Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί δεν είναι αποδεκτά στην Κύπρο τα τεστ σάλιου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 15.02.2021

Γιατί δεν είναι αποδεκτά στην Κύπρο τα τεστ σάλιου

Thumbnail

Είναι αποτελεσματικά τα νέα τεστ; Τι απαντά στην Offsite ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Σε «όπλο» κατά της πανδημίας έχουν μετατραπεί τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Η Κύπρος ξεκίνησε να «ξεκλειδώνει» σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ πριν μια εβδομάδα (8 Φεβρουαρίου) έγινε το μεγάλο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. 

Η ανάγκη αξιοποίησης των «όπλων» που έχουμε την δεδομένη χρονική περίοδο είναι μεγάλη. Πρώτιστος στόχος οι συστηματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι με rapid test, όπου είναι ένας τρόπος γρήγορου εντοπισμού των κρουσμάτων αλλά και μείωση της μετάδοσης του ιού. 

Γι’αυτό και το Υπουργείο Υγείας με σχετικό διάταγμα, συστήνει όπως όλοι οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε rapid test εβδομαδιαία. 

PCR test και rapid test

Στο ξεκίνημα της πανδημίας μόνο το μοριακό τεστ (PCR test) ήταν αποδεκτό. Ακολούθως έκαναν την εμφάνισή τους τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ωστόσο έπρεπε να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών rapid test, με μοριακό τεστ. 

Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό θετικότητας των rapid test που επιβεβαιωνόταν και με τη μέθοδο PCR, οδήγησε το Υπουργείο στο να λάβει την απόφαση όπως τα άτομα που εντοπίζονται θετικά μέσω της μεθόδου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου να μην χρειάζονται επαλήθευση.

Με την ευαισθησία των rapid test να είναι άνω του 90% και το αποτέλεσμα να βγαίνει σε διάστημα μόνο μερικών λεπτών, τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση.

Rapid test με δείγμα σάλιου

Από τις 17 Ιανουαρίου διατίθενται και στην Ελλάδα τα rapid test με δείγμα σάλιου. Τα νέα τεστ γίνονται με τη λήψη σάλιου και όχι με την ρινοφαρυγγική μέθοδο, είναι πιο απλούστερα στην εκτέλεση, λιγότερο ενοχλητικά.

Συστήνονται ή όχι; 

Τα τεστ αυτά, κυκλοφορούν ήδη στην αγορά της Κύπρου. Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα, είναι κατά πόσα τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ελέγχου που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, προς το παρόν τα τεστ αυτά, δεν συστήνονται ώστε να γίνεται έλεγχος των πολιτών με αυτή την μέθοδο. Μάλιστα, το θέμα εξετάστηκε και από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. 

Όπως ανέφερε στην Offsite ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, τα rapid test με δείγμα σάλιου, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει λόγος να προστεθούν στο δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.

Επεξηγώντας ο δρ Τσιούτης τόνισε πως τα συγκεκριμένα τεστ έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τα τεστ που χρησιμοποιούμε τώρα. 

Από την πλευρά τους τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θεωρούν πως θα είναι ρίσκο εάν χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα τεστ με την χαμηλότερη ευαισθησία για έλεγχο των πολιτών.

Μάλιστα, σύμφωνα και με το Υπουργείο Υγείας, για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα τα οποία υποστηρίζουν τη χρήση τους σε ευρεία βάση, δηλαδή για όλο τον πληθυσμό όπως χρησιμοποιούνται τα rapid test στην Κύπρο. 

Η μέθοδος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με τη ρινοφαρυγγική μέθοδο, θεωρείται πιο αποτελεσματική, αφού όπως είναι γνωστό, έχουν ευαισθησία πέραν του 90%. 

Home