Γλαύκος Χατζηπέτρου: Αδειάζει ΠΑΣΥΔΥ για μεταρρύθμιση

Γλαύκος Χατζηπέτρου: Αδειάζει ΠΑΣΥΔΥ για μεταρρύθμιση

Παρέμβαση του τέως Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ

Αδειάζει την ΠΑΣΥΔΥ σε σημερινό του άρθρο που δημοσιεύεται στην Offsite ο τέως ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου. 

Όπως αναφέρει ο κύριος Χατζηπέτρου θεώρησε επιβεβλημένο να παρέμβει στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. για το θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, αφενός επειδή συμμετείχε στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση και έθεσε την υπογραφή του στη σχετική συμφωνία και αφετέρου επειδή από τη συμφωνία αυτή προκύπτουν πλεονεκτήματα που έχουν ως σημείο αναφοράς την ποιότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Την ίδια ώρα τονίζει ότι «Η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ διατείνεται ότι «η Διατμηματική Προαγωγή ως θεσμός, όχι μόνο δεν προάγει τους στόχους της μεταρρύθμισης, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες και ανισότητες, αφού με την εφαρμογή της η επιλογή των υποψηφίων εστιάζεται κατά κύριο λόγο στις διευθυντικές τους ικανότητες ενώ υποβαθμίζεται η ανάγκη για πολυσύνθετη γνώση του εργασιακού αντικειμένου και η εμπειρία».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Με όλο το σέβας όπως αναφέρει προς την ηγεσία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. η θέση αυτή πλήττει την αξιοπιστία και εγκυρότητα της Οργάνωσης.  Η Διατμηματική Προαγωγή  συμφωνήθηκε  στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) στις 26.08.2015 και αν η Βουλή ψήφιζε τα μεταρρυθμιστικά Νομοσχέδια, η Διατμηματική Προαγωγή θα εφαρμοζόταν από τις 9.12.2016. 

Θυμίζει παράλληλα ότι μετά την επίτευξη της υπό αναφορά συμφωνίας ο τότε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης αφού έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για τη δημόσια διοίκηση», μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

•    Μετά από εντατικό διάλογο, ο οποίος δεν διήρκεσε πάρα πολύ καιρό γιατί υπήρχε καλή θέληση και από τις δύο πλευρές έχουμε φτάσει σε μια δραστική συμφωνία όσον αφορά την μεταρρύθμιση με την ΠΑΣΥΔΥ. •    Η συμφωνία αφορά θέματα που συζητούνταν στην Κύπρο για δεκαετίες χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες τομές. Έχει συμφωνηθεί, η εισαγωγή ενός νέου συστήματος προαγωγών, με αντικειμενικά κριτήρια, με την εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, με μοριοδότηση. •     Έχει συμφωνηθεί ένα νέο σύστημα κινητικότητας που θα βοηθήσει τη δημόσια υπηρεσία να καλύπτει τις ανάγκες με ένα ευέλικτο τρόπο, εκεί όπου προκύπτουν. 

•    Έχει συμφωνηθεί ένα νέο σύστημα προαγωγών το οποίο θα ανταμείβει την αξία. •     Όλα αυτά έγιναν γιατί μπορέσαμε να μιλήσουμε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα με τη συντεχνία των δημόσιων υπαλλήλων της Κύπρου. Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ λέχθηκαν τα ακόλουθα:

•    Η θέση μας ήταν πάντα ότι μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα. •    Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και το θέμα των προαγωγών δεν είναι απλά θέματα. 

•    Πράγματι έγινε μια εξαίρετη δουλειά από όλους όσοι μετείχαν στη διαπραγμάτευση. 

Οι πιο πάνω δηλώσεις σύμφωνα με τον κύριο Χατζηπέτρου έγιναν στην παρουσία του Προέδρου της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., του τότε Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και νυν Γενικού Γραμματέα και άλλων μελών της Κεντρικής Γραμματείας. Να θυμίσω ότι η αρχική πρόταση της επίσημης πλευράς ήταν η μετατροπή των θέσεων Α11+2 και Α13 από θέσεις προαγωγής σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής και μετά από εντατικό διάλογο καταλήξαμε στην ακόλουθη συμφωνία:

•    Οι θέσεις Προαγωγής στις επιστημονικές δομές θέσεων στο επίπεδο της Κλ. Α11(ii)  παραμένουν ως έχουν, και

•    Οι θέσεις Προαγωγής στις επιστημονικές/επαγγελματικές δομές θέσεων στο επίπεδο της Κλ. Α13ii θα μετεξελιχθούν σε  Θέσεις Διατμηματικής Προαγωγής, δηλαδή σε θέσεις οι οποίες θα μπορούν να διεκδικούνται από εσωτερικούς υποψήφιους που υπηρετούν σε θέσεις στο αμέσως κατώτερο επίπεδο ανεξαρτήτως τμήματος/υπηρεσίας/δομής θέσεων, νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά/επαγγελματικά προσόντα και οκταετή σχετική πείρα.

Καταληκτικά σημειώνει ότι είναι πράγματι λυπηρό, η  ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.  να παρουσιάζεται αναξιόπιστη, σημειώνοντας ότι είναι κοροϊδία να δηλώνεται από  πλευράς ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. ότι είναι «προσηλωμένη στις αρχές του διαλόγου που διεξάγεται τόσο στο επίπεδο του υπουργού όσο και της Βουλής και είναι έτοιμη να συμβάλει με εποικοδομητικές προτάσεις στη γεφύρωση των οποιωνδήποτε διαφορών».  

«Διαχρονικά η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ ζητούσε τον διάλογο και την αποφυγή μονομερών ενεργειών από την επίσημη πλευρά. Τώρα έγινε το αντίθετο.  Αυτή είναι η αλήθεια» καταλήγει ο κύριος Χατζηπέτρου.

Home