Γιολίτη: Οι χρήστες ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζονται ως παραβάτες

Γιολίτη: Οι χρήστες ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζονται ως παραβάτες

Οι χρήστες ναρκωτικών είναι άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι παραβάτες του νόμου, λέει η Υπ. Δικαιοσύνης

Τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά, πολύπλοκα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, τονίζοντας πως πλέον οι χρήστες ναρκωτικών αντιμετωπίζονται ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως παραβάτες του νόμου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, η κ. Γιολίτη επισκέφθηκε την Τρίτη Κέντρο Θεραπείας Ανηλίκων στα Λατσιά και την Αγία Σκέπη, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και τη Διευθύντρια των δύο κέντρων, Τίνα Παύλου. 

Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στο κέντρο θεραπείας ανηλίκων, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είδε με μεγάλη ικανοποίηση το έργο που γίνεται στο κέντρο θεραπείας ανηλίκων στα Λατσιά και σε λίγο, συνέχισε, «θα επισκεφτώ και την Αγία Σκέπη, όπου κι εκεί, όπως ενημερώνομαι, επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο». 

«Τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός», είπε, «σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά, πολύπλοκα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και απαιτείται η εμπλοκή και η συνεργασία πολλών φορέων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς, την αποθεραπεία, τον από-στιγματισμό και την επανένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι «πλέον οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως άτομα τα οποία χρήζουν θεραπείας και όχι ως παραβάτες του νόμου. Η ΥΚΑΝ είναι ο πρώτος φορέας παραπομπής σε κέντρα αποθεραπείας». 

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Διεύθυνση του Κέντρου, τους εκπαιδευτές και όλη την ομάδα στο κέντρο θεραπείας ανηλίκων και την ομάδα στην Αγία Σκέπη, καθώς και την Διεύθυνση των Φυλακών, οι οποίοι κάνουν, όπως είπε, μία αξιόλογη δουλειά για τη θεραπεία και την επανένταξη των κρατουμένων.  

Εξέφρασε δε την ευχή οι επισκέψεις της στα δύο κέντρα θεραπείας να δώσουν την ευκαιρία, έτσι ώστε «όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μια κοινωνία πιο ευαίσθητη, πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, μια κοινωνία η οποία να ξέρει να βοηθά, να θέλει και να μπορεί να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους την χρειάζονται».

Σε ερώτηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι, διαχρονικά, μια ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας όπως είναι τα ναρκωτικά ή ο υπερπληθυσμός στις φυλακές.  Άρα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την εναλλακτική έκτιση ποινών και για να κάνουμε την έκτιση της ποινής στη φυλακή μια διαδικασία ευκολότερη και πιο σύγχρονη για όλους».

ΚΥΠΕ

Home