Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαλαρώσεις σε γάμους αλλά... απαγορεύεται να γίνουν

Offsite Team -
19.02.2022 - 06:00

Χαλαρώσεις σε γάμους αλλά... απαγορεύεται να γίνουν

Αντίδραση για τα rapid test έξω από γάμους

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

«Η Αγάπη άργησε μια μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά για τις χαλαρώσεις σε σχέση με τους γάμους, η εκπρόσωπος του παγκύπριου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή, στην εκπομπή Offsite On Air, τα οποία δεν φαίνεται να εξυπηρετούν την τέλεση γάμων αυτή την περίοδο καθώς ξεκινούν οι νηστείες, με αποτέλεσμα να περιμένουν τέλη Απριλίου για να εργαστούν και πάλι οι επιχειρήσεις αυτές. Την ίδια ώρα η κα Καπαρή σημείωσε πως τα ζευγάρια κινητοποιήθηκαν για τις προετοιμασίες για τους γάμους που έχουν κλείσει για το καλοκαίρι, αν και ελπίζουν για περεταίρω χαλαρώσεις.

Η κα. Καπαρή, αναφέρθηκε και στην αύξηση του κόστους για ένα γάμο, λόγω των γενικότερων αυξήσεων που οι ίδιες οι επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν.

Νέα αναβολή για τους γάμους λόγω νηστείας

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες χαλαρώσεις επιτρέπουν σε ανεμβολίαστους να παραστούν σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις με 24ωρο αρνητικό rapid test, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός καλεσμένων γενικότερα αλλά και ανά τραπέζι. Επίσης, ανάμεσα στις χαλαρώσεις είναι και το μέτρο που επιτρέπει πλέον τον χορό.

Σχολιάζοντας τις χαλαρώσεις, η κα Καπαρή σημείωσε ότι αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι οι νηστείες.  

Ειδικότερα, ανέφερε πως επειδή ξεκινάνε οι νηστείες για το Πάσχα από 21 Φεβρουαρίου οι οποίες ολοκληρώνονται στις 24 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα), δεν επιτρέπεται από την εκκλησία η τέλεση γάμων, σημειώνοντας όμως ότι οι βαφτίσεις επιτρέπονται. Βασική ανησυχία των ειδικών είναι η συνάθροιση στην πίστα, ο χορός και το γλέντι., κάτι που δεν συνηθίζεται στις βαφτίσεις. «Αμέσως μετά το Πάσχα θα μπορέσουμε να έχουμε γάμους και γλέντια, επομένως είναι αργά, η αγάπη άργησε για εμάς μια ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε μπορούν να γίνουν βαφτίσεις, ευχαριστώντας μάλιστα την εκκλησία και την σύνοδο που έχει δεχτεί να δώσει χαλαρώσεις και κατά την διάρκεια της νηστείας αυτής αλλά και των Χριστουγέννων.  

Συνεπώς δεν έγιναν ιδιαίτερες συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας για το πώς θα τελούνται τα μυστήρια γάμου καθώς υπάρχει ο περιορισμός των νηστειών τώρα, εκφράζοντας  την ελπίδα να δούμε περισσότερες χαλαρώσεις μέχρι τις 25 Απριλίου ώστε να ωθηθούν περισσότερο και οι γάμοι.

Έντονη αντίδραση για Rapid Test έξω από το dinner

Έντονη ήταν η συζήτηση όμως, όπως ανέφερε η κα Καπαρή για την ύπαρξη συνεργείων του υπουργείου υγείας, έξω από τους χώρους δεξιώσεων για την διενέργεια rapid test, ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να εισέλθουν στον χώρο εκδήλωσης. «Το υπουργείο υγείας μας διαβεβαίωσε ότι έχοντας 300 συνεργεία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα όλες τις γαμήλιες δεξιώσεις», σημείωσε.

Υπάρχει έντονη διαφωνία για το εν λόγω θέμα καθώς θα ταλαιπωρούνται οι καλεσμένοι και θα δημιουργούνται καθυστερήσεις, σημείωσε. Την ίδια ώρα η κα Καπαρή σημειώνει ότι θα μπορούσε να γίνεται δεκτόν rapid test προηγούμενης ημέρας, παρά να μένουν τελευταία στιγμή οι καλεσμένοι. «Ίσως είναι ένα μέτρο που αφορά την δεδομένη περίοδο και κυρίως τα κέντρα αναψυχής κα μουσικοχορευτικά μέρη και μέχρι το Πάρσχα να αρθούν όλα αυτά τα μέτρα για να μπορέσουν και τα ζευγάρια να συνεχίσουν με τις τελευταίες προετοιμασίες των γάμων τους», σημείωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει αν  έχουμε κλείσιμο επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις γαμήλιες εκδηλώσεις (ανθοπωλεία, φωτογράφοι, χώροι εκδηλώσεων, catering, make up artis κλπ) λόγω των περιορισμών κατά της πανδημίας των τελευταίων χρόνων, η κα. Καπαρή σημείωσε ότι δυστυχώς είναι κάποιες επιχειρήσεις που δεν τα κατάφεραν να συνεχίσουν.

