Χαριλάου: Κλίνες στο ΓΝ Λάρνακας για covid ασθενείς, αν χρειαστεί

Χαριλάου: Κλίνες στο ΓΝ Λάρνακας για covid ασθενείς, αν χρειαστεί

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και αξιολογείται καθημερινά, σημείωσε ο κ. Χαριλάου στην Offsite On Air

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Αύξηση στις εισαγωγές για νοσηλεία καταγράφει ο ΟΚΥπΥ,  σύμφωνα με τον εκπροσώπου τύπου του, Χαράλαμπο Χαριλάου ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή ''Offsite on Air'' την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμο. Μάλιστα ο κ. Χαριλάουανέφερε ότι μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δεν έχει αναπτύξει ακόμη κλίνες για τους covid ασθενείς, κάτι που ίσως αλλάξει στην πορεία, ανάλογα με την ανάγκη που θα υπάρξει.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαριλάου, αναφέρθηκε στις 10 νέες εισαγωγές που σημειώθηκαν την Τετάρτη (8/12) με αποτέλεσμα από τους 118 ασθενείς που νοσηλεύονταν τώρα ο αριθμός έφτασε στους 128. «Ελπίζουμε να είναι προσωρινή αυτή η αύξηση και να μην συνεχιστεί».

Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ, ανέφερε, είναι η διάθεση περισσότερων κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, την ίδια ώρα που τα νοσηλευτήρια έχουν αυξημένη πληρότητα και με μη – covid ασθενείς.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και αξιολογείται καθημερινά, επεσήμανε ο κ. Χαριλάου, υπογραμμίζοντας ότι εκεί που πρέπει θα παρέμβουν.

Στην περίπτωση που δούμε ένα νέο κύμα, τα νοσηλευτήρια, κατά τον κ. Χαριλάου, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης που ακολουθείται και αναπτύσσονται συνεχώς κλίνες για covid. Αναφερόμενος με παράδειγμα, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν κατά το 4ο κύμα της έξαρσης των περιστατικών κορωνοϊού, διατέθηκαν πέραν των 300 κλινών, με 60 ασθενείς να νοσηλεύονται στις μονάδες αυξημένης θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί, ανέφερε, είναι σήμερα το εργαλείο για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν εκεί που πρέπει με επάρκεια.

Σε σχέση με τα «ψυχρά χειρουργεία» ο κ. Χαριλάου, επεσήμανε ότι δεν έχουν καμιά διαφωνία ως οργανισμός με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα συμμορφώνονται πλήρως με το διάταγμα το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή.

«Το διάταγμα έχει εκδοθεί για να δοθεί στο σύστημα Υγείας η ευκαιρία να αδειάσουν κλίνες ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας για να μπορέσουμε τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ανταποκριθούμε σε επείγοντα περιστατικά κορωνοϊού και μη», σημείωσε.  

Συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Παράλληλα ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι διατηρούν την επικοινωνία με ιδιωτικές κλινικές στις οποίες όταν υπάρχει ανάγκη στέλνουν περιστατικά είτε παθολογικά είτε εντατικής παρακολούθησης μη covid.

Ίσως αναπτυχθούν κλίνες για covid ασθενείς στο ΓΝ Λάρνακας

Στην ερώτηση ποια επαρχία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα νοσηλείας, υπάρχει σχεδιασμός που καθορίζει τι κλίνες να αναπτύξει, όπως για παράδειγμα στο παρόν στάδιο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δεν έχει αναπτύξει κλίνες αλλά είναι πιθανόν να γίνει τις επόμενες ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια μπορεί να αναπτύξουν περισσότερες κλίνες αν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό.

Ακόμη, ο κ. Χαριλάου, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη υποχρέωση για εμβολιασμό επαγγελματιών υγείας, μετά την γνωμάτευση που ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο Υπουργός Υγείας για το θέμα, σημείωσε ότι μετά και το τελευταίο διάταγμα δόθηκε επιπλέον κίνητρο για εμβολιασμό. «Η οποιαδήποτε απόφαση από την αρμόδια αρχή θα είναι σεβαστή», πρόσθεσε.

Επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό 

Τόνισε ότι ο καθένας από εμάς που μπορεί να έχει συμπτώματα είτε είναι αδιάγνωστος ή διαγνωσμένος με τον κορωνοϊό, πρέπει να έχει άμεση επαφή με τον προσωπικό του γιατρό, να πάρει την ανάλογη σύσταση και καθοδήγηση ούτως ώστε να τύχει της ανάλογης φροντίδας.

«Να μην δούμε φαινόμενα νοσήσαντων στο σπίτι που καθυστερούν να ενημερώσουν τον γιατρό τους και στην πορεία εξελίσσονται σε βαριά νόσηση και να χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ή που να μένουν στο σπίτι και να χάνονται ζωές».

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή ''Offsite on Air'' ο κ. Χαριλάου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home