Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χασίπογλου: Ξεπερασμένη ιδέα μεταβίβασης του Βαρωσιού στον ΟΗΕ

Offsite Team -
02.12.2022

Χασίπογλου: Ξεπερασμένη ιδέα μεταβίβασης του Βαρωσιού στον ΟΗΕ

Γενί Σαφάκ: Εσοδα 10 δισ. δολάρια ανά σεζόν για τα Βαρώσια
Ξεπερασμένη είναι για τον γγ του ΚΕΕ και «βουλευτή» Αμμοχώστου, η ιδέα να μεταβιβαστεί το Βαρώσι στη διοίκηση του ΟΗΕ

Ξεπερασμένη είναι για τον γγ του ΚΕΕ και «βουλευτή» Αμμοχώστου, η ιδέα να μεταβιβαστεί το Βαρώσι στη διοίκηση του ΟΗΕ. «Μετά από τόσο καιρό, μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού, δεν είναι ακόμη δυνατόν να κατανοήσουμε τη νοοτροπία ότι πρέπει να μεταβιβάσουμε το Βαρώσι στη διοίκηση του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό ο κ. Χασίπογλου είπε ότι πλέον είναι απαραίτητο να αμφισβητηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία έχουν πλέον φτάσει στο τέλος τους και ότι η κυριαρχία είναι κεκτημένο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων και το διεκδικούν.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει προτείνει μια νέα εξωτερική πολιτική για την Κύπρο και με βάση τις θέσεις με τις οποίες «εξελέγη» ο Ερσίν Τατάρ, οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 40 περίπου χρόνια «δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Δεν εφηύραμε κάτι καινούργιο. Διεκδικούμε ένα υφιστάμενο δικαίωμα μας. Απαιτούμε να καταγραφεί αυτό το δικαίωμα, το οποίο δεν έχει απαιτηθεί στο παρελθόν και αν πρόκειται να αποκατασταθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απαιτούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αποδοχή αυτού» είπε.

Δεν υπάρχει, συνέχισε, κοινό όραμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή και η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι πλέον να διαπραγματευτεί μια ομοσπονδία κι αυτό έχει επίσης καταγραφεί.

«Αυτό που απαιτούμε είναι η κυριαρχία. Είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο και ο ελληνοκυπριακός λαός είναι κυρίαρχος σε αυτό το νησί. Η κυριαρχία μας δεν είναι λιγότερη. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει μια πιο φυσική, λογική και έγκαιρη απαίτηση όσο η απαίτηση αυτή» ισχυρίστηκε. Αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, πρέπει να εξισώσουμε τα καθεστώτα, είπε ο κ. Χασίπογλου.

Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι είναι αυτή που δεν επιθυμεί λύση ομοσπονδίας διότι δεν έχει νοοτροπία που να βασίζεται στον διαμοιρασμό και ανέφερε ότι η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής για τον διαμοιρασμό του πλούτου γύρω από το νησί έγινε από τον Ντερβίς Έρογλου το 2011.

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει η έννοια της «κυπριακότητας», δεν υπάρχει έθνος που ονομάζεται κυπριακό. «Πάνω σε αυτό το νησί υπάρχει ο τουρκικός λαός της Κύπρου. Πρέπει να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό, γι' αυτό και δεν δεχόμαστε καθόλου αυτή την κατηγορία εναντίον του κ. Τατάρ» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home