Γιατί παίρνουν φωτιά εν κινήσει τα οχήματα; Τι να προσέξετε

Γιατί παίρνουν φωτιά εν κινήσει τα οχήματα; Τι να προσέξετε

Οι δυο βασικές αιτίες και τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τους τελευταίους μήνες ακούμε πολλές ειδήσεις που αφορούν πυρκαγιές σε εν κινήσει οχήματα. Οι εν λόγω πυρκαγιές είναι συνήθως πάρα πολύ επικίνδυνες αφού μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες εστίες πυρκαγιών όπως έγινε πρόσφατα κοντά στον αυτοκινητόδρομο ενώ θέτουν και σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα. Αλήθεια, τι είναι αυτό που προκαλεί πυρκαγιά σε αυτοκίνητα;

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ξεκάθαρα η συντήρηση

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μηχανικών Κύπρου Χριστάκης Χατζηκώστας είναι ξεκάθαρος: «H κακή συντήρηση προκαλεί πρόβλημα στο λάστιχο που ενώνεται με τη βενζίνη ή το πετρέλαιο των οχημάτων και γίνεται έκρηξη. Παράλληλα, η κακή συντήρηση ζεσταίνει τη μηχανή σε βαθμό που προκαλεί πυρκαγιά.

Ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι ένας δεύτερος λόγος που τα εν κινήσει οχήματα παίρνουν φωτιά είναι το βραχυκύκλωμα. Ακόμα και αυτό σύμφωνα με τον κ. Χατζηκώστα  οφείλεται στην κακή συντήρηση. Για  το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών προέτρεψε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να επισκέπτονται τα συνεργεία στην ώρα τους και να μην αμελούν τα σέρβις και τους τεχνικούς ελέγχους.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Τα μηνύματα»

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο υπεύθυνος Τύπου Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι η κακή συντήρηση του αυτοκινήτου είναι ένας βασικός λόγος για ανάφλεξη οχήματος. Ωστόσο, όπως είπε τα οχήματα δίνουν κάποια μηνύματα στους ιδιοκτήτες οχημάτων όπως:

  • Απώλεια καυσίμου,
  • Αύξηση θερμοκρασίας της μηχανής   
  • Λειτουργία φώτων πορείας (τα παλιά τύπου οχήματα) χωρίς εντολή από τον οδηγό.

Εάν οι οδηγοί δεν λάβουν υπόψη τους αυτά τα μηνύματα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάφλεξης. Ερωτηθείς ο κ. Κεττής κατά πόσο οι αναφλέξεις σε εν κινήσει οχήματα προκαλούν και μεγάλες εστίες πυρκαγιών είπε ότι «εάν η ανάφλεξη γίνεται κοντά σε όρια δασικών περιοχών ή ξηρά χόρτα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όπως είχαμε πρόσφατα».

 

Home