Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το χαλλούμι πρώτο στις εξαγωγές του ψευδοκράτους

Offsite Team -
03.11.2020 - 16:02

Το χαλλούμι πρώτο στις εξαγωγές του ψευδοκράτους

Thumbnail
Σημείωσε ότι το 47,70% των συνολικών εξαγωγών του καθεστώτος αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου Τζαντάν Αβουντούκ εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη του έργου που αφορά φάρμες με δυναμικότητα έξι χιλιάδων αιγοπροβάτων στο πλαίσιο των «κρατικών» αγροκτημάτων και σημείωσε ότι προσδοκία τους είναι η «προεδρία της δημοκρατίας» να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να προστατευθούν τα δικαιώματα του χαλλουμιού κατά την νέα περίοδο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε γραπτή δήλωση, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα έργα στην εκτροφή αιγοπροβάτων που θα χρησιμοποιηθούν ειδικά στην παραγωγή χαλλουμιού.

 

Σημείωσε ότι το 47,70% των συνολικών εξαγωγών του καθεστώτος αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού καταλαμβάνουν το 75% των εξαγωγών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Είπε ότι σε περίπτωση που καταχωρηθεί το χαλλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ, αρχικά το αιγοπρόβειο γάλα που θα προστίθεται στο χαλλούμι θα πρέπει να είναι 20% και εντός μίας δεκαετίας θα ανέλθει στο 50%.  

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας τα έργα που αναπτύσσει το υπουργείο γεωργίας για αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος τόσο για την παραγωγή του χαλλουμιού μας όσο και για τον γεωργικό μας τομέα και για την οικονομία μας», πρόσθεσε.  

Σύμφωνα με τον Αβουντούκ, οι πρώτοι εννέα μήνες του 2019 σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες 2020 δείχνουν ότι υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 11,62% στις συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, γεγονός που το απέδωσε στις «αποφασιστικές και έγκαιρες» πολιτικές του «υπουργείου» γεωργίας και στα μεγάλα ρίσκα που ανέλαβαν οι παραγωγοί στις εξαγωγικές αγορές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home