«Green Pass» και στην Κύπρο από 10/5 - Πώς λειτουργεί στο Ισραήλ

«Green Pass» και στην Κύπρο από 10/5 - Πώς λειτουργεί στο Ισραήλ

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πηγαίνουμε σε καφέ, ψώνια, θέατρα, γυμναστήρια και  άλλους χώρους από 10 Μαΐου - Τι είναι το Green Pass με το οποίο θα διακινούμαστε ελεύθερα; Πώς λειτουργεί στο Ισραήλ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα και θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι την 9η Μαΐου. 

>>> Διαβάστε εδώ το αυτούσιο κείμενο όλων των Μέτρων <<<

Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται ωστόσο είναι την 10η Μαΐου μπαίνει στη ζωή μας μια ρύθμιση τύπου... «Green Pass». Ουσιαστικά για όλες μας τις μετακινήσεις θα πρέπει να ισχύουν μία από τις τρεις προϋποθέσεις που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο πρώτη αποκάλυψε η Offsite με ρεπορτάζ την Παρασκευή (23/4). 

Τι θα ισχύει στην Κύπρο

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, από την 10η Μαΐου τα μέτρα του lockdown αίρονται και επαναφέρονται αυτά που ισχύουν τώρα με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του:

 1. rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή
 2. να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή
 3. να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια ρύθμιση τύπου Green Pass. Δεν θα υπάρχει π.χ. κάποια εφαρμογή ή κάποια ψηφιακό πιστοποιητικό όπως θα δούμε πιο κάτω ότι υπάρχει στο Ισραήλ. Έχει όμως την ίδια φιλοσοφία, να υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη ρύθμιση για τους πολίτες που θέλουν να εισέλθουν σε συγκεκριμένους χώρους ούτως ώστε να διαπιστώνεται ότι είναι ''καθαροί'' από κορωνοϊό.

Θυμίζουμε επίσης ότι για πρώτη φορά η ρύθμιση μόνο για εμβολιασμένους θα εφαρμοστεί ουσιαστικά από την Μεγάλη Δευτέρα αφού σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, θα μπορούν να εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς μόνο εμβολιασμένα άτομα.

Τι γίνεται στο Ισραήλ

Το Green Pass εφαρμόζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου στο Ισραήλ. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο στην οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν τα στοιχεία του κάθε ατόμου για να διαφανεί εάν πληροί τα κριτήρια για να αποκτήσει το Green Pass. 

Συγκεκριμένα το Green Pass στο Ισραήλ, είναι πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι οι κάτοχοί του είχαν εμβολιαστεί πλήρως και τίθεται σε ισχύ μία εβδομάδα αφού έλαβαν την 2η δόση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία. Τα «διαβατήρια» έχουν διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού.

Οι κάτοχοι του Green Pass στο Ισραήλ μπορούν να μεταβαίνουν ελεύθερα σε: 

 • Γυμναστήρια
 • Πισίνες
 • Εστιατόρια και καφετέριες
 • Ξενοδοχεία
 • Στάδια και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις
 • Θέατρα, σινεμά και άλλους πολιτιστικούς χώρους
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις
 • Εκθέσεις (οι οποίες πραγματοποιούνται έξω από τα μουσεία)
 • Αξιοθέατα

Όπως γράφει το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, στους πιο πάνω χώρους, όσοι κατέχουν το Green Pass σε ψηφιακή μορφή θα σαρώσουν ένα QR code σε ειδικό σημείο που βρίσκεται στην είσοδο των χώρων. Ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα να εκτύπωσης του Green Pass και οι κάτοχοι να το έχουν σε έντυπη μορφή. 

gre

Έτσι μοιάζει το Green Pass στο Ισραήλ

Οι διαφορές της Κύπρου με το Ισραήλ

Η φιλοσοφία της ρύθμισης είναι η ίδια όπως είπαμε.

Όπως προκύπτει, υπάρχουν διαφορές μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι... γείτονες έχουν εφαρμόστει πλήρως το Green Pass με ψηφιακή εφαρμογή. Στην Κύπρο, για αρχή τουλάχιστον, θα πρέπει να δείχνεις την έντυπη βεβαίωση που έχεις είτε για test είτε για εμβόλιο είτε για αντισώματα.

Στο Ισραήλ ουσιαστικά οι πολίτες σκανάρουν τον κωδικό που έχουν στο κινητό τους και προχωρούν στις διάφορες δραστηριότητες. Στην Κύπρο θα έχεις μαζί σου το ανάλογο πιστοποιητικό και σε τυχόν έλεγχο θα πρέπει να δείξεις το πιστοποιητικό στον αρμόδιο λειτουργό. 

Στο Ισραήλ για να αποκτήσεις Green Pass όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, ενώ στην Κύπρο αρκεί να λάβει κάποιος την 1η δόση και να έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες. 

Μια άλλη διαφοροποιήση είναι ότι Green Pass στο Ισραήλ δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος με rapid test ή PCR. 

Από 10/5 λοιπόν για να πας για καφέ, φαγητό ακόμα και ψώνια στην Κύπρο θα πρέπει να έχεις τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα. Η πανδημία δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα τα οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε για να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητά μας. 

 

Home