Γιατί να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν ακόμα & αν έχουν αντισώματα

Γιατί να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν ακόμα & αν έχουν αντισώματα

Πρέπει ή όχι να ελέγχουμε εάν έχουμε αντισώματα;

Πολλοί είναι αυτοί που είτε νόσησαν, είτε εμβολιάστηκαν, είτε ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα ανεμβολίαστοι σπεύδουν να κάνουν εξετάσεις για να δουν εάν έχουν αντισώματα. 

Υπάρχουν μάλιστα οι περιπτώσεις που πολλοί άνθρωποι θα πάρουν χαμηλό αριθμό αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δουλεύει. Η εξήγηση είναι πως πολλά από τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται δεν είναι ειδικά για να μετρούν αντισώματα που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό. Την ίδια ώρα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει η πιθανότητα να εμβολιαστούν και να μην αποκτήσουν αντισώματα. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μιλώντας στην Offsite Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου τόνισε πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες που να λένε ότι για παράδειγμα μετά από εμβολιασμό, είτε μετά που νόσησε ένα άτομο να πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων». 

Πρόσθεσε πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της ανοσίας και της προστασίας.

Την ίδια ώρα η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε πως από την στιγμή που κάποιοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει δεν υπάρχει λόγος να σπεύδουν να ελέγξουν τον αριθμό των αντισωμάτων τους. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ερωτηθείς η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για ποιο λόγο θα πρέπει και όσοι νόσησαν να εμβολιαστούν παρόλο που μπορεί να έχουν υψηλά αντισώματα, εξήγησε πως εάν κάποιος επιλέξει να εμβολιαστεί, τότε θα αποκτήσει αντισώματα που είναι ικανά να τον προστατεύσουν και από ενδεχόμενες μεταλλάξεις. 

«Μελέτες έδειξαν πως ο εμβολιασμός προστατεύει τον άνθρωπο από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα, οπόταν στην ουσία ενεργοποιείται η ανοσία ακόμα περισσότερο. Με την φυσική ανοσία, δηλαδή με τα αντισώματα που αποκτά κάποιος ο οποίος νόσησε με κορωνοϊό, τότε θα προστατεύεται μόνο από την μετάλλαξη από την οποία νόσησε». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Καταληκτικά σημείωσε πως δε θα επηρεαστεί ο οργανισμός με το να εμβολιαστεί κάποιος ο οποίος έχει νοσήσει πριν 6 μήνες, αντιθέτως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό του σύστημα. 

Home