Επίσης, τόνισε ότι είναι μέρος της οικονομίας η βιομηχανία των γάμων, καθώς για παράδειγμα, τα caterings, χρειάζονται πρώτες ύλες, όπως τα λαχανικά, το κρέας κ.α, επομένως επηρεάζονται και άλλοι τομείς από τη μη λειτουργία τους. «Πέραν από εμάς είναι πολλοί άλλοι που περιμένουν να δουλέψουμε, για να δουλέψουν», σημείωσε.

Στο περίμενε για εφάπαξ χορηγία

Πολλές επιχειρήσεις, πρόσθεσε, περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές, καθώς  το Υπουργείο Εργασίας δεν στηρίζει το προσωπικό των επιχειρήσεων (που σχετίζονται με τους γάμους). «Μας έχουν δώσει βεβαιώσεις ότι θα γίνουν εφάπαξ πληρωμές για να καλυφθούν τα πάγια έξοδα, οι υποχρεώσεις προς κράτος, προμηθευτές και προσωπικό, αλλά καθυστερεί πολύ αυτό», ανέφερε

Αυξάνεται το budget του γάμου για τα ζευγάρια

Λόγω του ότι είμαστε νησί εξαρτιόμαστε από τις εισαγωγές ακόμη και για πρώτες ύλες.  Επομένως, λόγω της ακρίβειας στην μεταφορά φορτίων, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι επιχειρήσεις επωμίζονται επιπλέον κόστος, το οποίο θα μετακυλήσει και στις χρεώσεις τους στον πελάτη.

«Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις χρεώσεις των επιχειρήσεων», σημείωσε. Πάραυτα, η κα Καπαρή υπογράμμισε το γεγονός ότι οι πλείστοι έχουν σεβαστεί απόλυτα τα συμβόλαια που υπεγράφησαν πριν της πανδημία και ενώ για αυτούς τα κόστη αυξήθηκαν διατήρησαν τις συμφωνημένες τιμές. Οι τιμές όμως ενδεχομένως να αλλάξουν για όσους κλείνουν τώρα τους γάμους τους. 

Περιμένουν χαλαρώσεις για να τυπώσουν προσκλητήρια

Αν και τα ζευγάρια ήταν «παγωμένα» και διστακτικά να προχωρήσουν με τις διαδικασίες των γάμων τους, λόγω των μέτρων και της πανδημίας, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις των χαλαρώσεων έδωσε μια ώθηση σε αυτούς να προχωρήσουν με τις διαδικασίες.

Κύπρος: Προορισμός γάμου

Την Κύπρο, φαίνεται να επιλέγουν πολλοί τουρίστες για να τελέσουν το μυστήριο του γάμου τους. Πιο συγκεκριμένα η κα Καπαρή ανέφερε ότι γύρω στις 10.000 γάμοι έγιναν από ζευγάρια του εξωτερικού.

«Μιλάμε για μικρούς γάμους και όχι των Κυπριακών δεδομένων με την μεγάλη λίστα καλεσμένων», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε η κα Καπαρή η επιλογή της Κύπρου για γάμο, λειτουργεί θετικά και ως προς τα έσοδα μας.  «Αυτό που φαίνεται είναι ότι η χρονιά ανακάμπτει και πλησιάζουμε τα νούμερα προ – κορωνοϊού».

Επίσης, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόφαση του υφυπουργού τουρισμού, να εντάξει κάποιος αρχαιολογικούς χώρους στην λίστα για τελετές γάμων, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τελετή και όχι μυστήριο.

Τόνισε ακόμη, ότι αυτό γίνεται με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στους αρχαιολογικούς χώρους, και μάλιστα χρεώνονται για την χρήση του χώρου. «Είναι αυστηρή η νομοθεσία σε αυτούς τους χώρους και υψηλή η χρέωση για μια τέτοια εκδήλωση», πρόσθεσε.

Προτίμηση δείχνουν πάντως στην Πάφο, μιας και είναι η πόλη της Αφροδίτης, καθώς και τα παραλιακά μέρη γενικότερα, σημείωσε

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air

 

Home