Γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κ.Δ.

Γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κ.Δ.

Σε ισχύ από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης

Από χθες στις 18:00 το απόγευμα μέχρι τη Μεγ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020)  ισχύει και στην Κυπριακή Δημοκρατία το αυστηρό περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Κύπρο με τις απαραίτητες εξαιρέσεις  για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Γιατί όμως αποφασίστηκε το εν λόγω μέτρο και  ακολουθήθηκε το μοντέλο της Γαλλίας που εφάρμοσε  την περασμένη Κυριακή και η Ελλάδα.

Ο ιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας δρ Λεόντιος Κωστρίκκης  εξήγησε στην Offsite ότι η απόφαση ήταν πολιτική αφού ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, αλλά με επιστημονική προτροπή (στην ομάδα των επιστημόνων ανήκει και ο ίδιος). Ο δρ Κωστρίκης είπε ότι το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο αφού τα πρώτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση στις 13 Μαρτίου 2020 με το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις 15 Μαρτίου με τα συνεχή διατάγματα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας μέσα από τα οποία υπήρχαν περιοριστικά μέτρα δεν έφεραν αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με τον δρα Κωστρίκκη, «τα κρούσματα αυξάνονται  καθημερινά και φθάσαμε σε 14 ημέρες να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων 220%. Ο δρ Κωστρίκκης είπε ότι τα μέτρα της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας θα έχουν θετικά αποτελέσματα εφόσον εφαρμοστούν πιστά και σε βάθος χρόνου μιας εβδομάδας. 

Ο επιστήμονας και καθηγητής ιολογίας τόνισε ότι η απόφαση για το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Γαλλία και ακολούθησε η Ελλάδα, είναι το κατάλληλο αφού μέσω της φιλοσοφίας του δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μετακινηθούν αφού κάποιοι θα πρέπει να είναι στη δουλειά τους, οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (Φαρμακεία) και τα καταστήματα τροφίμων (υπεραγορές) πρέπει να λειτουργούν, επιτρέπεται η μετακίνηση για τις ανάγκες των κατοικιδίων ενώ υπάρχουν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό. Επίσης για λόγους υγείας και όχι μόνο το διάταγμα παρέχει την ευχέρεια άσκησης.

Μικρό το πρόστιμο

Ο δρ Κωστρίκκης υποστήριξε ότι το πρόστιμο των 150 ευρώ είναι χαμηλό, αφού θα έπρεπε να ήταν 500 ευρώ για να επιβαρύνει τις τσέπες των παρανομούντων.

Οι Γάλλοι εφαρμόζουν πλήρως τα μέτρα

Έχοντας ίδια άποψη, ο δρ Κωστρίκκης ανέφερε ότι οι Γάλλοι είναι πειθαρχημένοι και ουδείς ξεμυτά από το σπίτι του. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά εκεί και σε κάθε γειτονιά υπάρχει Αστυνομία και Στρατός. Μέσω του υφιστάμενου μέτρου στη Γαλλία υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.

 

Home