Γονείς στέλνουν παιδιά σε μονές εξωτερικού - Τι κάνουν οι αρχές;

monaxes
Καταγγελίες: Οι γονείς αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές - Τι γίνεται με την αξιολόγηση καταλληλότητας των γονιών;

Το συγκεκριμένο θέμα - περιστατικό το έχει φέρει στη δημοσιότητα πριν ένα χρόνο περίπου η Offsite. Ωστόσο καμιά διορθωτική κίνηση δεν φαίνεται να έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μάλιστα ενώ λειτουργοί αρμόδιας Υπηρεσίας αναφέρουν πως οι γονείς δεν συνεργάζονται μαζί τους, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν προβεί ακόμα σε έλεγχο καταλληλότητας των γονιών, οι οποίοι έχουν κι άλλα ανήλικα παιδιά.

Το περιστατικό αφορά στην παράτυπη παραχώρηση γονικών δικαιωμάτων 12χρονης (σήμερα) σε Ηγουμένη μονής του εξωτερικού, από τους βιολογικούς της γονείς, αλλά και την παραμονή της 12χρονης, χρόνια τώρα, σε διάφορα μοναστήρια στην Ευρώπη, με τελευταίο σταθμό μια μονή στη Γερμανία.

Μάλιστα εδώ και μήνες έχουμε γράψει και έχουμε προειδοποιήσει δημοσίως πως οι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν παράτυπα και δεύτερο παιδί τους σε μοναστήρι στο εξωτερικό.

Αυτό που είναι εξοργιστικό στην όλη υπόθεση, πέραν φυσικά των ίδιων των γεγονότων, είναι ότι οι αρμόδιες αρχές ένα χρόνο σχεδόν μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού αυτού και ενώ γνωρίζουν ότι η 12χρονη όντως έχει δοθεί σε μοναστήρι και μάλιστα με τα γονικά δικαιώματα να έχουν παραχωρηθεί παράτυπα, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε εις βάθος διερεύνηση του περιστατικού. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, παραδέχονται πως οι δυο γονείς δεν συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για την εν λόγω υπόθεση, ούτε για να διευθετηθεί, όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες λένε, συνάντηση με την 12χρονη όταν αυτή έρχεται σε περίοδο διακοπών στην Κύπρο. 

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το όλο ζήτημα, ενώ έκανε ξεκάθαρα λόγο για κενά στον τρόπο αντιμετώπισης του όλου θέματος από τον κρατικό μηχανισμό.

Ζητούσε μάλιστα την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι γονείς προέβησαν στις πιο πάνω ενέργειες αλλά και την αξιολόγηση της καταλληλόλητας των γονέων να ασκούν γονικό ρόλο, οι οποίοι, από νομικής άποψης, εξακολουθούν να έχουν τη γονική μέριμνα του παιδιού τους. 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η υπόθεση αυτή είχε εξέλιξη εντός Δεκεμβρίου, καθώς οι αρμόδιες αρχές μετά από καταγγελία, κλήθηκαν να διερευνήσουν κατά πόσο είχε δοθεί και δεύτερο παιδί της οικογένειας σε μονή του εξωτερικού, παράτυπα.

Σε αυτό το πλαίσιο αρμόδια λειτουργός ανέφερε πως οι γονείς τηρούν ιδιαιτερα αρνητική στάση προς τις αρμόδιες αρχές αρνούμενοι να έχουν οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους.

ΚΥΠΡΟΣ: Γονείς δίνουν παιδιά σε Μονές παρά τη θέλησή τους

Ο εντοπισμός του παιδιού

Οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου είχαν αποταθεί στη Διεθνή αρμόδια αρχή, με το αίτημα όπως εντοπιστεί η 12χρονη και να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσής της. Η διεθνής αρχή ανταποκρίθηκε στο αίτημα και εντόπισε τη 12χρονη στη Γερμανία, καλά στην υγεία της.

Δεν προχώρησαν σε αξιολόγηση της γονικής καταλληλότητας 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η αρμόδια αρχή στην Κύπρο, παρά το ότι γνωρίζει όλα τα πιο πάνω, ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση της γονικής καταλληλόλητας των γονέων ούτε και έχουν διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί προχώρησαν, κατά τρόπο, παράνομο, σε παραχώρηση πλήρων δικαιωμάτων γονικής μέριμνας στην Ηγουμένη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι διακυβεύεται το μέλλον ενός παιδιού, αλλά την ίδια στιγμή οι γονείς έχουν κι άλλα ανήλικα παιδιά. 

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει λοιπόν να απαντήσουν:

  • Πώς έχουν διερευνήσει την καταγγελία για την παραχώρηση δεύτερου παιδιού σε μονή του εξωτερικού παράνομα;  
  • Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής;  
  • Σε ποιες ενέργειες κλήθηκε να προβεί η Διεθνής αρμόδια αρχή; Ποια τα αποτελέσματα;
  • Έχουν διερευνήσει οι αρμόδιες αρχές την καταλληλόλητα άσκησης γονικού ρόλου των γονέων; 
  • Με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν οι αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των παιδιών; Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνουν;
  • Ποιες ενέργειες θα γίνουν για να αποφευχθούν παρόμοιες παρανομίες σε μελλοντικά περιστατικά;
10