Γιολίτη: Αναβαθμίζονται αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί

Γιολίτη: Αναβαθμίζονται αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί

Σε σχεδιασμούς που ξεκινούν άμεσα ώστε το συντομότερο να αναβαθμιστούν οι αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί της υπαίθρου, αλλά και να αντιμετωπιστεί το γενικότερο πρόβλημα της υποστελέχωσης, προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Έμιλυ Γιολίτη.  

Μετά από πρόσκληση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων,  Κώστα Χαμπιαούρη, η Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε σήμερα τους Αστυνομικούς Σταθμούς Πάχνας, Πλατρών, Αγρού, Καλού Χωριού και Λάνειας και στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Πάχνας, Μονιάτη, Αγρου και Πελενδρίου, συνοδευόμενη από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Σε δηλώσεις της από τον αστυνομικό σταθμό Λάνειας, ο οποίος εδώ και χρόνια λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες, η κ.Γιολίτη είπε πως τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίζονται, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις, αφορούν την υποστελέχωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες προσλήψεις θα δώσουν «μια κάποια λύση».

 

«Ήδη έχουμε 100 νέες θέσεις από τις 3 Αυγούστου και θα έχουμε γραπτές εξετάσεις για 356 κενές απόπαγοποιημένες θέσεις στις 29 Αυγούστου και ακόμη 18 θέσεις ειδικών αστυνομικών αρχές Σεπτεμβρίου», συμπλήρωσε.  

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε σε όλη την Κύπρο οι αστυνομικοί σταθμοί να στελεχωθούν με γραμματειακό προσωπικό, ώστε να αποδεσμευθούν από γραφειακά καθήκοντα τα μέλη της Αστυνομίας.  

Αναφερόμενη στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σταθμών των ορεινών κοινοτήτων, είπε πως άμεσα θα αρχίσουν διαδικασίες για αναβάθμιση τους.  

Συγκεκριμένα, για τον σταθμό Λάνειας, ανακοίνωσε ότι το παλιό κτίριο θα αναπαλαιωθεί άμεσα, πως  το κοινοτικό Συμβούλιο Καλού Χωριού θα παραχωρήσει κτίριο για τις ανάγκες του Αστυνομικού Σταθμού, ενώ η κοινότητα Πάχνας θα παραχωρήσει γη για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  

Η Έμιλυ Γιολίτη σημείωσε ότι «οι ανάγκες των ορεινών κοινοτήτων θα πρέπει να μελετηθούν όπως θα πρέπει να μελετηθεί παγκύπρια το θέμα των αστυνομικών και πυροσβεστικών σταθμών, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και γεωγραφικά αλλά και πληθυσμιακά, όσο καλύτερα μπορούν».

 

Στην μελέτη αυτή, πρόσθεσε, γίνεται σχεδιασμός και για περιφερειακούς σταθμούς «όπου θα συγκεντρώνονται περισσότερες μονάδες και θα μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών».  

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες της προς το έργο που επιτελούν αστυνομικοί και πυροσβέστες στις ορεινές περιοχές και διαμήνυσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα τους και τους στηρίζει.

 

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις και την προσφυγή στη δικαιοσύνη υποψήφιων αστυνομικών που κόπηκαν στις ψυχομετρικές δοκιμασίες γνωστικών ικανοτήτων, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως  «είναι ένα θέμα το οποίο βλέπουμε, όμως εμείς δεν πρόκειται να χαμηλώσουμε γενικά το επίπεδο των εξετάσεων για να μπουν αστυνομικοί στο σώμα».  

Θα δούμε όμως που προέκυψε το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Home