Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γονείς διαφωνούν για το σχολείο των παιδιών & πάνε Δικαστήριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
03.07.2021 - 06:00

Γονείς διαφωνούν για το σχολείο των παιδιών & πάνε Δικαστήριο

Για ποια θέματα διαφωνούν οι γονείς στην Κύπρο για τα παιδιά και καταλήγουν στα δικαστήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Mετά την απόφαση για εμβολιασμό ανηλίκων 16 - 17 ετών για να επιτευχθεί η αναχαίτιση των κρουσμάτων κορωνοϊού και σε αυτές τις ηλικίες μπαίνουν στη σφαίρα της συζήτησης νευραλγικά θέματα που αφορούν τη συγκατάθεση των γονέων για να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Η Offsite με αυτή την ευκαιρία φέρνει στην επιφάνεια τα θέματα  που φέρνουν σε αντιπαράθεση τους γονείς στην Κύπρο με αποτέλεσμα η διαφωνία για τα παιδιά τους να καταλήγει στα Δικαστήρια. Όπως εξήγησε στην Offsite η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου η επιλογή των σχολείων που θα φοιτήσουν τα παιδιά (ο ένας θέλει το Δημόσιο, ο άλλος το ιδιωτικό) αποτελεί κλασικό παράδειγμα διαφωνίας που καταλήγει στα Δικαστήρια.

Επίσης, η κα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου ανέφερε ότι μια από τις κύριες διαφωνίες των γονιών  είναι η «διαμάχη» εάν το ένα από τα δυο μέρη (γονείς) θέλει να συνταξιδέψει στο εξωτερικό  μαζί με τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφωνία λύνεται ενώπιον των Δικαστηρίων. Τεράστια θέματα διαφωνιών ανέφερε η Επίτροπος προκαλούνται σε σχέση με την επικοινωνία με τα παιδιά και ποιος από τους δυο γονείς θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή την περίπτωση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με την Επίτροπο, δεν έχει σημασία κατά πόσον οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή παντρεμένοι για να δημιουργηθούν αυτές οι διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές για τα παιδιά οδηγούνται στα Δικαστήρια. Η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι το Γραφείο της δεν αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή αφού αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται στο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Η κυπριακή νομοθεσία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με άλλες χώρες αφού και στη λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος (εμβόλιο κορωνοϊού) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η συγκατάθεση και των δυο γονέων ώστε τα ανήλικα τέκνα να το λάβουν.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου  ξεκαθάρισε ότι «στην Κύπρο και για  θέματα υγείας  απαιτείται η ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ και των δυο γονέων, αφού δεν θεωρείται κανένα από τα δυο μέρη (γονείς) πιο «ισχυρό» μέρος από την άλλο.

Στο Δικαστήριο

Η Επίτροπος τόνισε ότι στις περιπτώσεις όπου θα παρουσιαστούν διαφωνίες μεταξύ γονέων για τους εμβολιασμούς ανηλίκων τη λύση θα δώσει το Δικαστήριο είτε πρόκειται για διαζευγμένους γονείς ή όχι. Η κα Λοϊζίδου - Χριστοδουλίδου παρατήρησε ότι μετά το άνοιγμα της Πύλης για τους Ανήλικους απαιτείται η προσκόμιση στα Κέντρα Εμβολιασμού της γραπτής συγκατάθεσης των δυο γονέων. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως εξήγησε η κα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου στην Κύπρο υπερισχύει ο Νόμος Περί Γονικής Μέριμνας που καλύπτει θέματα υγείας, παιδείας, διαμονής, φοίτησης και νομικών δικαιωμάτων του Παιδιού. Όπως είπε, η Επίτροπος για να αλλάξει οτιδήποτε πρέπει να προκύψει ίσως αλλαγή νόμου.

ΛΟΥΙΖΑ

Σημαντική η τοποθέτηση του γιατρού

Η Επίτροπος Νομοθεσίας τόνισε ότι η γνώμη του γιατρού είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να καθοδηγήσει τους γονείς με τέτοιο τρόπο που να μην αφήσει «παραθυράκι» αμφισβήτησης.

Η Pfizer (ένα από τα εμβόλια) που θα προσφέρονται για τους ανήλικους, έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο φόρμα συγκατάθεσης. Παράλληλα, δίνονται πληροφορίες για τα ρίσκα και τα πλεονεκτήματα, που πρέπει να τα γνωρίζουν αυτοί που θα υπογράψουν. 

 

Home