Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαμπιαούρης: Έργα & δράσεις €400 εκατ. στα ορεινά έως το 2030

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 11.04.2021

Χαμπιαούρης: Έργα & δράσεις €400 εκατ. στα ορεινά έως το 2030

O Eπίτροπος Ορεινών Περιοχών αποκάλυψε στην Offsite το ενδιαφέρον Κυπρίων και ξένων επενδυτών για τα ορεινά

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Την προκήρυξη προσφορών για  10 έργα ύψους 164 ευρώ στις ορεινές περιοχές μέχρι το τέλος του 2021 αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην Offsite o Επίτροπος Ορεινών Περιοχών Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας κάνει αναφορά στις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές που θα ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά μέχρι το 2030 θα γίνονται και θα γίνουν έργα και δράσεις 400 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εξηγεί τι θα προσφέρουν τα νέα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τις ορεινές περιοχές και ειδικά για οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες. 

Ο Δρ Χαμπιαούρης αναφέρει ότι «φυσά ούριος άνεμος» μετά από πολλά χρόνια για τις ορεινες περιοχές με συνεπακόλουθο το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών ντόπιων και ξένων σε διάφορους βασικούς τομείς της οικονομίας. Ο Επίτροπος μιλά επίσης για τα σχέδια που υπάρχουν για το ιστορικό ξενοδοχείο «Βερεγγάρια» στον Πρόδρομο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών είναι το ακόλουθο:

Eρ:Τα νέα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τις ορεινές περιοχές τι αναμένεται να δώσουν σε αυτές τις περιοχές;

«Τα νέα σχέδια εντάσσονται σε έναν ευρύτερο, συντονισμένο κυβερνητικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο την αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και την αναγέννηση των ορεινών περιοχών, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

ΝΟΥΡΗΣ ΣΧΕΔΙΑ

Εκτός από τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο προς τους ανθρώπους των ορεινών και ειδικά τις νέες γενιές για να παραμείνουν στον τόπο τους, να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν, αλλά και προς αυτούς που θα επιθυμούσαν να μετοικήσουν ή να εργαστούν στις περιοχές αυτές.

Τέτοια σχέδια είναι, για παράδειγμα, το νέο ολοκληρωμένο στεγαστικό σχέδιο και η παροχή πολεοδομικών κινήτρων που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα νέα σχέδια χορηγιών για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και την ενεργειακή αναβάθμιση οικιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το σχέδιο επιχορήγησης επισκέψιμων εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας σε ορεινές, ακριτικές και περιοχές της υπαίθρου του Υφυπουργείου Τουρισμού και πολλά άλλα».

Εθνική στρατηγική...αξίας 400 εκ.

Ερ: Υπάρχει στα «σκαριά» η Εθνική Στρατηγική για τις ορεινές περιοχές. Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο τι ισχύει;

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας η παρούσα Κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη της ορεινής Κύπρου, υιοθετώντας την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), η οποία βασίζεται πάνω σε μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Η Στρατηγική, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα και δράσεις, αφορά το σύνολο των Υπουργείων, με στόχο τη δυναμική, ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ενισχύοντας τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση, τη διαβίωση και το Περιβάλλον.

Πρόκειται για μία διατομεακή προσέγγιση που στοχεύει:

  • Στην ενίσχυση της γεωργοκτηνοτροφίας και του αγροτουρισμού.
  • Στην κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων.
  •  Στη μεταποίηση και την οικοτεχνία.
  • Στην ανάπτυξη του νέου τουριστικού προϊόντος Τροόδους.
  • Στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας.
  • Στην αστυνόμευση, στο συγκοινωνιακό δίκτυο.
  • Στην πράσινη ανάπτυξη.
  • Στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου των ορεινών κοινοτήτων.
  • Στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Στην ήπια ανθρώπινη δραστηριότητα σε περιοχές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο σχεδιασμός της ΕΣΑΟΚ, στο παρόν στάδιο, αφορά 113 ορεινές κοινότητες που ανήκουν στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού με 30.000 περίπου κατοίκους. Να αναφέρω ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία επέκτασης της Στρατηγικής για να καλύψει και τις υπόλοιπες ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Πάφου.

OREINA

Ο όλος σχεδιασμός για τις 113 κοινότητες αριθμεί πέραν των 300 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα, σε αυτές τις κοινότητες, έχουν ολοκληρωθεί 24 έργα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, 49 έργα προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για 10 έργα ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή, 83 έργα συνολικού κόστους 237 εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι υπό υλοποίηση ή προκηρύσσονται μέχρι το τέλος του έτους».

«Ούριος άνεμος πλέον στα ορεινά»

Ερ.:Ως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων αντιληφθήκατε μαρασμό των ορεινών κοινοτήτων;

«Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε τάση φυγής από τις ορεινές μας κοινότητες με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, αλλά σήμερα φυσά ένας ούριος άνεμος προς τις περιοχές αυτές που μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία για το μέλλον. Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της βούλησής μας, για στήριξη και ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, καθιστώντας πλέον πραγματικότητα την απαρχή της αναβίωσης των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με προσήλωση και αποφασιστικότητα να υλοποιούμε τις πολιτικές της Κυβέρνησης και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ορεινές κοινότητες και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους των ορεινών και ειδικά τις νέες γενιές. Πρόκειται για ένα ποιοτικό και ουσιαστικό άλμα, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που θέσαμε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απολύτως απαραίτητες για την αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων, μέσα από τη διαμόρφωση νέων συνθηκών κατοικίας, απασχόλησης και διαβίωσης».

Τα σχέδια για το «Βερεγγάρια»

Ερ: Υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου «Βερεγγάρια;

«Όπως είναι γνωστό το «Βερεγγάρια» εδώ και μερικούς μήνες έχει νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σκοπεύουν να το επαναλειτουργήσουν. Συναντηθήκαμε μαζί τους και ανταλλάξαμε απόψεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, θα επιφέρει ανάπτυξη και θα δώσει μια νέα δυναμική.

BEREGGARIA

Με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ορεινές περιοχές τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού, της υγείας και ευεξίας, καθώς και στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας».

 

Home