Χαραλαμπίδου: «Να απολογηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών»-Η επιστολή ΓΕ

Χαραλαμπίδου: «Να απολογηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών»-Η επιστολή ΓΕ

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζητά την απολογία του Υπ. Εσωτερικών για δηλώσεις που είχε κάνει για την Επιτροπή Ελέγχου

"Οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι κακές πρακτικές άλλες τόσες"

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συνέχισε την Πέμπτη τη συζήτηση του θέματος της ανταλλαγής ιδιωτικής γης στον Άγιο Αθανάσιο με κρατική γη στη Γερμασόγεια, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, η αναπληρώτρια Πρόεδρος και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαπίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, είπε ότι «ο δρόμος για την ανταλλαγή της γης άνοιξε μετά από γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών από συγκεκριμένη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας».

«Με την οποία», πρόσθεσε, « η Επιτροπή Ελέγχου είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν για τον τρόπο που ενήργησε και παρενέβη -ενώ δεν είχε αυτό το δικαίωμα – σε υπόθεση που αφορούσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και συγκεκριμένους πελάτες δικηγορικού γραφείου. Οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι κακές πρακτικές άλλες τόσες».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, «χρωστά μια απολογία στην Επιτροπή Ελέγχου για τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε μετά την προηγούμενη συζήτηση του θέματος στις 13 Ιουνίου 2019».

Αναφερόμενη στην απαντητική επιστολή που της απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα της λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, η κα. Χαραλαμπίδου είπε ότι η απάντηση του Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη, προσθέτοντας ότι έχει κυκλοφορήσει σχετική εγκύκλιο υπενθυμίζοντας στα Υπουργεία και άλλες Υπηρεσίες, ότι δεν μπορούν να απευθύνονται σε συγκεκριμένους λειτουργούς ονομαστικά για να εξασφαλίσουν γνωματεύσεις, και ότι μόνο ο ίδιος προσωπικά αποφασίζει ποιος λειτουργός θα χειριστεί την κάθε υπόθεση και δίνει γνωματεύσεις.

«Δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει και να επιλέγει από μόνος του σε ποιον λειτουργό θα απευθυνθεί», είπε και ανέφερε ότι όπως τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής, «η συγκεκριμένη λειτουργός δεν ήταν η αρμόδια για να δώσει απαντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οπότε η επιλογή της από μόνη της εγείρει ζητήματα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διερευνά τα θέματα που εγείρει σε επιστολή της, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σχετικά με την εμπλοκή συγκεκριμένης λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας στην υπόθεση της ανταλλαγής κρατικής γης με ιδιωτική γη στην περιοχή Γερμασόγειας.

Η επιστολή του Γ. Εισαγγελέα σχετικά με έρευνα λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας 

Όπως ανέφεραι το ΚΥΠΕ, σε επιστολή της ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2019 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από συγκεκριμένη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας στις 24 Αυγούστου 2018 να παρευρεθεί σε σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για το ζήτημα ανταλλαγής γης. Η εν λόγω λειτουργός τότε ήταν υπεύθυνη άλλου Τομέα.

Στις 29 Αυγούστου 2018, αναφέρεται στην επιστολή, στάληκε επιστολή στη Νομική Υπηρεσία η οποία απευθυνόταν προσωπικά στην ίδια και με την οποία το ΥΠΕΣ ζητούσε γνωμάτευση για την ανταλλαγή της γης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, προστίθεται, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και άλλοι λειτουργοί, είχαν σύσκεψη με την εν λόγω λειτουργό στο γραφείο της. Ακολούθησε επιστολή του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2018. Στις 2 Οκτωβρίου 2018, δόθηκε γνωμάτευση από τη λειτουργό εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας με την οποία τερματίστηκαν, λόγω του περιεχομένου της, οποιεσδήποτε έρευνες ή και ενστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει στην επιστολή της ότι έχοντας υπόψη τα όσα καταγράφηκαν και αποδείχτηκαν στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2015 και που αφορούσαν την εν λόγω λειτουργό και τις σχέσεις της με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, "θα σας παρακαλούσα όπως εξετάσετε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η ίδια λειτουργός της ΝΥ ανέλαβε να δώσει και πάλι γνωμάτευση σε υπόθεση που αφορούσε σε πελάτες του ίδιου δικηγορικού γραφείου», καταλήγει στην επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η κ. Χαραλαμπίδου.

Σε απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2019, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι «τα θέματα που εγείρετε σχετικά με λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας διερευνώνται».

Εν πάση περιπτώσει, αναφέρει ο κ. Κληρίδης, «για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, έχω κυκλοφορήσει υπενθυμιστική εγκύκλιο προς όλα τα Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες που ζητούν γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία όπως αποφεύγουν να απευθύνουν επιστολές τους, με τις οποίες ζητούν γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία, υπόψη συγκεκριμένων λειτουργών ονομαστικά».

Επιπλέον, αναφέρει, «έχω δώσει οδηγίες όπως σε περίπτωση που παρά την εγκύκλιο που προαναφέρθηκε, παραληφθούν επιστολές για γνωμάτευση υπόψη κάποιου λειτουργού, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις υποβάλλονται σε μένα προκειμένου να αποφασίσω προσωπικά ποιος λειτουργός θα χειριστεί την υπόθεση», καταλήγει ο κ. Κληρίδης.

Οι επιστολές κατατέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του θέματος αναφορικά με την ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική γη στην περιοχή Γερμασόγειας.

Δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο την απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα:

Home