Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για καφέ και φαγητό με χρονόμετρο; Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 17.05.2020

Για καφέ και φαγητό με χρονόμετρο; Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Thumbnail
Κράτησε τραπέζι για τις 21 Μαΐου  - Τι αναφέρει στην Offsite ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πίνουμε καφέ και να τρώμε σε εστιατόρια με ορισμένο χρόνο παραμονής τίθεται για ορισμένους χώρους εστίασης και καφέ μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια πολιτική που θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν όλες οι επιχειρήσεις καθώς είναι κατά βούληση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite, ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, δεν τίθεται κανένα θέμα αναγκαστικού ορισμού συγκεκριμένης ώρας παραμονής στα εστιατόρια και καφέ, αλλά η κάθε επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει κατά βούληση για το πως θα προχωρήσει. 

“Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτή η πρακτική είναι απόφαση του επιχειρηματία, δηλαδή θα κρίνει ο ίδιος ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης του αν θα προχωρήσει έτσι. Για παράδειγμα ένα εστιατόριο μπορεί να κάνει δύο βάρδιες σερβιρίσματος 19:00-21:00 και 21:00-23:00. Σε τέτοια περίπτωση, η πρώτη βάρδια θα απευθύνεται στις οικογένειες και έτσι θα μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο. Ωστόσο, αυτό ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα το κρίνει, δε θα του το επιβάλει κάποιος. Για παράδειγμα και οι καφετέριες μπορούν να το εφαρμόσουν, γιατί εκεί ο χρόνος παραμονής του πελάτη είναι περισσότερος και ίσως δεν συμφέρει την επιχείρηση. Αυτό είναι το σκεπτικό. Ωστόσο, τονίζω ξανά ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού χρόνου, εκτός αν το κρίνει ο ίδιος ο επιχειρηματίας”.

“Είναι μια πρακτική που σε κάποιες περιπτώσεις ήδη γινόταν και στην Κύπρο, ειδικότερα τις Κυριακές, σε χώρους που περιμένουν την Κυριακή για να καλύψουν τα έξοδα της εβδομάδας τους και μπορεί να έχουν μια δεύτερη βάρδια”. 

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό 

Στο εξωτερικό ο περιορισμός παραμονής είναι μια συχνή πρακτική εστιατορίων και καφετεριών ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις όπως για παράδειγμα στο κέντρο του Λονδίνου, του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες πόλεις με αρκετό τουρισμό όπως η Βαρκελώνη. “Σε πόλεις του εξωτερικού είναι δεδομένο ότι υπάρχει αυτός περιορισμός. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα εφαρμόσουν αυτή την πρακτική και τώρα στο εξωτερικό, με την κατάσταση που επικρατεί, υποθέτω όμως ότι ιδιαίτερα στους πυρήνες των πόλεων που μαζεύουν περισσότερο κόσμο, θα εφαρμοστεί για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος”. 

Κράτησε τραπέζι για τις 21 Μαΐου 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την επιστροφή καφετεριών και εστιατορίων κατά την 21η Μαΐου, με τις επιχειρήσεις εστίασης να συμβουλεύουν το κοινό να κάνουν τις κρατήσεις τους έγκαιρα. “Υπάρχει πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο για την 21η Μαΐου, είναι και γιορτή η μέρα αυτή, οπότε αυτό είναι κάτι που βοηθάει την κατάσταση. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν υπόψη τους τον αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν στο χώρο τους και ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός κράτησης που είναι τα 10 άτομα”

Διευκολύνσεις για επιχειρήσεις σε πεζοδρόμους 

Ερωτηθείς αναφορικά με χώρους που βρίσκονται σε πεζοδρόμους οπως η Λήδρας ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι για την περίπτωση αυτή ίσως γίνουν διευκολύνσεις από τον Δήμο Λευκωσίας. “Υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν, γίνεται ήδη μια διαβούλευση με τον Δήμο Λευκωσίας, ο Δήμαρχος ήδη το βλέπει πολύ θετικά και ίσως παραχωρηθούν χώροι που δε θα εμποδίζουν τη διακίνηση των πεζών. Τονίζεται όμως ότι και από τον χώρο που θα παραχωρηθεί οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μισό. Θα γίνουν διευκολύνσεις, για να μπορούν όλοι να είναι βιώσιμοι, θα πρέπει όμως να αναρτούν σε περίοπτη θέση τον αριθμό ατόμων που γίνεται να φιλοξενήσουν”. Ενώ υπενθυμίζεται ότι για τους εξωτερικούς χώρους η χωρητικότητα είναι το μισό του εμβαδού της κάθε επιχείρησης.

Εξελίξεις για εσωτερικούς χώρους 

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, “οι εσωτερικοί χώροι εκτός απροόπτου λειτουργούν στις 9 Ιουνίου, προς το παρόν ο περιορισμός βρίσκεται στα 3 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, εκτος αν καταφέρουμε “εκμεταλλευόμενοι” τη θετική εξέλιξη της πανδημίας να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να αφαιρεθούν μερικοί περιορισμοί ή να ελαφρύνουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και χώροι που να είναι και βιώσιμοι. Ετοιμάζουμε μια μικρή επιστολή στον Υπουργό Υγείας για τους εσωτερικούς χώρους”.

Home