Γιατρός συνταγογράφησε 12 κουτιά χλωροκίνης σε φοβισμένο πολίτη

Γιατρός συνταγογράφησε 12 κουτιά χλωροκίνης σε φοβισμένο πολίτη

Η χλωροκίνη στα φαρμακεία μόνο για δικαιούχους

Ο φόβος του κωρονοιού οδηγεί ανθρώπους και ενίοτε ιατρούς σε πράξεις που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα προέβαιναν. Όπως στην προκειμένη περίπτωση όπου η διασπορά ειδήσεων περί της δράσης της χλωροκίνης ή όπως ονομάζεται το φάρμακο των φτωχών, λόγω και της χαμηλής του τιμής, οδήγησε ιατρό να συνταγογραφήσει σε φοβισμένο πολίτη 12 κουτάκια με το εν λόγω φάρμακο. 

Σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησαν αρμόδιοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας ( ΓΕΣΥ), έγινε η σχετική διερεύνηση και ο ιατρός τους απάντησε ότι ο άνθρωπος ήταν από φορτικός έως και απειλητικός, οπόταν ενέδωσε. Μάλιστα, όπως ανέφερε στους λειτουργούς του ΓΕΣΥ που μόλις είδαν την καταχώρηση στο σύστημα παρακολούθησης προμήθειας και διανομής φαρμάκων, ο ιατρός προειδοποίησε τον εν λόγω πολίτη για τις παρενέργειες του φαρμάκου, αλλά αυτός και πάλι επέμενε να το προμηθευτεί. 

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω περιστατικό μπορεί να ήταν μεμονωμένο- ως προς την έκταση της συνταγής- αλλά παρουσιάστηκαν και αρκετές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που προμηθεύονταν λιγότερες ποσότητες με αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή να παρατηρηθεί έλλειψη αποθεμάτων  κάτι που θα διακινδύνευε ενδεχομένως την ζωή ασθενών που τα έχουν πραγματική ανάγκη. 

Έτσι και οι αρμόδιοι του ΓΕΣΥ από τις 24 Μαρτίου έδωσαν εντολή στους φαρμακοποιούς όπως  προμηθεύουν δισκία χλωροκίνης μόνο σε δικαιούχους- ασθενείς και κατόπιν συνταγής, μόνο νευρολόγων- νεφρολόγων και δερματολόγων, οι οποίοι και συνταγογραφούν τα σκευάσματα για συγκεκριμένες ασθένειες, κυρίως στους ρευματοπαθείς. 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την βιβλιογραφία η κατανάλωση της χλωροκίνης σε ανθρώπους που δεν έχουν ιατρικό ιστορικό ρευματοπαθειών, προκαλεί παρενέργειες όπως ζάλη- εμετό- διάρροια, αλλά και άλλες πιο οδυνηρές καταστάσεις. 

Η επιθυμία για προμήθεια της χλωροκίνης έγινε μετά από ειδήσεις στα μίντια, ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε κάποιες χώρες, όπως Γαλλία, για θεραπεία του κορωνοιού με θετικά αποτελέσματα . Φυσικά η κλινική κατάσταση όπως επεξηγούν οι ιατροί του κάθε ασθενούς είναι εντελώς διαφορετική και κανείς δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακο χωρίς να έχει μπροστά του όλα τα ιατρικά δεδομένα. 

Η χλωροκίνη είναι φάρμακο που ανακαλύφθηκε το 1955 και έσωσε αρκετούς ανθρώπους που αρρώστησαν με ελονοσία εξ ου και καθιερώθηκε να λέγεται φάρμακο των φτωχών…Χρησιμοποείται κυρίως για ρευματοπάθειες ή όπως λέγονται ιατρικά για θεραπεία, ιδιαίτερα παρασίτωσεις και  εξωαισθητική αμειβιάση. 

 

Home