«Χάνουμε πελάτες επειδή δεν τους χορηγούμε ουσίες»

Σάμπως και γεμίσαμε ξάφνου γυμναστήρια μες την Κύπρο ή είναι η ιδέα μας;
Μαρτυρίες γυμναστών στην Offsite για το τεράστιο ζήτημα των αναβολικών.

Στο βωμό του εύκολου, του γρήγορου, του δυνατού...Του προτύπου που αναπαράγει μια κοινωνία ή κάποια trends, τα οποία αν δεν ακολουθήσεις, ενδεχομένως να κινδυνεύεις ή να νομίζεις ότι κινδυνεύεις να μείνεις στο περιθώριο.

Έτσι και με τα αναβολικά στην Κύπρο, η χρήση των οποίων χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο. 

Σε μια κοινωνία όπου ο χρόνος τρέχει, οι εικόνες αλλάζουν με τα δευτερόλεπτα, όλα γίνονται γρήγορα και εύκολα, ο ναρκισισμός φαίνεται να υπερτερεί της λογικής.

Μαρτυρίες από γυμναστές κάνουν λόγο για αρκετά νεαρά άτομα τα οποία στην προσπάθειά τους να δείχνουν γυμνασμένα και να νιώθουν αρεστά, κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργούνται προβλήματα υγείας.

Σάμπως και γεμίσαμε ξάφνου γυμναστήρια μες την Κύπρο ή είναι η ιδέα μας;

«Χάνουμε πελάτες»

Η Offsite σε επικοινωνία που είχε με επαγγελματίες γυμναστές, ένας εκ των οποίων με παρουσία πέραν των 30 χρόνων στο χώρο, κατέγραψε τις δικές τους εμπειρίες σε σχέση με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Τελικό και ουσιαστικό συμπέρασμα;

"Σε αρκετές περιπτώσεις γυμναστές που τηρούν την δεοντολογία, χάνουν πελάτες επειδή αρνούνται να χορηγήσουν αναβολικά σε πελάτες τους, που το ζητούν επίμονα". 

Η απόφαση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χάσουν τους πελάτες τους, οι οποίοι επιλέγουν γυμναστήρια τα οποία δεν φέρουν αντίρρηση στο να χορηγήσουν αναβολικές ουσίες ευκολότερα.

Συγκεκριμένη μαρτυρία μάλιστα, αναφέρει ότι τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια η χρήση αναβολικών ουσιών έχει αυξηθεί τρομερά, με χρήστες κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Επεσήμανε άλλωστε, πως η επιμονή τους αλλά και η ανυπομονησία τους ταυτόχρονα ,να φτιάξουν ένα γυμνασμένο κορμί, τους οδηγεί στην κατάχρηση αναβολικών ουσιών με όσους κινδύνους κι αν συνεπάγεται αυτό, καθώς τα αναβολικά είναι όλα τοξικά για το σώμα. 

Πόσο εύκολο είναι βρει κανείς αναβολικά στην Κύπρο; 

Σύμφωνα με τον γυμναστή, η εξεύρεση αναβολικών είναι αρκετά εύκολη στην Κύπρο, αφού αρκετοί πουλούν ακόμη και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να τους επηρεάζει ο νόμος.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες, η χρήση ή κατοχή αναβολικών ουσιών αποτελεί ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με πρόστιμο ή ακόμη και με ποινή φυλάκισης.

«Αποθήκη» αναβολικών αυτοκίνητο 27χρονου στη Λάρνακα

Γιατί να πεις όχι στα αναβολικά

Για όσους δεν φοβούνται τον νόμο, οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να γίνεται χρήση αναβολικών ή άλλων ουσιών ντόπινγκ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Ψυχολογικός εθισμός

Αρχικά η χρήση αναβολικών ουσιών προκαλεί ψυχολογικό εθισμό, χωρίς να είναι εύκολη η διακοπή της χρήσης τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία εξάρτηση προγραμματίζοντας τη ζωή μας γύρω από αυτά.

Επιπλέον, προκαλούν νευρικότητα, βίαιη και επιθετική συµπεριφορά μέχρι και εγκληματικότητα, καθώς επίσης και κατάθλιψη λόγω των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν από την χρήση των αναβολικών. 

Επίσης, προκαλούν νευρωσικά συμπτώματα όπως υπερβολική ενασχόληση με την κατάσταση της υγείας, που οδηγεί σε υπερβολική ανησυχία, άγχος, αϋπνίες, εμμονές, ψυχαναγκασμοί κ.α., ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και αµέλεια και έλλειψη υπευθυνότητας ως προς τις προσωπικές μας σχέσεις, τις οικογενειακές ή τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και γενικότερα την καθημερινή μας ζωή.

Ακόμη ένας ψυχολογικός λόγος που πρέπει να αποφύγουμε τις αναβολικές ουσίες είναι οι ανασφάλειες που προκαλούν και η μειωμένη αυτοπεποίθηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο εαυτό μας. Ενώ το  χειρότερο είναι το πιθανό αίσθημα ότι είσαι ασθενής αφού λαμβάνεις χάπια ή κάνεις ενέσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Λόγοι υγείας

Περαιτέρω υπάρχουν και αρκετοί λόγοι υγείας οι οποίοι πρέπει να μας κρατήσουν μακριά από τα αναβολικά, όπως  η μείωση της παραγωγής ενδογενούς τεστοστερόνης το οποίο οδηγεί σε μειωμένη libido (όρεξη για σεξ), γυναικομαστία και η ατροφία των όρχεων.

Προκαλούν επίσης μείωση της άµυνας του οργανισµού που οδηγεί σε συχνές ιώσεις και άλλες λοιμώξεις,  καρκίνο, ιδίως στο ήπαρ (συκώτι) ή τον προστάτη και αλλού.

Σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί και σε σεξουαλική ανικανότητα, μόνιμη ή προσωρινή στειρότητα λόγω ολιγοσπερμίας (μειωμένο σπέρμα) ή αζωοσπερμίας, καθώς επίσης και τερατογένεση, ιδίως αν γίνεται χρήση αναβολικών ουσιών κατά την σύλληψη σε γυναίκες.

Τα αναβολικά προκαλούν μέχρι και νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για αιμοκάθαρση, ή ακόμη και καρδιακά επεισόδια (όπως έμφραγμα) ιδίως λόγω της αύξηση της «κακής» χοληστερόλης.

Επιπλέον, παρόλο που η χρήση τους γίνεται για αύξηση της μυϊκής μάζας, προκαλούν επίσης συχνούς τραυματισμούς, όπως θλάσεις, τενοντίτιδες ή ρήξη τενόντων, τοπικά προβλήµατα από τις ενέσεις όπως μόλυνση και απόστημα της περιοχής που γίνονται οι ενέσεις, καθώς επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις ουσίες, ιδίως σε περιπτώσεις νοθευμένων ή επιμολυσμένων σκευασιών.

Η χρήση των αναβολικών ουσιών προκαλεί τριχόπτωση και αρρενοποίηση, δηλαδή εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών (τριχοφυία, χονδρή φωνή κ.α.).

10