Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

H προεδρική παρέμβαση για χαλούμι στέλλει Βουλή Καδή - Πηλείδου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
08.06.2022

H προεδρική παρέμβαση για χαλούμι στέλλει Βουλή Καδή - Πηλείδου

Κινητικότητα μετά την πρωτοβουλία ΠτΔ για το ΠΟΠ - Ζητεί έλεγχο η Πηλείδου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την παραγωγή ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) κινητοποιεί ξανά τη Βουλή.

Μετά την προχθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό των τυροκόμων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής κάλεσε σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι νέα συνεδρία στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Καδή, αλλά και Εμπορίου Νατάσας Πηλείδου. Ωστόσο, πλέον δεν αποκλείεται παράταση  στην πλήρη εφαρμογή του φακέλου όπως κατοχυρώθηκε στην ΕΕ. Για να γίνει αυτό φυσικά, απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 «Θέλουμε να μάθουμε»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «μέσα από τη συνεδρία θέλουμε να μας πληροφορήσουν τι έγινε στο Προεδρικό και γιατί προσπαθούν να αλλάξουν τα 13 σημεία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το ΠΟΠ αλλιώς θα έχουμε ποινή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να … κινδυνέψουμε να χάσουμε το χαλούμι».

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου ανέφερε ότι «άρχισε ένας δημόσιος διάλογος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός ο διάλογος άρχισε με τους τυροκόμους και θα συνεχίσει με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους κτηνοτρόφους». Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί το ΠΟΠ. Αναμένουμε να δούμε τι θα δηλωθεί στην Επιτροπή.

>>>>Διαβάστε επίσης: Καδής: Έτοιμη να καλύψει τη ζήτηση για χαλούμι ΠΟΠ η βιομηχανία<<<<

Όλοι υπό έλεγχο

Η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι «για μας ως Υπουργείο είμαστε αρμόδιοι για τους ελέγχους και οι τυροκόμοι πρέπει να παράγουν χαλούμι ΠΟΠ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το ΠΟΠ».

Οι αλλαγές που αφορούν 13 σημεία θα γίνουν, αφού  δεν επιτρέπουν στους πλείστους αιγοπροβατοτρόφους και σε όλους τους τυροκόμους να παράξουν με βάση τους όρους που υπάρχουν σήμερα. Μεταξύ των 13 σημείων αφορούν τις φυλές, τη βόσκηση και άλλους παραμέτρους.

Home