Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χατζηγιάννης: Η υποδοχή μεταναστών παιδιών είναι στα όρια της

Offsite Team
- 04.12.2020

Χατζηγιάννης: Η υποδοχή μεταναστών παιδιών είναι στα όρια της

Thumbnail
Η ικανότητα υποδοχής μεταναστών παιδιών στην Κύπρο έχει φτάσει στα όρια της, είπε ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη

Η ικανότητα υποδοχής μεταναστών παιδιών στην Κύπρο έχει φτάσει στα όριά της, λόγω του δυσανάλογου αριθμού των αιτούντων άσυλο σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό της Κύπρου αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή της αναγκαίας φροντίδας σε αυτά τα παιδιά, είπε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ) και  Μέλος της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Συνέλευσης, συμμετείχε ως εκ των κύριων ομιλητών σε τηλεδιάσκεψη της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα την εθελοντική μετεγκατάσταση παιδιών προσφύγων και άλλων ευάλωτων προσφύγων.

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε τη δημιουργία χωριστών εγκαταστάσεων για ασυνόδευτα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η επανένωσή των παιδιών με τις οικογένειές τους, όπου αυτό είναι δυνατόν, παραμένει ο απώτερος στόχος. Σημείωσε επίσης ότι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στη στρατηγική διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προνοούν, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, έτσι ώστε το καθεστώς τους να μπορεί να διασαφηνίζεται το συντομότερο δυνατό.

 

Παράλληλα, τόνισε, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε παιδιά μεταναστών, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η ένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία.

Δυστυχώς, υπογράμμισε, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς της Τουρκίας, η οποία διοχετεύει παράνομους μετανάστες  μέσω των περιοχών υπό τουρκική κατοχή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ή δια θαλάσσης και αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπεία των τακτικών αυτών, είπε, εδώ και τρία χρόνια, η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε αριθμούς αιτητών ασύλου, γεγονός που καθιστά επείγουσες τις μετεγκαταστάσεις από την Κύπρο.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι η πανδημία Covid-19 επιδείνωσε περαιτέρω το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, καθότι χρειάζονται  πρόσθετοι πόροι για τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις εγκαταστάσεις υποδοχής, ενώ σημαντικά κονδύλια για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου διοχετεύονται προς άλλους τομείς της οικονομίας, παράγοντες που καθιστούν πιο απρόθυμα τα κράτη για να δεχθούν εθελοντικές μετεγκαταστάσεις. Συναφώς,  επεσήμανε, ως πιεστική πρόκληση, τον αντίκτυπο της πανδημίας στις προσπάθειες τρίτων χωρών να διαχειριστούν τη μετανάστευση και το ενδεχόμενο νέων μαζικών ροών.

Στην παρέμβασή του,  επεσήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές τα τελευταία χρόνια είτε μέσω νόμιμων καναλιών είτε, πολύ συχνά, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προσπαθώντας να διαφύγουν από τις συγκρούσεις ή τις οικονομικές δυσχέρειες. Ιδιαίτερα τα παιδιά και μάλιστα τα ασυνόδευτα παιδιά, υπογράμμισε, είναι περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα εκτεθειμένα στη βία, την εκμετάλλευση, την εμπορία προσώπων, καθώς και τη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.

Υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη συναίνεσης όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των μετεγκαταστάσεων μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν μπορούν να παραμείνουν εθελοντικές, τονίζοντας ότι πρέπει να συμφωνηθούν τα εργαλεία, τα οποία να καθιστούν υποχρεωτικές τις μετεγκαταστάσεις ή να επιβάλλουν εναλλακτικούς τρόπους κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Εν κατακλείδι, ανέφερε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και ο τερματισμός της ισχύος του Κανονισμού του Δουβλίνου, αποτελεί μια ακόμη πρόκληση. Εξέφρασε δε εξέφρασε την ελπίδα ότι το «Σχέδιο Dubs» θα συνεχίσει να αποτελεί πλαίσιο για φιλοξενία παιδιών προσφύγων από κράτη μέλη της ΕΕ.  

ΚΥΠΕ

Home