Χαμός με τα «walk in» κέντρα - Αυξάνουν τα εμβόλια

Χαμός με τα «walk in» κέντρα - Αυξάνουν τα εμβόλια

Ίσως γίνουν 2 τα κέντρα σε κάθε πόλη - Περισσότερα εμβόλια την ερχόμενη εβδομάδα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών την πρώτη ημέρα λειτουργίας των «walk in» κέντρων εμβολιασμού, με τους πολίτες να σπεύδουν να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη έγιναν συνολικά 522 εμβολιασμοί στα «walk in» κέντρα με την Λεμεσού να έχει την πρωτιά.

Συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί ανά επαρχία είχαν ως εξής:

  • 150 Λεμεσός
  • 100 Λευκωσία
  • 101 Πάφος 
  • 100 Αμμόχωστος και 
  • 101 Λάρνακα

Αυξάνονται τα εμβόλια σε κάθε κέντρο

Μιλώντας στην Offsite ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης, μας ανέφερε πως ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει σήμερα, τότε θα γίνουν και οι απαραίτητες διευθετήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων σε κάθε κέντρο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά την πρώτη ημέρα δόθηκαν σε κάθε «walk-in» κέντρο 100 εμβόλια της Pfizer. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα και με τους αρμόδιους, τα εμβόλια σε κάθε κέντρο είχαν εξαντληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως τόνισε στην Offsite ο κ. Ταμπούρης, «και σήμερα θα είναι 100 εμβόλια σε κάθε κέντρο, και αναλόγως θα αποφασίσουμε. Δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να στείλουμε μέχρι και 500 εμβόλια σε κάθε κέντρο».

Επιπρόσθετα ο κ. Ταμπούρης δεν απέκλεισε εντός ημερών τα «walk in» κέντρα σε κάθε πόλη να γίνουν 2 και το ωράριο να παραταθεί.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Έβαλαν Χ στην Πύλη Εμβολιασμού οι νέοι

Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς που επέλεξαν να εμβολιαστούν στα «walk in» κέντρα ήταν νέοι οι οποίοι προτίμησαν να μην μπουν στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού μέσω της Πύλης.

«Όλοι οι νέοι μας έλεγαν πως περνούσαν και ήρθαν επειδή δεν ήθελαν να μπουν στην Πύλη. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία μας έλεγαν πως τους ενημέρωσαν ότι η διαδικασία είναι απλή, επέλεξαν να έρθουν», επεσήμανε ο κ. Ταμπούρης. 

Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που μετέβησαν στα «walk in» κέντρα ωστόσο δεν εμβολιάστηκαν λόγω έλλειψης εμβολίων και ενημέρωναν τους αρμόδιους ότι θα ξαναμεταβούν σήμερα. 

Ποιοι μπορούν να εμβολιάζονται στα «walk in» κέντρα

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω κέντρα λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες και στεγάζονται στα υφιστάμενα Εμβολιαστικά Κέντρα, με σκοπό να εξυπηρετούν πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Προς το παρόν, στα «walk-in» κέντρα μπορούν να εμβολιάζονται άτομα που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ με πιθανή επέκταση μελλοντικά για κάλυψη και των μη δικαιούχων ή των μη συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ. Οι εμβολιασμοί αφορούν νέους εμβολιασμούς, δηλαδή άτομα που θα εμβολιαστούν με την 1η δόση του εμβολίου και όχι εμβολιασμό με τη 2η δόση και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση των πολιτών (πρακτική «first-come, first-served»).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Συγκεκριμένα, στα «walk-in» κέντρα χορηγείται προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Επαρχία Λευκωσίας: Κέντρο Υγείας Λατσιών
  • Επαρχία Λεμεσού: Κέντρο Υγείας Λινόπετρας
  • Επαρχία Λάρνακας: Λιμάνι
  • Επαρχία Πάφου: Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
  • Επαρχία Αμμοχώστου: Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Υπογραμμίζεται ότι τα ραντεβού των ατόμων που έχουν προγραμματιστεί μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δεν επηρεάζονται και θα διεκπεραιώνονται κανονικά στο Εμβολιαστικό Κέντρο, την ημέρα και την ώρα που διευθετήθηκαν από τον κάθε δικαιούχο.

Τονίζεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ).

Home