Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιολίτη: Σε 3 χρόνια θα τελεσιδικεί υπόθεση-Σήμερα χρειάζεται 14

Offsite Team
- 08.04.2021

Γιολίτη: Σε 3 χρόνια θα τελεσιδικεί υπόθεση-Σήμερα χρειάζεται 14

Όλα όσα είπε στην εκπομπή ''Offsite On Air'' η Υπουργός Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Από τα 14 χρόνια, πέφτει στα 3 το χρονικό διάστημα για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση - ''Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι βουλευτές'' - Τι είπε για το νομοσχέδιο για την βία κατά των γυναικών και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη ήταν φιλοξενούμενη το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή ‘’Offsite On Air’’.

Μίλησε για την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, τις αλλαγές που έρχονται και κάλεσε τους Βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την βία κατά των γυναικών και την ενδοικογενειακή βία καθώς και στην δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς.

Το αρχικό σχόλιο για την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

 

‘’Έγινε πολύ καλή συλλογική εργασία για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Συστάθηκε ad hoc ομάδα εργασίας και κάναμε ευρεία διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο επείγει. Κατατέθηκαν τα 3 νομοσχέδια και πλέον ο λόγος είναι στους Βουλευτές’’

 

Οι κυριότερες αλλαγές

‘’Ιδρύεται συνταγματικά δικαστήριο. Το Δικαστήριο αυτό θα έχει 9 Δικαστές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε σημαντικά θέματα για τα οποία αποφασίζεις συνταγματικά θα υπάρχει μία αυξημένη πλειοψηφία των 5 δικαστών οι οποίοι θα πρέπει να τα υπερψηφίζουν. 

Το νέο άρθρο 144 διασφαλίζει και την πρόσβαση του κάθε πολίτη υπό προϋποθέσεις στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο για θέματα που άπτονται συνταγματικότητας.

Δημιουργούνται εξειδικευμένα τμήματα σε νέο Εφετείο. Πρόκειται για νέο δικαστήριο που θα απαρτίζεται από έως 16 δικαστές/εφετες. Θα υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα πολιτικής, ποινικής αλλά και αναθεωρητικής δικαιοδοσίας. Θα λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία και η γνώση του κάθε υποψήφιου δικαστή ή δικηγόρου ο ποιος θα διορίζεται στο εφετείο.

Ιδρύεται επίσης ένα νέο όργανο, το γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο θα συμβουλεύει τον ΠτΔ στο θέμα των διορισμών στις ανώτατες βαθμίδες της δικαιοσύνης. 

Ιδρύονται τρία δικαστικά συμβούλια μαζί με ένα ακυρωτικό συμβούλιο για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ουσιαστικό αλληλοέλεγχο στις ανώτατες βαθμίδες της δικαιοσύνης. 

Έγινε πολλή εργασία για τον καταμερισμό των εκκρεμουσών εφέσεων ούτως ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το δικαστήριο από αυτές τις υποθέσεις. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα αν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο πολίτης θα μπορεί να προσέρχεται στα δικαστήρια και να ακούγεται η υπόθεση του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αξίζει να αναφέρω ότι χρειάζονται 7 χρόνια στο Επαρχιακό Δικαστήριο και άλλα 7 στο Ανώτατο για να βρει το δίκιο του ένας πολίτης. Δηλαδή χρειάζονται 14 χρόνια για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση. Με τα νέα νομοσχέδια και με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, εντός 1,5 - 2 χρόνων θα είναι δυνατό ένας πολίτης να προσέρχεται και να ακούγεται η υπόθεση του στο Επαρχιακό Δικαστήριο και ακόμα 1,5-2 χρόνια στο Εφετείο. Άρα θα τελεσιδικεί η υπόθεση του εντός 3 χρόνων αντί εντός 14 ετών. Είναι μια δραστική μείωση, την οποία πιστεύω αξίζουν οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. 

Έχουμε καλή δικαιοσύνη αλλά οι τόσες καθυστερήσεις αναιρούν την δικαιοσύνη στον τόπο μας.  

Ελπίζω όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης’’

 

Για το νομοσχέδιο κατά της βίας των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας:

 

‘’Οι πρόνοιες έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Δημιουργούνται νέα αδικήματα όπως είναι το αδίκημα της ψυχολογικής βίας, της οικονομικής βίας αλλά και της διάδοσης πορνογραφικού υλικού, της εκδικητικής πορνογραφίας δηλαδή. Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ανδρών και αγοριών για ενδοοικογενειακή βία ούτως ώστε να είμαστε συμβατοί και με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα πλαίσιο πρόληψης και προστασίας στις γυναίκες θύματα βίας και στην κοινωνία γενικότερα. 

 

Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει αλλά παράλληλα θα πρέπει να γίνουν πολλές δράσεις. Καθιδρίευται και ο συντονιστικός φορέας ο οποίος θα παρακολουθεί τις δράσεις για να μπορέσει η κοινωνία να εξαλείψει το φαινόμενο βίας. 

Κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλουν οποιαδήποτε περιστατικά, ‘’Να σπάσουμε αυτό τον νόμο της σιωπής’’ τόνισε.

Η Αρχή κατά της διαφθοράς

 

Η κ. Γιολίτη μίλησε επίσης για την δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο. ‘’Μπορεί να κάνει την διαφορά η Αρχή για το θέμα της πάταξης της διαφθοράς’’ τόνισε η κ. Γιολίτη . Αναφέρθηκε επίσης και στις υπόλοιπες δράσεις για την πάταξη της διαφθοράς. 

 

Δείτε όλα όσα δήλωσε η κ. Γιολίτη:

Home