Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για ασφαλτικό: Η υφιστάμενη όχληση είναι ήδη σε ψηλά επίπεδα

Offsite Team -
13.08.2022 - 16:12

Για ασφαλτικό: Η υφιστάμενη όχληση είναι ήδη σε ψηλά επίπεδα

Το δελτίο τύπου της ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» σχετικά με τη μετακίνηση εργοστασίου ασφαλτικού

Η ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» εκφράζει την ικανοποίησή της μέσω δελτίο τύπου, για τη χθεσινή (12 Αυγούστου) τοποθέτηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με τη μετακίνηση εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος στο Μιτσερό.

Μία τοποθέτηση που έχει στο επίκεντρό της τους  αποδέκτες και την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση έδειξε ότι η υφιστάμενη όχληση στην περιοχή είναι ήδη σε ψηλά και μη αποδεκτά επίπεδα για την καθημερινότητα των κατοίκων και προτείνει να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε ενέργεια.

Είναι σημαντικό ότι η τραγική κατάσταση που ζούμε στη βεβαρημένη περιοχή μας, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, εξαιτίας των 7 λατομείων,  της ρύπανσης και της δυσοσμίας από τις κτηνοτροφικές μονάδες, από τα δυο μοναδικά σφαγεία της Κύπρου, τις λίμνες ανεπεξέργαστων χοιρολυμάτων, τα μεταλλεία καθώς κι ο νέος κίνδυνος ρύπανσης με τοξικούς ρύπους έχει συνυπολογιστεί από την Επιστημονική Ομάδα, η οποία δεν αξιολόγησε ανεξάρτητα την εγκατάσταση ασφαλτικού από την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή μας και τους αποδέκτες.  

 

Μετά την τοποθέτηση της Επιστημονικής Ομάδας και το Δικαστικό Διάταγμα αναστολής εργασιών μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής των Κοινοτικών μας Συμβουλίων κατά της Πολεοδομικής Άδειας νιώθουμε δικαιωμένοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση ασφαλτικού δίπλα από τις κοινότητές μας.

 

Είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να εγκύψει στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν οι οχληρές αναπτύξεις και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Επίσης θα πρέπει το κράτος να τροχιοδρομήσει μέτρα για απορρύπανση, αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα επιβάλλεται να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για ανάκληση της απόφασης εγκατάστασης ασφαλτικού σε μια περιοχή όχι μόνο άκρως βεβαρημένη αλλά και χωροταξικά ακατάλληλη, αφού η απόσταση από τα σπίτια μας είναι μόνο 2 km.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας ότι τα ασφαλτικά εργοστάσια πρέπει να λειτουργούν μακριά από ανθρώπους, γιατί προκαλούν προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει το δελτίου τύπου. Αυτή θα πρέπει να είναι και η θέση όσων αποφασίζουν κι όσων επηρεάζονται κι όχι να ασκούνται πιέσεις τις τελευταίες μέρες με σκοπό την άμεση μετεγκατάστασή τους και κατά συνέπεια μεταφορά του προβλήματος στους κατοίκους της περιοχής Μιτσερού.

Εξάλλου το δικαστικό διάταγμα αναστολής λειτουργίας των υφισταμένων ασφαλτικών εργοστασίων στο Γέρι και στο Τσέρι, δίνει τον απαραίτητο χρόνο στο κράτος να προχωρήσει σε οριστική επίλυση του θέματος μεταφοράς των εργοστασίων ασφάλτου σε περιοχή μακριά από ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

Κλείνοντας, εκφράζουν για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας να σταματήσουμε την εγκατάσταση με κάθε τρόπο. Με τον αγώνα μας πετύχαμε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες όχι μόνο δεν μας αποπροσανατολίζουν αλλά μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση.  

Ως πολίτες έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον χωρίς οχλήσεις, όπως αναφέρει το δελτίου τύπτου που αποτελούν τροχοπέδη στην απόλαυση των δικαιωμάτων μας και κυρίως των δικαιωμάτων των παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μας το διασφαλίσει με εξυγίανση της περιοχής Μιτσερού και ανάκληση της άδειας για εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος.

 

Home