Γιατί δεν θα τεθεί τώρα σε διαθεσιμότητα από την Ε.Φ. ο «Ορέστης»

Τα τρία στάδια της διαδικασίας σχετικά με τον 35χρονο κατά ομολογία δολοφόνο

Συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία και την πολιτεία στο σύνολό της το στυγερό έγκλημα στο φρεάτιο του παλαιού μεταλλείου Μιτσερού, σχετικά με τις δολοφονίες του 35χρονου «Ορέστη», αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς. 

Σε δηλώσεις στην Offsite ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, κληθείς να μας επεξηγήσει την διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο του για τον 35χρονο αξιωματικό, ανέφερε πως προτεραιότητα έχει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Αστυνομικές αρχές.

Κληθείς να διευκρινίσει τον λόγο που ο 35χρονος αξιωματικός δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα ακόμη, ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως από την στιγμή που ο 35χρονος βρίσκεται με διάταγμα δικαστηρίου υπό κράτηση, εάν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να του δοθεί το δικαίωμα ακρόασης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Φ, κάτι που επεμβαίνει στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας.

Όπως εξήγησε ο ΥΠΑΜ, υπάρχουν τρία στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με την υπόθεση. Το πρώτο στάδιο αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δεύτερο στάδιο, όπου και μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαθεσιμότητα του εν λόγο αξιωματικού, είναι όταν κατηγορηθεί ενώπιον δικαστηρίου μέχρι και το τέλος της δίκης. Και το τρίτο στάδιο, είναι αναλόγως με την απόφαση που θα παρθεί από το Δικαστήριο, θα προχωρήσει και η διαδικασία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει κατά πόσον θα βγει εκτός σώματος της Ε.Φ, κάτι που πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Επιπλέον, ο ΥΠΑΜ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές, τον αρχηγό Αστυνομίας, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις των ερευνών.

ΥΠΑΜ: Να μην στήνονται λαϊκά δικαστήρια για το φερόμενο ξυλοδαρμό εθνοφρουρού

«Υπόδειγμα το σύνολο των Αξιωματικών»

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστό πως προέβηκε σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες που προβλέπονται από το καταστατικό του, για παραπομπή του εν λόγω Αξιωματικού στην Πειθαρχική Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, αναφέρει πως το αποτρόπαιο περιστατικό, δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να συνδέει και να στοχοποιεί το σύνολο των Αξιωματικών και γενικότερα των Στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύνολο των αξιωματικών επιτελούν το καθήκον τους με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ήθος και σεβασμό προς την πατρίδα, στα στελέχη, στους οπλίτες και στην κοινωνία γενικότερα.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως το σύνολο των Αξιωματικών αποτελεί υπόδειγμα εντιμότητας και ηθικής στην κοινωνία και μεμονωμένα περιστατικά, που προσβάλουν τους θεσμούς, δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο της οικογένειας των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος, ο Σύνδεσμος στηρίζει τις ενέργειες της Αστυνομίας Κύπρου, προς ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και στήριξη στα παιδιά του φερόμενου ως δράστη.

10