Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων - Ο δρ Τσιούτης εξηγεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
29.10.2021 - 06:15

Γιατί περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων - Ο δρ Τσιούτης εξηγεί

Όσα εξηγεί στην Offsite ο δρ Τσιούτης - Μας ανησυχεί ή όχι η Δέλτα+;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα. Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή μεν αλλά σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να την χαρακτηρίζουν ως αναμενόμενη. 

Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα και με το υπουργείο Υγείας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο η μετάλλαξη Δέλτα+.

Μιλώντας στην Offsite ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξήγησε για ποιο λόγο ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αρχικά ο δρ Τσιούτης ανέφερε πως εδώ και 5 μήνες στην Κύπρο όλοι οι χώροι είναι ανοιχτοί και μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. 

Αναφερόμενος στο SafePass ο Επικεφαλής της ΣΕΕ τόνισε πως τον Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, η εμβολιαστική κάλυψη ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε στην Κύπρο τη δεδομένη στιγμή. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πιο πολλά δεδομένα, που δείχνουν ότι το SafePass δεν είναι επαρκές μέτρο ούτε για την επιτήρηση»

Την ίδια ώρα ο δρ Τσιούτης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, είτε είναι επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, είτε ύφεση της πανδημίας.

Ερωτηθείς εξέφρασε την άποψη πως «σε επίπεδο κρατικών νοσηλευτηρίων και δομών ΟΚΥπΥ είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν νέα έξαρση. Υπάρχει προγραμματισμός και σχέδιο δράσης. Σε επίπεδο επιτήρησης και ιχνηλάτησης δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε έτοιμοι».

«Προς το παρόν δεν μας ανησυχεί η Δέλτα+»

Στο μεταξύ αναφερόμενος για την Δέλτα+ ο δρ Τσιούτης επεσήμανε πως ήταν αναμενόμενος ο εντοπισμός της και στην Κύπρο. 

«Δεν μας ανησυχεί προς το παρόν το γεγονός ότι εντοπίστηκε η Δέλτα+. Από τη στιγμή που υπάρχει κανονική κινητικότητα, όλες οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικό να έρθουν και στην Κύπρο».

Για την Δέλτα+ σύμφωνα με τον δρ Τσιούτη δε φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μας προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία. «Δεν είδαμε ούτε σε άλλες χώρες να προκαλεί σοβαρή επιδείνωση στους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες καθώς δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να κάνει».

Καταληκτικά ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δήλωσε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το τι γίνεται σε χώρες του εξωτερικού που έχει ήδη εντοπιστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η Δέλτα+ αλλά και να γίνεται καλή επιτήρηση ώστε να γνωρίζουμε τα στοιχεία της Κύπρου».

Home