Γιατί δεν ήρθαν Κύπρο ακόμα οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων

Γιατί δεν ήρθαν Κύπρο ακόμα οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων

Περιμένουν νέα στοιχεία λόγω της «Όμικρον» - Σε ποιους θα χορηγούνται

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η άφιξη και στην Κύπρο των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. 

Μιλώντας στην Offsite η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε πως η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την παρασκευάστρια εταιρεία.

Την ίδια ώρα το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναμένουμε στη Κύπρο είναι αποτελεσματικές έναντι της «Όμικρον».

«Αναμένουμε στοιχεία για να δούμε εάν τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά και θα μπορούν να προφυλάξουν τον ασθενή. Δηλαδή εάν ένα άτομο νοσήσει με την μετάλλαξη Όμικρον, χρειαστεί νοσηλεία, όντως με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων θα αποτραπεί η βαριά νόσηση;», δήλωσε η δρ Παναγιωτοπούλου. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve (casirivimab/imdevi mab).

Η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Αδειοδοτούνται δύο ανοσοτροποποιητικά φάρμακα

Εντός των ημερών σύμφωνα με την δρ Παναγιωτοπούλου αναμένεται ότι θα λάβουν έγκριση για χορήγηση δύο ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, το Kineret και το Roactemra.

Τα δύο αυτά φάρμακα χορηγούνται για διάφορες ρευματοπάθειες και έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά και έναντι του κορωνοϊού. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το Roactemra θα μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς που χρήζουν οξυγονοθεραπείας, δηλαδή σε σοβαρά νοσούντες. 

Καταληκτικά η δρ Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως η Κύπρος συμμετέχει στις διαδικασίες για κοινή προμήθεια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Home