Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαλαρώσεις στα οδοφράγματα: Άλλα μέτρα εμείς, άλλα ο Τατάρ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.04.2021 - 06:00

Χαλαρώσεις στα οδοφράγματα: Άλλα μέτρα εμείς, άλλα ο Τατάρ

Η Τεχνική Επιτροπή Υγείας προσπαθεί να βρει τη φόρμουλα / Το σημείο κλειδί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

«Νέκρα» επικρατεί στα οδοφράγματα τον τελευταίο χρόνο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από το καθεστώς Τατάρ αποτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση από και προς τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Μετά από μήνες «ηρεμίας», άρχισε να συζητείται στην Τεχνική Επιτροπή Υγείας το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και στις δυο κοινότητες. Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα είναι η ανομοιομορφία των μέτρων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται με ειδικές ρυθμίσεις Τουρκοκύπριους πολίτες  (π.χ. Εργαζόμενους και μαθητές)  που θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού με ισχύ  72 ώρες πριν από την είσοδό τους. Το καθεστώς Τατάρ αντίθετα θέλει:

  • Προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊου με ισχύ  72 ώρες προηγουμένως.
  • Οι  πολίτες για να  περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές πρέπει να έχουν ειδικό λόγο και απαγορεύεται η παραμονή στα κατεχόμενα.
  • Ο εγκάθετος της Άγκυρας απαγορεύει τη διέλευση για σκοπούς επίσκεψης σε εγκλωβισμένους στην Καρπασία.

Χωρίς οδικό χάρτη

Ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας Λεωνίδας Φυλακτού μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι παρά την ανομοιομορφία των μέτρων «γίνεται παραγωγική συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους με στόχο την αλλαγή των μέτρων». Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για χαλαρώσεις ώστε να λειτουργήσουν με ομαλότητα οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα. Ωστόσο, όπως είπε, «τα πάντα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν θα υπάρξει οδικός χάρτης και ούτε καθορισμός ημερομηνίας για την ομαλή λειτουργία των οδοφραγμάτων..  

Home