπρέπεια και κοινωνική πρόοδο.  

Ανέφερε πως «αγωνιζόμενοι για την ισοτιμία και για την γυναικεία χειραφέτηση, κάθε φορά που μπαίνει ένα λιθάρι σμίκρυνσης των ανισοτήτων στην εργασία και στην κοινωνία κερδίζει όλη η εργατική τάξη», συμπληρώνοντας πως «αυτή την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε, με πίστη και αισιοδοξία».

Όπως είπε «το χρωστάμε στις πρωτοπόρες, αυτές που σε καιρούς δύσκολους τόλμησαν και σήκωσαν ανάστημα, το χρωστάμε στις γυναίκες του σήμερα που δικαιούνται η δουλειά τους να πληρώνεται με αξιοπρεπείς μισθούς, στις γυναίκες που δεν πρέπει να μπαίνουν στο δίλλημα οικογένεια, παιδιά ή εργασία, το χρωστάμε στις μελλοντικές γυναίκες, τα σημερινά κορίτσια που πρέπει να μπορούν να ζήσουν σε μια πιο ισότιμη κοινωνία όπου το φύλο δεν καθορίζει το επάγγελμα, όπου τα στερεότυπα και οι διακρίσεις θα είναι παρελθόν».  

Ανέφερε καταληκτικά ότι ο ορίζοντας της ΠΕΟ είναι μια κοινωνία, στην οποία «το φύλο, η φυλή και η θρησκεία θα είναι πλούτος, στοιχείο σύνθεσης και όχι διαχωρισμού».

(ΚΥΠΕ)

Home