Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γρίπη των πτηνών: Γιατί θανατώθηκαν τα πουλερικά

Offsite Team -
04.12.2022 - 06:30

Γρίπη των πτηνών: Γιατί θανατώθηκαν τα πουλερικά

Μεταδίδεται ή όχι στον άνθρωπο η γρίπη των πτηνών; Δηλώσεις Αν. Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο η γρίπη των πτηνών

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο ιδιωτικές συλλογές υδρόβιων πτηνών στην Επαρχία Αμμοχώστου, έθεσαν σε συναγερμό τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κ. Γιάννος Ιωάννου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και εξήγησε το πώς προέκυψαν τα κρούσματα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική διερεύνηση που έχει γίνει, «στα δύο υποστατικά υπήρχε περιμετρική περίφραξη όπου ήταν μέσα τα πτηνά ωστόσο από πάνω δεν υπήρχε κάλυψη. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα άγρια υδρόβια πτηνά, να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα πτηνά εντός της περίφραξης και έτσι έγινε η μετάδοση».

Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας έλαβαν δείγματα και από τα γύρω υποστατικά, με τα αποτελέσματα να είναι όλα αρνητικά. 

Ο κ. Ιωάννου, δήλωσε πως οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών, οφείλουν να περιορίσουν τα πτηνά τους σε κλειστούς καλυμμένους χώρους προς αποφυγή της άμεσης και έμμεσης επαφής τους με άγρια πτηνά. Επιπρόσθετα απαγορεύεται αυστηρώς η παραμονή πουλερικών στην ύπαιθρο, η παροχή τροφής και νερού σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση και διάθεση τροφής κατά τρόπο που θα ενθάρρυνε την ευκαιρία διατροφής άγριων πτηνών από την τροφή που αφήνεται για τα οικόσιτα εκτρεφόμενα πτηνά. Επίσης απαγορεύεται η χορήγηση στα πουλερικά νερού από επιφανειακές δεξαμενές νερού στις οποίες έχουν πρόσβαση άγρια πτηνά.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη και το ενδεχόμενο νόσησης ανθρώπων

Τα μολυσμένα πτηνά όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου μεταδίδουν τον ιό είτε με ρινοφαρυγγικά εκκρίματα είτε με τα περιττώματα τους. Επίσης η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει επίσης με μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες ζωοτροφές και νερό

Σε σχέση με την μετάδοση της γρίπης από ένα πτηνό σε ένα άνθρωπο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό ως δύσκολο και ξεκαθάρισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Δεν έχει υπάρξει κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο».

Γιατί θανατώθηκαν τα πουλερικά

Περίπου 1000 πουλερικά θανατώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών, με τον κ. Ιωάννου καταληκτικά να σημειώνει πως «ο λόγος θανάτωσης είναι για εξάλειψη των εστιών μόλυνσης ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού αφού σε περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές απώλειες στην Κύπρο». 

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κ. Γιάννος Ιωάννου

Home