Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί πρέπει να γίνει η 3η δόση - Τα οφέλη

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 03.09.2021

Γιατί πρέπει να γίνει η 3η δόση - Τα οφέλη

3η δόση με Pfizer ή Moderna - Ασφαλές ο συνδυασμός εμβολίων

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πράσινο φως για τη χορήγηση 3η δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού άναψε το πρωί της Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Αφού μελετήθηκαν όλα τα δεδομένα το Υπουργικό μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών αποφάσισε όπως η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου να αφορά:

  • άτομα άνω των 65 ετών,
  • διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας,
  • ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας,
  • επαγγελματίες υγείας

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Για να μπορούν να προχωρήσουν με χορήγηση 3ης δόσης όσα άτομα συμπεριλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες θα πρέπει να έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. 

Σημειώνεται πως η 3η δόση θα γίνει με χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Ποια τα οφέλη της 3ης δόσης

Μιλώντας στην Offsite ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε πως οι κλινικές δοκιμές που έγιναν με τα εμβόλια Pfizer και Moderna δείχνουν ότι η επαναληπτική δόση στους 6 μήνες, αυξάνει κατά πολύ τον τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αυξάνει την αποτελεσματικότητα και έναντι των γνωστών και επικρατέστερων μεταλλάξεων, χωρίς να προκύπτουν κάποια σοβαρά θέματα ασφάλειας.

«Ακόμα και στους 6 μήνες από το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα, το επίπεδο προστασίας παρέμενε υψηλό, όμως παρουσίαζε πτωτική τάση, ενώ παράλληλα, στοιχεία από διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) ξεκίνησαν να δείχνουν ότι ομάδες υψηλού κινδύνου (κυρίως, ηλικιωμένοι) που είχαν εμβολιαστεί >6 μήνες πριν, άρχισαν να κολλούν και να καταλήγουν στο νοσοκομείο με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες».

Συνεχίζοντας ο δρ Τσιούτης δήλωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερο από 1 εκατομμύριο ηλικιωμένα άτομα έχουν λάβει επαναληπτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ. «Αν και είναι νωρίς για να αξιολογηθεί, απλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι η προστασία που επιφέρει η επαναληπτική δόση, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα που δεν την έλαβαν. Ξεκαθαρίζω όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί με βεβαιότητα, καθώς οι παρατηρήσεις ίσως να επηρεάζονται κι από συγχυτικούς παράγοντες όπως πχ.πιο «προστατευτική» συμπεριφορά των εμβολιασμένων ατόμων».

Σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό εμβολίων, το λεγόμενο mix and match που θα γίνει κατά την 3η δόση για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με AstraZeneca ή Johnson & Johnson, ο δρ Τσιούτης, τόνισε πως «υπάρχει εμπειρία και μελέτες που δείχνουν ασφάλεια του συνδυασμού αυτού των εμβολίων, όπως και σημαντική ενίσχυση της ανοσολογικής κάλυψης. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα από το συνδυασμό αυτό».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Την ίδια ώρα τόνισε ότι υπάρχει και εμπειρία από συνδυασμό μίας δόσης ενός εμβολίου με μία δόση από άλλο εμβόλιο (πχ. σε ευρωπαϊκές χώρες όπου σταμάτησε η χορήγηση εμβολίου ΑΖ ή σε άτομα που εμφάνισαν σοβαρή παρενέργεια στην πρώτη δόση κάποιου εμβολίου), που και πάλι δείχνει καλό προφίλ ασφάλειας και επίτευξη υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητας.

Ερωτηθείς ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εάν θα επεκταθεί η χορήγηση της 3ης δόσης σε όλο τον πληθυσμό, υποστήριξε πως «προς το παρόν, τα δεδομένα υποστηρίζουν χορήγηση επαναληπτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες που έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη δημόσια υγεία. Το αν αυτό θα επεκταθεί στο γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από τη ροή των δεδομένων, το ισοζύγιο οφέλους, όμως πάνω απ’όλα, από το αν θα υπάρξει πραγματική ανάγκη διεύρυνσης του φάσματος χορήγησης επαναληπτικής δόσης έναντι της ανάγκης διάθεσης εμβολίων σε άλλα μέρη της υφηλίου όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα, φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουμε «είναι ήδη πολύ καλά για την πρόληψη της μετάδοσης και (κυρίως) της σοβαρής νόσου σε νέα και υγιή άτομα».

Άρα, ανέφερε καταληκτικά «τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ με τα σημερινά δεδομένα (αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε), είναι καλύτερα να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα και να στηρίξουμε τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης τρίτων χωρών με εμβόλια».

Home